Personálna lotéria. Po čistkách siete Érsek nevie čo s vedeniami firiem

Milióny na odstupné za Siete a personálna neistota za Mostu. Ministerstvo dopravy v rámci výmeny hlavy rezortu prekope aj štruktúry štátnych firiem. Nevie však kedy a ako. Isté je len to, že to bude niečo stáť

Milióny na odstupné za Siete a personálna neistota za Mostu. Ministerstvo dopravy v rámci výmeny hlavy rezortu prekope aj štruktúry štátnych firiem. Nevie však kedy a ako. Isté je len to, že to bude niečo stáť.

Za Siete totálna čistka spojená s nomináciami straníkov do vedúcich funkcií štátnych firiem v gescii ministerstva dopravy. Teraz, po výmene za ministra z Most – Híd zrejme to isté. Slovenská kultúra, ktorá do vedenia štátnych firiem nominuje ľudí so straníckou knižskou a nie odborníkov pokračuje.

Rezort dopravy chystá hlbší prienik ľudí od Bélu Bugára do firiem riadených jeho ministerstvom. „Personálne zmeny v spoločnostiach v gescii ministerstva sú prirodzenou súčasťou výmeny vedenia rezortu,“ popisuje Biztweetu svoj pohľad na vec odbor komunikácie ministerstva dopravy.

Minister Arpád Érsek už stihol odvolať generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Róberta Auxta pre nespokojnosť s jeho konaním. Vedenie NDS sa pritom menilo aj v apríli tohto roka, kedy rezort, vtedy pod vedením Siete, odvolal z toho istého postu Milana Gajdoša. Údajne pre nedôveru. Nový nominant Auxt sa však nestihol v kancelárii ani poriadne vybaliť a odchádza aj on.

Minister Arpád Érsek už stihol odvolať generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Róberta Auxta

 

Kto bude ďalší na rade, ministerstvo tají. „V prípade, že dôjde k personálnym zmenám na týchto postoch, voľné miesta sa obsadzujú na základe výsledkov riadnych výberových konaní,“ opakovane zahmlene (ne)odpovedá na otázky Biztweetu k ďalším zmenám vedení firiem pod gesciou ministerstva. Na internetovej stránke momentálne nie sú vyhlásené žiadne výberové konania podľa zákona o výkone práce vo verejnom záujme. Nemožno teda predpokladať koncepčné výmeny vo vedeniach štátnych firiem.

Otázne sú aj náklady personálnej politiky dopravákov. Ako už Biztweet informoval, predošlé personálne čistky pod taktovkou Romana Brecelyho zo Siete stáli daňových poplatníkov milióny eur. Hoci rezort odmietol zverejniť výšky odstupného, odstupné šéfov železničných spoločností sa pohybuje v státisicových čiastkach. Menšie nebude ani odstupné v Národnej Diaľničnej spoločnosti. Stredný manažment dostáva na odchod desiatky tisíc eur.

Exminister dopravy Brecely stihol za pár mesiacov jeho funkcie odvolať tiež Ľubomíra Húsku a Ing. Igora Krška z funkcie členov predstavenstva akciovej spoločnosti Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. Odísť musel aj generálny riaditeľ Pavol Gábor. Do funkcie členov predstavenstva akciovej spoločnosti boli naopak menovaní blízki ľudia Siete Mgr. Filip Hlubocký, Dipl. Ing. Patrik Horný a Ing. Karola Martinček.

Čítajte aj: 

Vláda to s národnými dopravcami myslí vážne. Založí štátne podniky

Železnice mali monopol dvadsať rokov. Ako to, že im zrazu pribudne konkurencia?

O peklo na koľajniciach je dobre postarané. Wagon Slovakia zarába milióny

---

Potrebou nového impulzu pri modernizácii železničních tratí argumentoval minister Brecely v prípade odvolania šéfa Železníc Slovenskej republiky Dušana Šefčíka. Nahradil ho Tibor Šimoni.

Brecely začiatkom júna vymenil taktiež predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Z postu odvolal Vladimíra Ľuptáka a za jeho nástupcu vymenoval Jozefa Pavúka. Pri tejto výmene sa ukázalo aj to, že minister stratil prehľad o tom, kto vlastne jeho manažéri sú.

Pavúk pôsobil v predstavenstve ZSSK Cargo za druhej vlády Roberta Fica. Po nástupe vlády Ivety Radičovej ho vtedajší minister z funkcie odvolal. Kritizoval vysoké odmeny – 130 tisíc eur, ktoré boli Pavúkovi počas jeho minulého pôsobenia v ZSSK Cargo vyplatené. Chybu po kritike médií uznal aj minister a už po pár hodinách Pavúka odvolal.

 

 

Tomáš Lemešani 

 

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás klikom na tento nápis! alebo platbou na IBAN CZ8920100000002100602454

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb