Transpetrol postaví na juhu Slovenska nové zásobníky ropy

Dva nové zásobníky ropy majú Slovenskej republike zaistiť dostatok kapacít pre obchod s ropou v Adrii aj držanie povinných zásob.

Spoločnosť Transpetrol, ktorá prevádzkuje slovenské ropovody chystá stavbu dvoch nových zásobníkov ropy v obci Hrkovce – Tupá na južnom Slovensku.

„Účelom navrhovaných dvoch nových nadzemných skladovacích nádrží ropy (každá o objeme 75 000 m3) v existujúcom areáli PS 4 Tupá je zvýšiť skladovaciu kapacitu a variabilitu čerpania rôznych druhov ropy – šarží pre potreby spoločnosti TRANSPETROL, a.s.,“ uvádza firma v oznámení zámeru.

Spoločnosť chce stavať zásobníky, ktoré budú smieť uskladňovať ropu z potrubia Adria, na ktoré sa Slovensko napojilo iba nedávno. Ropovod Adria bol vybudovaný kvôli prípadnej diverzifikácii zdrojov ropy a do prevádzky bol uvedený v roku 1980. Začína sa v chorvátskom prístave Omišajľ, pokračuje cez Chorvátsko a Maďarsko a po prekonaní 606 km prechádza na územie Slovenska.

Čítajte aj:

BSP považuje ropovod do Rakúska za hotovú vec. Žigovi nerozumie

Pri Nitre zvýšia zásoby plynu. Investor získava povolenia

Rusi sa boja americkej ropy. Rušenie embarga však Európanov poteší

Po stavbe nových skladovacích jednotiek dosiahne celková skladovacia kapacita ropy na Slovensku viac ako milión metrov kubických. Požiadavky Bruselu prikazujú krajine udržiavať dostatok zásob ropy na 90 dní. Túto podmienku Slovensko bez problémov spĺňa, avšak niektoré zo skladovacích kapacít trpia technickou zastaralosťou.

 

Biz

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného