Železnice mali monopol dvadsať rokov. Ako to, že im zrazu pribudne konkurencia?

Pribudne im konkurencia. Ale na trh si ju pustili sami. Prečo železnice po rokoch pustia na trate nových hráčov?

Prezamestnanosť, nekvalifikovaní pracovníci, rodinkárstvo a nadštandardné pracovné podmienky. Hnus, ktorý nemá s trhom aký poznajú iné sektory nič spoločné funguje na slovenských koľajniciach roky.

Predražené cestovné, nekvalitné linky a slabé spojenia sú len dôsledkom toho, ako je politika Železníc Slovenskej republiky nastavená.

Nech podnik, ktorý je známy večnou stratovosťou domrví čokoľvek, nič sa mu nestane. Je totiž štátny a od socializmu živí tisícky rodín. Tie mu dávajú výhodnú vyjednávaciu pozíciu voči štátu. Ak by nerešpektoval jej potreby a nekŕmil jej bezodný žalúdok ďalšími a ďalšimi márnymi peniazmi, bolo by veľmi jednoduché zalobovať cez odbory, ísť do štrajku alebo zastaviť infraštruktúru krajiny a tým náväzne pripraviť politikov o body.

Je pri tom jasné, že jedine politická závislosť na hlasoch občanov môže byť tým, čo majiteľovi podniku-katastrofy zatvorí oči.

Akýkoľvek súkromný vlastník by totiž v záujme racionalizácie podniku a jeho transformácie v skutočnú trhovú spoločnosť, musel nutne spustiť hromadné prepúšťania stoviek ľudi v strednom veku s dvojhodinovou pracovnou dobou. Okamžite by sa rušili nevýhodné trate a naopak posilňovali tie s potenciálom. Došlo by jednoducho k opaku stratégie Železničnej spoločnosti Slovensko.

Ale ako je potom možné, že v tomto roku vyjdú zo slovenského depa nové vlaky dvoch súkromných spoločností. RegioJet aj Leo Express začnú jazdiť medzi Bratislavou a Košicami, prakticky viac ako zdvojnásobia prepravnú kapacitu trate a o takmer polovicu znížia ceny cestovného.

"Akýkoľvek dopravca, ktorý chce vstúpiť na naše železnice, sa musí obrátiť na Železnice Slovenskej republiky ako manažéra infraštruktúry, ktorý prideľuje dopravné kapacity. Ministerstvo dopravy do tohto procesu nevstupuje, neudeľuje žiadnu licenciu ani súhlas," konštatuje Martin Kóňa, hovorca rezortu dopravy.

Do polovice apríla, kedy bol deadline na podávanie žiadostí o pridelenie tratí železníc požiadali o povolenie jazdiť po koľajniciach iba RegioJet a Železničná spoločnosť Slovensko.

Ministerstvo dopravy podľa hovorcu Kóňu nijako neobmedzuje súkromné firmy so záujmom o vstup na trh. Akurát ich odmieta dotovať (na rozdiel od štátneho podniku). "Samozrejme musí splniť všetky zákonné nároky ako sú licencia, schválené vozidlá či kvalifikovaný personál. Zámerom ministerstva ako tvorcu grafikonu je však chrániť tie vlaky, ktoré tvoria tarifne i dopravne previazaný systém verejnej dopravnej obsluhy. Znamená to, že pri prideľovaní trás pre nedotované vlaky budeme trvať na rešpektovaní zavedeného taktového systému, predovšetkým pri diaľkových vlakoch," pokračuje Martin Kóňa.

Rezort vraj víta rozšírenie možností výberu pre cestujúcich a liberalizáciu trhu. Zvláštne, že to hovorí to isté ministerstvo, ako to ktoré pred rokom zrušil linku Bratislava - Prešov a predĺžil desiatkam tisíc cestujúcich cestovanie o ďalšie hodiny.

Tak či onak, to, že si štátna spoločnosť na trate pustila lacnejšiu a lepšiu konkurenciu ostáva pre ktoréhokoľvek človeka z oboru záhadou. Už sme chceli verit, že ide o menší zázrak. Keď tu odrazu, prišlo vysvetlenie.

"Čo sa týka tržieb, pripomeniem, že súkromné spoločnosti súperia so ZSSK na poli rýchlych vlakov s limitovaným režimom zastavovania. Tieto vlaky zodpovedajú kategórii IC vlakov, ktoré sú tiež prevádzkované na komerčné riziko dopravcu - teda štát ich nedotuje. Predpokladáme, že negatívny vplyv na tržby z dotovaných vlakov nebude natoľko významný," vysvetľujem Martin Kóňa.

A tak sme sa dopracovali k pravde. Konkurenciu na trať nepúšťajú samotné železnice, ale štát. To, že zníži tržby hrdzavého monopolu na nedotovaných tratiach mu nevadí. Tam, kde leje peniaze sám ale zrejme tak skoro Jančuru ani čierne expresy neuvidíme.

Tak či onak je príchod súkromníkov pozitívom. Napríklad čo sa týka RegioJet, cestujúcich čakajú vo vlaku dva bary a reštaurácie, či stevardka v každom vozni. Štyri vlaky firmy navyše zamestnajú 140 ľudí bez použitia štátnych dotácií. 

 

Poznámka: K článku sme oslovili aj štátne železnice. Ani po viac ako mesiaci a pripomínaní sa nám však na naše otázky neodpovedali.

 

Čítajte viac:

Štát chce nakúpiť desaťtisíce zbraní. Megaobchod vyzbrojí policajtov aj vojakov

Česká zbrojovka vstupuje do VOP Nováky

Česi už marihuanu predávajú legálne. Na Slovensku by šiel do basy aj pacient s rakovinou