Štát chce zachrániť Vojany. Iné ako prepúšťanie však nie je na stole

Slovensko ako akcionár elektrárne Vojany stále žiada zachovanie výroby. Firma však trvá na škrtaní nákladov.

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako akcionár Slovenských elektrární trvá na tom, aby sa výroba v elektrárni Vojany udržala. Reaguje tak na zámer hlavných akcionárov postupne elektráreň pre jej ekonomickú nevýhodnosť uzatvárať.

„Využívanie podporných služieb a lepšia koordinácia so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou je jednou z možností, ako by sa mohlo zlepšiť hospodárenie prevádzky Vojany. O modeli zabezpečenia ďalšej prevádzky elektrárne vo Vojanoch rokuje Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky v rámci skupiny, v ktorej sú zastúpené všetky relevantné subjekty,“ konštatuje pre Biztweet hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano.

Ministerstvo po rokovaní so zástupcami firmy vyhlásilo, že prevádzku so 400 zamestnancami udrží aj v roku 2017. Čo bude ďalej, však povedať nevie. Elektráreň chcel štát najprv zadotovať. Európska legislatíva ani dohoda s OECD by však dotovanie komerčnej uhoľnej elektrárne nedovolila. Na pláne teda nie je ani v súčasnosti nič iné než škrtanie nákladov vrátane prepúšťania.

„Vzhľadom na to, že elektráreň Vojany dnes funguje na čisto komerčnom základe, nepoberá žiadne dotácie, ani inú podporu na prevádzku, jedinou schodnou cestou na udržanie výroby bolo kontinuálne znižovanie prevádzkových nákladov, vrátane počtov prevádzkového personálu,“ hovorí mediálny zástupca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Čítajte aj:

Křetínského problémy v Poľsku: baniam PG Silesia hrozí prepúšťanie

Elektrárne prehrali boj o Gabčíkovo. Pokračujú však v arbitráži

EPH finišuje s vlastníckymi zmenami

Slovenské elektrárne podľa hovorcu už niekoľko rokov realizujú program optimalizácie výroby v elektrární Vojany. Nevyhnutnosť optimalizácie bola podľa firmy spôsobená najmä výrazným poklesom cien elektriny na komoditných trhoch z úrovne nad 70 eur za MWh v roku 2009, až pod úroveň 30 MWh v roku 2016.

„Spoločnosť a všetci zamestnanci elektrárne Vojany vynaložili maximálne úsilie a prijaté opatrenia viedli k postupnému zníženiu straty. Elektráreň Vojany zároveň úspešne absolvovala skúšky takzvaného štartu z tmy, teda nábehu výroby pri úplnom výpadku elektriny, čo je tiež súčasťou procesu celkovej optimalizácie,“ hovorí o modernizácii Šarišský.

Závod Elektrárne Vojany sa nachádza na východnom Slovensku v okrese Michalovce. Celkový inštalovaný výkon v súčasnosti prevádzkovaných blokov elektrárne Vojany I (EVO I) je 2x110 MW.

Vlastníkom akcií Slovenských elektrární sú Slovenská republika s podielom 34 percent a spoločnosť Slovak Power Holding BV s podielom 66 percent. Energetický a průmyslový holding, a.s. Daniela Křetínského 28. júla 2016 uzavrel prvú fázu vstupu do Slovenských elektrární a stal sa päťdesiatpercentným akcionárom spoločnosti Slovak Power Holding. Ďalších 50 percent firmy stále drží taliansky Enel.

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb