Babišove loptičky alebo tenis ako lobistický nástroj

Gross, Klaus, Dzurinda, či Schuster. Babišova tenisová vášeň nie je len o športe. Na kurtoch sa zoznámil s kľúčovými mocnými. Prečítajte si ukážku publikácie Z Burese Babišem.

Bežnou praxou mocných ľudí je mimopracovná aktivita spojená so smotánkovou socializáciou. Takmer každý miliardár má svoju športovú vášeň. Výnimkou nie je ani Andrej Babiš. Jeho láska sa navyše spojila s príjemným a výhodným spoločenským životom.

V životopisoch sa uvádza, že Babiš hrával v študentských časoch basketbal aj volejbal. Zrejme najradšej a určite najčastejšie však spomína na tenis. Na tento šport ho zapísali rodičia údajne už v deviatich rokoch. Absolvoval tenisovú školu na Slovane, kde tiež brigádoval ako zberač loptičiek.

"Keď mi bolo deväť rokov, zbieral som tenisové loptičky za päť korún na hodinu na Slovane. To bol môj prvý zárobok a potom som pracoval až do konca vysokej školy, manuálne. Chodil som na balíky, nosil som mlieko ráno a vykladal som bavlnu. pracoval som manuálne. Rodičia mi nedali ani korunu. A keď mi požičali, musel som to vrátiť, "hovorí Andrej Babiš o jeho detstve.

Keď si odmyslíme pomerne naivnú predstavu, v ktorej o neskoršom podnikaní s pozemkami v pätnástich rokoch hovorí ako o niečom, čo bolo počas komunizmu bežné a zrejme úprimne verí v to, že nemal detstvo ničím zvýhodnené, v niečom mu bola tenisová škola, či brigáda iste dobrou školou. Zistil totiž, že si na kurtoch vymieňajú loptičky dôležití ľudia.

Toto poznanie potom využil opakovane. Cez kurty budoval známosti so slovenskými aj českými politikmi. Niektoré mená dokonca v jeho prípade nezvyčajne potvrdil sám. Je známe, že sa na kurtoch jeho tenisových klubov Slávia Agrofert STU Bratislava a TK Agrofert Prostějov stretával so slovenským premiérom Mikulášom Dzurindom, či prezidentom Rudolfom Schusterom. Sám priznal, že sa cez tenis už roky pozná s Ivo Rittigom. Na tenisových turnajoch pre vysoko postavených ľudí sa dostal aj k Stanislavovi Grossovi, Ivanovi Langrovi, či Václavovi Klausovi.

Čítajte aj:

Babiš médiá ovplyvňuje dlhodobo. Hovorí čo písať a čo nie

Bez nich by to nešlo: Anton Rakický

Biopalivá: Český či Babišov výklad?

Tenis slúži aj ako nástroj zahraničného lobingu. Podľa knihy Dušana Válka Počestný Andrej Babiš, sa Babiš rád chváli historkou, ako jeho dcéra hrala v čase ich marockého pobytu tenisový zápas s princom Moulaye Rachidom. Princa vraj porazila a získala psa s kráľovskou krvou, potvrdenou certifikátom.

Kľúčovým človekom pre Babišov lobing skrz šport je známy slovenský tenisový manager Igor Moška. Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu je v Babišovom tenisovom podniku zapojený od samého počiatku. Od roku 2010 je tiež v predstavenstve Tenisového klubu Slávia Agrofert Bratislava.

Predobjednávky na publikáciu Z Bureše Babišem prijímame aj na adrese marketing@biztweet.eu

Igor Moška pôsobí v slovenskom tenise už od vzniku samostatnej republiky. V rozhovoroch sa rád chváli faktom, že z de jure nulového majetku vybudoval počas rokov slovenský tenis s majetkom vyše dvadsať miliónov eur.

Moška sa s Andrejom Babišom zoznámil cez mladšieho brata oligarchu a politika - Alexandra. Igor Moška s ním spolupracoval v podniku zahraničného obchodu Omnia, ktorý sa zaoberal dovozom a vývozom spotrebnej techniky.

 

Biz

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb