Odbory U.S.Steel Košice: Z továrne sa stala dojná krava

Majitelia košických železiarní opustili etický prístup z čias ich príchodu do továrne. Dnes myslia iba na zisk za každú cenu a nejednajú férovo, tvrdia odbory.

 

„Fabrika, to nie sú iba konštrukcie hál, dnes už mnohé s deravou strechou, to nie sú iba výrobné zariadenia, ktoré potrebujú investície, a to nie je iba infraštruktúra s nefunkčným hlavným mostom, ale sú to predovšetkým ľudia, čiže zamestnanci,“ hovorí v rozhovore pre Biztweet šéf odborov U.S.Steel Košice Mikuláš Hintoš.

Ako prezrádza, takýto prístup mal osvojený aj americký manažment, v dobe, keď do Košíc prichádzal. Časom sa však preorientoval na prvoplánový zisk. „Dnes sa tento pohľad stáva druhoradým a dôležité je čo najviac usporiť, samozrejme aj na zamestnancoch, najviac zarobiť za každú cenu a všetko zarobené posunúť tam, kde to podľa rozhodnutia najviac chýba. Fabrika na mnohých miestach chátra. Takto to vnímame v súčasnosti spolu so zamestnancami,“ kritizuje prístup vedenia továrne Hintoš.

Podporte knihu o tom čo sa v Košiciach deje

Ako pokračuje, firma šetrila nielen na zamestnancoch, ale aj investíciách. Reálny stav vraj v továrni odbory pre nekomunikáciu zo strany vedenia ani nepoznajú.

„Veľký deficit je v investíciách pri obnove zariadení, a to výrobkov s vyššou pridanou hodnotou. Medializované informácie pripomenuli verejnosti, že  na Slovensku  je niekoľko automobiliek a ďalšia je vo výstavbe a náš podnik nedokáže ich uspokojiť požadovaným sortimentom. Takže áno, je tu obrovský priestor na nové investície,“ hovorí Mikuláš Hintoš.

 

Celý rozhovor si prečítajte tu