Kotlebovci: Peniaze za hlasy nevrátime, nikdy sme to netvrdili

Strana Mariana Kotlebu peniaze za hlasy voličov v rozpore s tvrdeniami z obdobia pred voľbami nevráti. Sľub podľa aktuálnych tvrdení nikdy nevyslovila, šlo vraj o zlú interpretáciu médií.

Tak ako pri iných negatívnych informáciách o hnutí Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko aj za tou týkajúcou sa financovania strany vidí vedenie krajne pravicovej strany snahu médií poškodiť ju.

Kotlebovci pred voľbami tvrdili, že peniaze za hlasy voličov vrátia na znak nesúhlasu s financovaním politických strán zo štátneho rozpočtu. Dnes už dodávajú, že peniaze za hlasy voličov sľúbili vrátiť, ale iba v prípade, že tak učinia aj ďalšie strany.

„Názor sme nezmenili, pretože od začiatku sme deklarovali, že sa príspevku vzdáme len za predpokladu, že sa ho vzdajú aj ostatné politické strany. Tak to deklaroval Marian Kotleba v televízii, a tak som to deklaroval aj ja v televízii,“ hovorí podpredseda ĽS Naše Slovensko Milan Uhrík.

Voči mediálnej verzii, že sa príspevku v prípade úspechu bezpodmienečne vzdajú sa však strana pred voľbami neohradila. Robí tak až teraz, keď prichádzajú upozornenia na nedodržaný sľub.

Strana Mariana Kotlebu zinkasovala za hlasy voličov 3,6 milióna eur. Tieto peniaze teraz sľubuje použiť na sociálnu pomoc potrebným. Za necelý rok však na dary pre sociálne slabších rozdala tisíce eur. Transparentný účet nevedie.

Čítajte aj:

Kotleba neuspel s trestným oznámením na Post Bellum

Kuracina: Kotlebovi sme zapožičali auto

Sulík pre biztweet: S Kotlebom sme po voľbách komunikovali jedenkrát

Najvýznamnejším výdajom je doposiaľ kúpa budovy sídla strany. Tá vzbudila ďalšie kontroverzie. Sídlo, ktoré je stále v rekonštrukcii totiž nepripomína kancelárie, ale nadštandardný rodinný dom. Podľa informácií niektorých médií, občianskych aktivistov a svedectiev zo susedstva naviac v dome býva samotný Marian Kotleba. Strana to rázne odmieta, ale jasné dokladovanie činnosti v dome, či jeho kúpnu cenu a náklady na rekonštrukciu nezverejňuje.

Podľa slov Milana Uhríka navzdory finančne úspešnému roku bude strana ĽS Naše Slovensko bojovať za zrušenie štátnych príspevkov pre politické hnutia. Po neúspešnom pokuse pripraviť zákon, ktorý by o zrušeni podpory presvedčil poslancov ďalších strán, oslovila ĽSNS šéfa parlamentu Andreja Danka. Mal by podľa Kotlebových poslancov iniciovať stretnutie lídrov politických strán, kde by sa možnosť zmeny financovania konzultovala. 

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného