Smerácka ochranka mieri do Česka

Bezpečnostná agentúra Bonul, ktorá je známa zákazkami od straníkov SMER – SD chce preniknúť do Česka. Využíva kontakt z Poštovej banky

Bezpečnostná agentúra Bonul, ktorá je známa zákazkami od straníkov SMER – SD chce preniknúť do Česka. Využíva kontakt z Poštovej banky.

Bonul sa uchádza o prácu pre Českú sporiteľnu. Jej riaditeľ Tomáš Salomon preferoval agentúru aj v pozícii šéfa slovenskej Poštovej banky.

Pre začiatok by mal podľa informácií Euro.cz Bonul rozvážať hotovosť Českej sporiteľne. Počiatky bezpečnostnej agentúry Bonul, ktorej konateľom a vlastníkom je Miroslav Bödör z Nitry (jeho manželka je sestra manželky slovenského policajného prezidenta Tibora Gašpara), sa datujú do roku 1991.

Česká spořitelna

Bezpečnostná agentúra Bonul, ktorá je známa zákazkami od straníkov SMER – SD chce preniknúť do Česka. Využíva kontakt z Poštovej banky

 

Firma pod týmto názvom pôsobí na trhu od roku 1998. Konateľkou firmy je od roku 2012 Bödörova dcéra Miriam Gombíková, do nástupu do Bonulu pôsobila v rovnakej úlohe v inej bezpečnostnej agentúre - BMN Security. Táto firma bola s Bonulom prepojená a v minulosti podľa Eura niekoľkokrát poslúžila ako nastrčený konkurenčný subjekt v niektorých výberových konaniach na Slovensku.

Bonul bol pôvodne menšou bezpečnostnou firmou s lokálnou pôsobnosťou prevažne v Nitrianskom kraji. Nebývalá expanzia Bonulu nastala s nástupom vplyvu politickej strany Smer premiéra Roberta Fica.

Majiteľ Bonulu Miroslav Bödör udržiava dlhoročný vzťah s Ľubomírom Jahnátkom. Bonul vďaka týmto kontaktom začal získavať lukratívne štátne zákazky. Bezpečnostné služby dnes poskytuje Slovenskej pošte, Sociálnej poisťovni, Správe štátnych hmotných rezerv, vodohospodárskemu podniku, Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave, Národnej diaľničnej spoločnosti, Transpetrolu, Tiposu a ďalším významným štátnym firmám.

Čítajte aj:

Pezinok story: Konflikt záujmov, podvod a pravdepodobná korupcia

Ladislav Bašternák: Developer s vlastnými pravidlami a priateľ vedenia SMER-SD

Americká ambasáda: Najhorší scenár Smer-SNS-HZDS je realitou

--

O Bödörových nadštandardných väzbách na politikov svedčí aj skutočnosť, že slovenský premiér Fico bol opakovane hosťom na firemných večierkoch Bonulu.

Ešte v roku 2009 ročné tržby spoločnosti predstavovali 19 miliónov eur, v ďalších rokoch sa obrat násobil. Len za ochranu objektov v majetku štátu zaplatil slovenský štát firme Bonul v rokoch 2009 až 2014 viac ako 36 miliónov eur, v júni 2016 podľa slovenského Centrálneho registra zmlúv predstavovali štátne zákazky Bonulu 55 miliónov eur.

 

 

Biztweet

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454