Súd rozhodol: Slovakia Steel Mills sa predá v medzinárodnej súťaži

Košický okresný súd rozhodol v prípade konkurzu oceliarne Slovakia Steel Mills zo Strážskeho. Firma bude vydražená v medzinárodnej súťaži.

Košický okresný súd rozhodol v prípade konkurzu oceliarne Slovakia Steel Mills zo Strážskeho. Firma bude vydražená v medzinárodnej súťaži.

Na pokyn súdu sa čakalo niekoľko mesiacov. Konkurzný správca veril v predaj továrne v tomto roku a súd žiadal o povolenie už v auguste.

„Okresný súd Košice I v konkurznej veci úpadcu: SLOVAKIA STEEL MILLS, a.s. v konkurze ukladá správcovi úpadcu záväzný pokyn na speňaženie časti podniku úpadcu,“ uvádza súdne rozhodnutie.

Správca konkurzu má predať majetok, ktorý pripadá veriteľom Česká exportná banka, TERRASTROJ a Autumn League. Ide o pozemok, samotnú budovu továrne a výrobné stroje.

oceliarne

Košický okresný súd rozhodol v prípade konkurzu oceliarne Slovakia Steel Mills zo Strážskeho. Firma bude vydražená v medzinárodnej súťaži.

 

Majetok sa bude predávať v medzinárodnom verejnom ponukovom konaní s účasťou odborného konzultanta, ktorého určí správca. Ako už Biztweet informoval, odhadovaná cena továrne je 42 miliónov eur.

Z dávnejších dražieb pohľadávok Slovakia Steel Mills možno rozkľúčovať niekoľko subjektov, ktoré na majetok továrne zo Strážskeho mali zálusk v posledných dvoch rokoch.

Jedným z najskloňovanejších bola Arca Capital, finančníka Pavla Krúpu. Známy podnikateľ v minulosti ponúkal za balík pohľadáviek ČEB takmer dve miliardy korún. Vzhľadom k tomu, že šlo o menej ako polovicu ich hodnoty však Česi Arce odmietli svoje pohľadávky predať.

Pre bývalých zamestnancov továrne by Krúpova angažovanosť zrejme neznamenala nič. Finančník je totiž známy skupovaním pohľadávok a ich ďalším predajom. Výrobu by zrejme neobnovil.

Čítajte aj:

Rozsiahly karusel. Za podvody okolo Slovakia Steel Mills bolo zadržaných 30 ľudí

KVV zrejme vycúvala zo Strážskeho. Spolumajiteľ sedí v ukrajinskej base

Veritelia čakajú na košický súd. Predaj strážskej oceliarne je pripravený

--

Ďalším záujemcom o továreň Slovakia Steel Mills je nemecká oceliareň Max Aicher. Firma zamestnáva zhruba 3500 zamestnancov v 18 krajinách. Vlastní dve továrne – v Bavorsku a Maďarsku. Ročne vyrába zhruba 1,5 milióna ton ocele. Ak by pohľadávky ČEB odkúpila, zrejme by sa pokúsila o obnovenie výroby aj v Strážskom.

Koncom roka 2014 vyvolali rozruch trestné oznámenia voči majiteľom skrachovanej oceliarne Slovakia Steel Mills. Ukrajinská KVV Group obvinila Mária Hoffmanna a Branislava Prieložného z údajne zámerného manipulovania účtovných výsledkov továrne a manipulácie tendrov Českej exportnej banky.

Po tom, čo KVV Group odovzdala údajné dôkazy Najvyššiemu štátnemu zastupiteľstvu Českej republiky sa vec dostala na stôl Odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe. Ukrajinci však majú sériu problémov na iných trhoch a ich záujem nevyzerá reálne.

Prevzatie by mohla mať v pláne aj finančná skupina J&T. Tá ma voči bývalým majiteľom pohľadávky z úverovej linky. Finančníci už s priemyselnou výrobou skúsenosti majú.

 

 

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb