Dobrá správa pre dotačných podvodníkov? Vyšetrujú šéfa OLAF

Riaditeľ Európskeho úradu pre boj proti podvodom Giovanni Kessler čelí obvineniam z klientelizmu. Jeho odvolanie by poskytlo podvodníkom mesiace náskoku.

Európska komisia na podnet žiadosti belgických úradov zbavila imunity šéfa OLAFu v marci.

„Bolo rozhodnuté zbaviť imunity vysokého predstaviteľa komisie. Stalo sa tak na základe požiadavky belgického žalobcu," povedal šéf komunikácie Európskej komisie Margaritis Schinas.

Belgickí vyšetrovatelia podozrievajú Kesslera z klientelizmu. Podľa ich poznatkov totiž na politickú objednávku "odstrelil" zo stoličky eurokomisára pre zdravotníctvo Johna Dalliho.

Vyšetrovanie Giovanni Kesslera preukázalo vplyv tabakových firiem na rozhodovanie eurokomisára, kvôli čomu musel odstúpiť. Podľa zlých jazykov však Kessler využil nelegálne odpočúvanie a konal na objednávku vtedajšieho šéfa Bruselu José Manuel Barrosa. Práve Dalli sa obrátil na belgickú políciu, ktorá podozrenia vyšetruje.

Čítajte aj:

Slovenská polícia v kauze prania špinavých peňazí nekoná. Na rozdiel od zahraničia

Utajené dotácie? Štát skartoval dokumenty o podpore U.S.Steelu

Babišov biznis so Slovenskom. Za Ficovej vlády si prišiel na miliardy

Giovanni Kessler, ktorý sa v Taliansku preslávil bojom s mafiou však akýkoľvek vplyv politikov na jeho úrad odmieta a voči rozhodnutiu sa obrátil na Súdny dvor Európskej únie.

Európsky úrad proti podvodom vznikol v roku 1999, jeho hlavným cieľom je ochrana finančných záujmov Európskej únie. OLAF vyšetruje najmä podvody s európskymi dotáciami. Po prstoch takto klepol Českú republiku, kvôli dotačným machináciám ministra financií Andreja Babiša, na Slovensku si posvietil trebárs na dotácie pre recyklačné stanice.

 

Biztweet

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme