Aktivisti: SCP okradlo zamestnancov o desiatky miliónov eur

Majoritný akcionár Mondi SCP okradol zamestnancov o akcie, ktoré im sľúbil behom privatizácie. Nárok na balík akcií spoločnosti Eco-Invest veľkopodnikateľa Milana Fiľa uznáva privatizačná zmluva, ktorú štát roky zatajoval. Premiér ani minister hospodárstva na otázky neodpovedajú a dochádza k vzniku vážnych právnych sporov. Občianske združenie Ružomberský papier v rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: Vaše združenie vzniklo za účelom bojovať o majetkové nároky v papierňach SCP Mondi. Prečo až teraz, alebo bojujete za práva zamestnancov už dlhšie?

Ružomberský papier: Občianske združenie Ružomberský papier vzniklo v roku 2016, pričom v plnom rozsahu nadviazalo na ciele občianskeho združenia ECO-PAPIER Ružomberok, ktoré vzniklo v roku 2005, s cieľom podporiť spoločný postup pri uplatňovaní práv zamestnancov na vydanie akcií spoločnosti ECO-INVEST, a.s. Napriek uzatvoreniu privatizačnej zmluvy v roku 1996 zamestnanci svoje práva na vydanie akcií nemohli uplatňovať skôr, nakoľko tieto nepoznali. Privatizačná zmluva obsahovala ustanovenie o mlčanlivosti zmluvných strán, a to FNM SR a spoločnosti ECO-INVEST, a.s.

Biztweet: Koľko máte členov. Ide o súčasných aj bývalých zamestnancov?

Ružomberský papier: Občianske združenie Ružomberský papier má aktuálne 669 členov, ktorí sú prevažne bývalými zamestnancami SCP, a.s. (aktuálne Mondi SCP, a.s.).

Biztweet: Sú členmi združenia aj zástupcovia terajšieho alebo bývalého vedenia?

Ružomberský papier Nie.

Biztweet: Aký nárok zamestnancov a prečo existuje? Ako vznikol?

Ružomberský papier: Nárok zamestnancov na vydanie 15% akcií spoločnosti ECO-INVEST, a.s., akcionára SCP, a.s. vznikol rozhodnutím FNM SR o priamom predaji akcií spoločnosti SCP a následným uzatvorením privatizačnej zmluvy v roku 1996 medzi FNM SR ako predávajúcim a spoločnosťou ECO-INVEST, a.s. ako kupujúcim.
V zmysle článku VII. bod/b Zmluvy si zmluvné strany dohodli, že spoločnosť ECO INVEST, a.s. sa ako kupujúci zaväzuje „... do šiestich mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy o odplatnom prevode akcií kúpou presadiť vydanie akcií obchodnej spoločnosti ECO-INVEST a.s. so sídlom v Lieskovci v rozsahu minimálne 15% jej základného imania tak, aby všetci zamestnanci obchodnej spoločnosti Severoslovenské celulózky a papierne a.s. so sídlom v Ružomberku mali možnosť tieto akcie nadobudnúť.“
Vydanie zamestnaneckých akcií bola základná podmienka privatizácie SCP, a.s., ktorá nebola do dnešného dňa zo strany privatizéra, Milana Fiľa, akcionára spoločnosti ECO-INVEST, a.s., splnená. Ako bolo vyššie uvedené, zamestnanci o svojom nároku nevedeli z dôvodu utajenia obsahu privatizačnej zmluvy. Tieto informácie prenikli k väčšine zamestnancov s odstupom takmer 20 rokov.

Biztweet: Aké máte o nároku dôkazy?

Ružomberský papier: Občianske združenie disponuje originálnymi dokumentmi z archívu FNM SR vrátane privatizačnej zmluvy a ostatných súvisiacich dokumentov.

Biztweet: Spoločnosť má dnes obrovskú hodnotu, viete odhadnúť akú hodnotu má nárok zamestnancov?

Ružomberský papier: Občianske združenie nedisponuje konkrétnymi údajmi z účtovníctva ale vzhľadom na ročné obraty spoločnosti Mondi SCP, a.s. ako aj spoločnosti ECO-INVEST, a.s. sa nároky zamestnancov pohybujú rádovo v desiatkach miliónov eur.

Biztweet: Keď ste sa s nárokom obrátili na spoločnosť, aká bola reakcia vedenia?

Ružomberský papier: Vedenie spoločnosti Mondi SCP, a.s. ako aj spoločnosti ECO-INVEST, a.s. nereagovalo, napriek tomu, že spoločnosť ECO-INVEST, a.s. adresovala FNM SR v roku 1999 list, v ktorom uznáva svoj záväzok vydať zamestnanecké akcie.

Biztweet: Aké ďalšie kroky ste podnikli? Podali ste aj trestné oznámenie? Čo na to vyšetrovateľ?

Ružomberský papier : Občianske združenie iniciovalo niekoľko súdnych konaní o určenie majiteľa akcií alternatívne náhradu škody a rovnako v tejto veci podalo aj trestné oznámenia voči neznámemu páchateľovi pre trestný čin vydierania, poškodzovania cudzích práv, zneužívania právomoci verejného činiteľa, sprenevery, skrátenie dane a poistného, prijímania úplatku, ohovárania. Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa k otázke názoru vyšetrovateľa bližšie nebudeme vyjadrovať.

Čítajte aj:

Váhostav zatajuje hospodárenie. Hrozí, že stratí verejné zákazky

Biopalivá: Český či Babišov výklad?

Kto je Andy Winson: falošnému príbehu veria tisíce Slovákov

Biztweet: Oslovili ste aj vládu, aká bola odpoveď?

Ružomberský papier: Áno, od roku 2015 sme adresovali predsedovi vlády Róbertovi Ficovi dva listy, Ministerstvu spravodlivosti SR jeden list, MH Manažment, a.s. tri listy, FNM SR dva listy a Ministerstvu hospodárstva SR dva listy. Predseda vlády SR nezaujal ku kauze žiadne stanovisko, Ministerstvo hospodárstva SR na listy nereagovalo. Minister hospodárstva SR Peter Žiga sa však na výbore NR SR pre hospodárske záležitosti, ktorý zasadal 04.04. 2017 a 06.04.2017, vyjadril k nárokom štátu na vydanie akcií rovnako neurčito a bez právnej argumentácie ako MH Manažment, a.s.

Biztweet: Strana OĽANO-NOVA vás vzala aj do parlamentu, nebojíte sa, že vás obvinia z politizácie kauzy?

Ružomberský papier: Máme za to, že táto kauza je politická, nakoľko podľa právneho názoru občianskeho združenia je majiteľom 67% akcií Mondi SCP, a.s. MH Manažment, a.s., akciová spoločnosť, ktorej 100% - ným akcionárom je štát. Uvedený právny názor opierame o ustanovenie samotnej privatizačnej zmluvy, a to čl. VIII ods. 6 Zmluvy, v zmysle ktorej „v prípade, že kupujúci poruší záväzky a povinnosti vyplývajúce z tejto zmluvy, berie na vedomie a súhlasí s tým, že predávajúci odstupuje od tejto zmluvy.“

Biztweet: Hovorí sa, že členov združenia sa pokúšali uplácať, alebo sa im vyhrážali. Koľko bolo takých prípadov? Ako to prebiehalo a o koho podľa vás išlo?

Ružomberský papier: Občianske združenie eviduje viacero prípadov, ale vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa nebudeme k uvedenej otázke bližšie vyjadrovať.

Biztweet: Sťažovali ste sa na malý mediálny priestor. Čím si vysvetľujete neochotu médií informovať o vašom prípade?

Ružomberský papier: Neochota médií môže mať dve príčiny, a tými môže byť dohoda majiteľov súkromných médií s privatizérom a pre verejnoprávnu televíziu politizácia kauzy v neprospech vládnucej strany SMER-SD.

 

Biztweet