Prekladisko v Dobrej ožije čínskym tovarom. Bude súčasťou Hodvábnej cesty

Východoslovenské železničné prekladisko v Dobrej neďaleko Čiernej nad Tisou bude súčasťou Hodvábnej cesty. Vzťahuje sa naň ruská výnimka.

Terminál prevádzkovaný spoločnosťou TransContainer – Slovakia s ruskými majiteľmi bude súčasťou rozsiahleho čínskeho investičného projektu One belt, one road, ktorým chce komunistická krajina obnoviť bývalú Hodvábnu cestu.

„Časť tovaru stále prechádza z Číny do Európy cez slovenský železničný kontajnerový terminál v Dobrej. Taktiež vznikla nová južná trasa z Číny do Európy cez Kazachstan, Azerbajdžan, Gruzínsko, Ukrajinu a Slovensko,“ potvrdzuje pre Biztweet hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Na ministerstve dopravy a výstavby pracuje od júna 2016 pracovná skupina pre podporu Hodvábnej cesty v oblasti dopravy a logistiky. Tá podľa rezortu pravidelne komunikuje so záujemcami o spoluprácu pri prepravách z Číny do Európy cez Slovensko a prezentuje možnosti Slovenska v tejto oblasti.

Práca skupiny sa pred pár týždňami zdala byť zbytočnou. Exkluzívnu zmluvu na prepravu čínského tovaru z prekladiska Urumči na kazašsko-čínskych hranicicach podpísal poľský štátny prepravca PKP Cargo. Ten má ambíciu dostať čínsky tovar do Európy výhradne cez svoje terminály v Poľsku.

Problémom bolo aj čínske stanovisko. To sa obávalo bezpečnostnej situácie na trase vedenej cez Slovensko. Od začiatku roka 2015 boli niektoré prepravy z Číny do Európy presmerované na Poľsko. Hlavne preto, že Rusi chceli ekonomicky trestať Ukrajinu.

Čítajte aj:

Krúpa s ďalším pražským zárezom. Kúpil Smíchov Gate

Číňania chceli odkúpiť celú J&T. Tvrdí poradenská agentúra

Porážka štátneho ZSSK Cargo zatiaľ zažehnaná. Zohnali dvesto miliónov

„Domnievame sa, že to bolo nesprávnym pochopením výnosu prezidenta Ruskej federácie o zákaze priameho tranzitu tovaru z Kazachstanu do Ukrajiny. Cez Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Moskve sme požiadali Ruskú federáciu o informáciu, či sa tento zákaz týka aj tovaru prepravovaného z Číny cez Kazachstan, Rusko, Ukrajinu a Slovensko a odpoveď nepotvrdila túto informáciu. Ukrajina tiež potvrdila, že železničné prepravy cez ich územie sú bezpečné a bezproblémové,“ vysvetľuje Ducká.

Nová Hodvábna cesta má na koľajniciach prechádzať územím Číny a podľa posledných informácií končiť v Španielsku. Má ísť o objemovo najväčší prúd prepravy tovaru medzi Európskou úniou a Pekingom. Krajina Vyšehradu bojujú nielen o dodávateľské zapojenie do projektu, ale aj o to, aby cez ne viedla infraštruktúra, ktorá bude odhadom stáť asi 40 miliárd eur.

Podľa údajov Eurostatu sa v roku 2015 medziročne zvýšil vývoz z Európskej únie do Číny o 3,5 percenta na 170 miliárd eur. Čínsky export do únie vzrástol o 16 percent na 350 miliárd eur. Čína je po USA druhým najväčším obchodným partnerom Európskej únie.

 

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného