Varehovmu synovi ostal po otcovi dlh 5 miliónov. Daňový úrad ich žiada v konkurze

Súd rieši snahu speňažiť majetok spoločnosti Galafruit & Co. Ide o vlajkovú loď odsúdeného daňového podvodníka Mikuláša Varehu. Dlhy zaň bude riešiť jeho syn

Súd rieši snahu speňažiť majetok spoločnosti Galafruit & Co. Ide o vlajkovú loď odsúdeného daňového podvodníka Mikuláša Varehu. Dlhy zaň bude riešiť jeho syn.

Nejde o prvú snahu vysporiadať sa s firmami daňového podvodníka. Mikuláš Vareha mladší už musel dlžníkom v snahe zachrániť firmu vyplatiť pohľadávky aj v roku 2013. Teraz ho čaká výzva – mal by nájsť 4,8 milióna eur, ktoré firma Galafruit neplatila na daniach a odvodoch do sociálnej poisťovne. 

„Okresný súd Košice I v právnej veci navrhovateľa: Slovenská republika - Daňový úrad Košice proti dlžníkovi: GALAFRUIT & CO začína konkurzné konanie voči dlžníkovi,“ uvádza košický okesný súd.

Mikuláš Vareha

Súd teraz žiada, aby sa Vareha v lehote do 20 dní od doručenia predmetného uznesenia vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu, predložil zoznam všetkých svojich peňažných záväzkov, bankových účtov a informáciu o stave hotovosti v deň začatia konkurzného konania.

V minulosti musel Vareha mladší vyplácať stovky ľudí, ktorých nevyplácali firmy Varehu staršieho. Galafruit & Co je vlastníkom rozsiahlych sadov. Okrem jablčnýh sadov ovládla aj niekoľko lukratívnych tokajských viníc. Okrem iného má Galafruit aj veľký sad v Košických Olšanoch. V minulosti susedia podniku kritizovali, že naoko mŕtva firma chodí tamojšiu úrodu tajne zbierať za pomoci ukrajinských robotníkov.

Čítajte aj:

Mikuláš Vareha: Samozvaný kráľ Zemplína a podvodu

--

Kým sa spoločnosť Galafruit & Co dostala do rúk stíhaného podnikateľa prešla si zaujímavou minulosťou. Kedysi bola veľkým výrobcom tokajského vína, skončila v konkurze a postupne prišla o svoju pôdu, vinohrady, pivnice, technológie a tiež zásoby. Dlho profitovala z eurofondov a štátnych poľnohospodárskych platieb. Po nástupe Varehu však prišla o značky i víno samotné. Renomé pokazil nevkusným marketingom, keď na eitkety umiestňoval svoje fotografie, vinič zničila jeho neznalošt starostlivosti o vinohrady.

 

 

Biztweet

 

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454