Aerosmith: 46 rokov legendy bez prestávky

Americkí Aerosmith prežili štyri dekády. Drogy, alkohol, ani zmeny spoločnosti sa pod ňu nepodpísali a vydržali doteraz.

Americkí Aerosmith prežili štyri dekády. Drogy, alkohol, ani zmeny spoločnosti sa pod ňu nepodpísali a vydržali doteraz.

Aerosmith je americká rocková skupina z Bostonu pohybujúca sa v rozpätí žánrov hardrocku a bluesrocku. V hudobnom biznise sú označovaní aj ako „The Bad Boys from Boston“, prípadne „America´s Greatest Rock and Roll Band“.

Vznikli v roku 1970 a hrajú v pôvodnej zostave. Sú taktiež najpredávanejšou americkou hardrockovou skupinou so 150 miliónmi predaných nosičov. Rekord držia aj v počte získaných zlatých a multiplatinových platní pre americkú skupinu. Kapela sa tiež umiestnila na 21. mieste v rebríčku „Top 40 hitov v horúcej 100 Billboardu“, devätkrát na prvom mieste v rebríčku „Mainstreamových rockových hitov“, získala štyri ocenenia Grammy a desať ocenení MTV Video Music Awards. V roku 2001 bola uvedená do Rock and Rollovej siene slávy a piesne „Dream On“ a „Toys In The Attic“ boli zaradené na zoznam „500 piesní, ktoré formovali rock“.

Pozrite si aj: 

Black Sabbath: legenda heavy metalu

Led Zeppelin: Najtvrdšia legenda histórie

Legendárny koncert na víkend: Dvojča Deep Purple White Snake

--

V roku 2005 kapelu časopis Rolling Stone umiestnil na 57. miesto v rebríčku stovky najvýznamnejších umelcov všetkých čias.

Už od začiatku kariéry bola skupina známa aj svojou ťažkou drogovou závislosťou a alkoholizmom, na základe čoho si získala prívlastky „jednej z najrozhádanejších kapiel svetovej rockovej scény“, ale aj „nezničiteľnej skupiny s deviatimi životmi“, ktorá sa dokázala dostať z dna opäť na vrchol. (wikipedia)

 

 

Biz