Beastie Boys: Prvý belošský hiphop

Boli prvými rapermi bielej pleti, ktorí dokázali osloviť masy. Ich muzika je dodnes vzorom multižánrovosti a inovatívneho prelínania elektroniky, hiphopu a rocku.

Začínali ako hardcorová skupina s názvom Young And The Useless. V roku 1982 uzrelo svetlo sveta ich prvé EP Polly WoG Stew. Postupom času sa výraznejšie prikláňajú k rapu a s tým súvisí aj príchod koncertných spoluhráčov a neskôr aj ich producenta - DJ Double RR (vl. Menom Rick Rubin). Po podpise zmluvy s Def Jam Recordings (1984) sprevádzajú na americkom turné speváčku Madonnu. Až v tej dobe sa ustálilo zloženie súboru do súčasnej podoby.

Ich debutová platňa Licensed to Ill z roku 1986 je vôbec prvou rapovou nahrávkou na čele amerického rebríčka. Album sa predávalo v státisícoch - bolo 9x platinové.

Druhý počin s názvom Paul 's Boutique produkovaný Dust Brothers komerčne prepadol, ale v neskorších rokoch bol docenený kritikmi aj fanúšikmi. Nasledujúce dosky boli veľmi úspešné a poväčšinou obsadzovali popredné priečky amerických aj svetových hitparád.

Oficiálnym Djom skupiny bol pôvodne André "Doctor Dre" Brown, ktorého neskôr natrvalo nahradil Hurricane. V roku 1998 zaujal post DJa skupiny MixMaster Mike.

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Nestarnúci raveri Prodigy

Chemical Brothers: Elektronika, ktorú si zamiluje každý

V osemdesiatych rokoch sa objavili aj v niekoľkých filmoch, napríklad Krush Grove (1985). 4. mája 2012 zomrel Adam Yauch (MCA). (Wikipedia)

 

Biz

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného