The Cure: Ikona britpopu oslavuje 40 rokov na scéne. Zavíta do Prahy

Od punku, cez gotický rock až po britpop. Skupina The Cure je na scéne 40 rokov. Fanúšikovia si ju túto jeseň vychutnajú v Prahe.

Od punku, cez gotický rock až po britpop. Skupina The Cure je na scéne 40 rokov. Fanúšikovia si ju túto jeseň vychutnajú v Prahe. 


The Cure je anglická rocková kapela, ktorá vznikla v Crawley, West Sussex v roku 1976 ako Easy Cure. Skupina prešla niekoľkými zmenami v zostave. Stálym členom je iba frontman, spevák, gitarista a hlavný skladateľ Robert Smith.

V začiatkoch boli The Cure ovplyvnení punkovou vlnou. V roku 1979 vydali svoj debutový album s názvom Three Imaginary Boy. Začiatkom 80tych rokov kapela výrazne zmenila svoj zvuk. Nové skladby boli depresívnejšie a melancholické.

Pozrite si aj: 

Legendárny koncert na víkend: Značka britpopu Suede

Legendárny koncert na víkend: Placebo a hity generácie X

Legendárny koncert na víkend: Giganti, ktorí nenaplnili vlastné sny

--

The Cure prispeli k rozšíreniu žánru gothic rock. Vrcholom ich temného obdobia bol album Pornography, ktorý vyšiel v roku 1982. Na ďalších albumoch sa objavujú aj veselšie skladby a miesto tu má aj bezstarostný pop. V roku 1983 vydali The Cure album The Top, ktorým sa definitívne presadili v USA. V roku 1989 vydali svoje vrcholné dielo Disintegration. O tri roky neskôr nahrali album Wish, ktorý sa stal komerčne najúspešnejším a najpredávanejším albumom tejto anglickej kapely.

Do začiatku 90. rokov boli The Cure jednou z najpopulárnejších alternatívno-rockových skupín na svete. Počet predaných albumov The Cure sa odhaduje na 27 miliónov. V roku 2008 vydali už svoj trinásty radový album, ku ktorému pridali pred dvomi rokmi ďalší. Na jeseň sa predstavia v Prahe. (wikipedia)