Bill Gates: Najbohatším mužom sveta po zásluhe

Počítače mu život ovládli už v mladosti. Zo syna z bohatej rodiny sa však nestal flákač. Bill Gates vybudoval impérium za 75 miliárd dolárov.

William Henry Gates III, známy pod menom Bill Gates, sa narodil v roku 1955 do rodiny Williama H. Gatesa, Sr., firemného právnika (ktorý dnes mimochodom pracuje pre Nadáciu Billa a Melindy Gatesovcov) a Mary Maxwell Gatesovej, členky správnej rady First Interstate Bank, Pacific Northwest Bell a národnej rady medzinárodnej neziskovej organizácie United Way.

Prvý syn v úspešnej rodine si užíval už od mala nadštandardnej starostlivosti. Ako sa však ukázalo veľmi rýchlo, nespôsobilo to lenivosť Billa Gatesa, ale naopak jeho snahu využiť slobody tvorenia, ktorú mu jeho backround ponúkal.

V siedmej triede základnej školy prestúpil na drahú súkromnú strednú školu Lakeside School. Na tejto škole mal možnosť prvýkrát pracovať s počítačom a začal sa učiť programovať. Niekoľko študentov tejto školy (navštevoval ju tiež Paul Allen) získalo v miestnej počítačovej firme možnosť využívať zadarmo ich minipočítač PDP-10. Ako sedemnásťročný získal Gates za svoj program na tvorbu školských rozvrhov 4 200 dolárov.

A motivácia vymyslieť bežne dostupnú verziu PC, vtedy ešte nemotornej vedeckej skrine, ešte narastala.

Čítajte aj: 

Pablo Escobar a El Chapo. Aké majetky majú narkobaróni?

Gates je najbohatším Američanom. Spojeným štátom však dominujú dve rodiny

Microsoft späť na tróne. Gates sa vysmial konkurencii

Po skončení strednej školy Bill Gates nastúpil v roku 1973 na Harvardskú univerzitu. Počas štúdia vytvoril spolu s Allenom originálny programovací jazyk Altair BASIC pre počítač Altair 8800. Ten sa aj vďaka Gatesovmu vynálezu stal prvým komerčne úspešným osobným počítačom.

Programovací jazyk navrhnutý Gatesom bol založený na jednoduchom jazyku BASIC, ktorý sa na Dartmouth College používal pre výučbu. Kto vie ako dlho by bez skúseností z detstva Billa Gatesa osobným počítačom trvalo dostať sa do bežných domácností. Licenciu Basicu predal výrobca počítačov Altair, spoločnosti MITS.

V roku 1975 založil Gates s Paulom Allenom spoločnosť Micro-Soft. V treťom ročníku sa Gates rozhodol školu opustiť a venovať sa podnikaniu. Kľúčový prielom prišiel na konci 70. rokov, v období kedy sa spoločnosť IBM chystala na vstup na trh osobných počítačov so svojím IBM PC (uvedeným v roku 1981). Vtedy sa Gatesovi podarilo firme IBM predať licenciu na operačný systém, ktorý kúpil od miestneho výrobcu počítačov.

Rok 1994 priniesol Gatesovi výrazný osobný úspech. Oženil sa s Melindou Frenchovou. Dnes spolu majú tri deti. Bývajú v hypermodernom inteligentnom dome pri Washingtonskom jazere.

Bill Gates

V miléniovom roku sa Gates vzdal funkcie generálneho riaditeľa v prospech svojho dlhoročného priateľa Steva Ballmera a sám prevzal novovytvorenú pozíciu "hlavného softvérového architekta". V roku 2006 oznámil, že v priebehu najbližších dvoch rokov opustí všetky manažérske funkcie vo firme a od júla 2008 sa chce venovať iba svojej nadácii, v Microsofte bude fungovať len ako predseda správnej rady a poradca. To aj splnil a v súčasnosti je len za oponou biznisu Microsoftu.

Jedným z dôvodov prečo sa Gates stiahol, bolo dlhé naťahovanie sa so súdom, ohľadom monopolnej pozície Microsoftu. V apríli 2000 súd rozhodol, že by sa Microsoft mal rozdeliť na dve spoločnosti. Jedna spoločnosť by mala vyvíjať softvér, ako Microsoft Office a Internet Explorer a druhá spoločnosť by sa mala výhradne sústrediť na operačný systém Windows. Trvalo dlho a stálo to aj veľa peňazí, kým Microsoft zachovanie status qou presadil.

Spolu so ženou sa dnes Gates venuje hlavne charitatívnej organizácii Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov. Nadácia rozdeľuje peniaze na univerzitné štipendiá pre zástupcov menšín, prevenciu AIDS, boj s chorobami, ktoré ohrozujú hlavne krajiny tretieho sveta, nezávislé médiá a na ďalšie charitatívne účely. Je preto jedným z najštedrejších donorov v histórii. Trebárs na pomoc deťom postihnutým AIDS venovala jeho nadácia vyše sto miliónov dolárov.

 

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb