Najvyšší súd v Prahe rozhoduje o oživení firmy, ktorá mohla poslať Slovensko do cross-defaultu

Najvyšší súd Českej republiky rozhoduje o oživení a prežití spoločnosti Draft-Ova. Tá je známa ako majiteľ Duckého zmeniek, kvôli ktorým mohlo Slovensko za Mečiara zbankrotovať a s ktorými sa spájajú mafiánske praktiky

Najvyšší súd Českej republiky rozhoduje o oživení a prežití spoločnosti Draft-Ova. Tá je známa ako majiteľ Duckého zmeniek, kvôli ktorým mohlo Slovensko za Mečiara zbankrotovať a s ktorými sa spájajú mafiánske praktiky.

V Česku sa rozhorel súboj o pohľadávky vo výške minimálne 20 miliónov eur, teda 540 miliónov korún. Tieto peniaze môže z vreciek českých daňových poplatníkov vytiahnuť majiteľ zmeniek, ktoré počas Mečiarovej vlády podpísal Ján Ducký, bývalý minister priemyslu, hospodárstva a neskoršie riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Platnosť zmeniek potvrdil Európsky súd pre ľudské práva, keď rozhodol, že spoločnosť Draft - Ova z Českej republiky má stále nárok na vyplatenie kontroverzné pohľadávky.

Priznanie nároku rozpútalo právnu bitku medzi viacerými záujemcami o žalobu Slovenska. Teraz totiž stačí, aby sa česká firma obrátila na slovenské súdy a požiadala o vyplatenie zmenky. Vedia to aj veritelia, ktorí sa od roku 2013 pokúšajú Draft-Ova poslať do konkurzu a zmeniek sa zmocniť.

Súd v Ostrave rozhodol, že konkurz nie je možný, s odôvodnením, že firma nemá žiadny majetok. Vyššie uvedené rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva však podľa mienky zapojených strán celú vec mení. Vzájomné ataky teraz rieši Najvyšší súd.

Súd rieši dva súvisiace konania. Ani jedno ešte nebol zrušený rozhodnutím. Stať by sa tak mohlo v priebehu jedného roka. "Kedy dôjde k rozhodnutiu, nemožno predvídať. Všeobecne trvá civilné dovolacie konanie na Najvyššom súde v priemere 190 - 200 dní. Avšak, niektoré ojedinelé veci sú tu z rôznych dôvodov nevybavené aj dlhšie ako rok a pol," konštatuje hovorca Najvyššieho súdu Petr Tomíček.

Ján Ducký bol tesne po podpísaní kontroverzných zmeniek zavraždený. V januári 1999 ho vo vchode domu zavraždil strelnou zbraňou neznámy páchateľ

 

Prípady súd prevzal v júli 2015 a tohtoročnom marci. "Podrobnejšie údaje nemôže Informačné oddelenie Najvyššieho súdu oznámiť," nechce odpovedať na otázky týkajúce sa detailov sporov Tomíček. S istotou však dôjde k určeniu toho, či Draft-Ova môže ďalej podnikať. Ak by sa tak stalo, slovenská vláda bude v pozore.

Protihodnotou Duckého zmeniek mali byť "služby obchodného a finančného charakteru" pre SPP. Tie sa však v skutočnosti nikdy nerealizovali. Pravdepodobne boli len zámienkou na vypísanie zmeniek. Predstavitelia SPP dodnes nevedia, na akú sumu boli vypísané všetky zmenky. Dvadsať miliónov eur pre Draft - Ova je len jednou zo zmeniek, ktorej hodnota narástla o úroky.

Čítajte aj:

V Česku ožíva slovenská nočná mora. Zaplatia občania Duckého zmenky?

--

SPP sa v rámci Duckého krokov okolo zmeniek poistil. Prípadné záväzky z prehratých zmenkových sporov má zaplatiť štát.

Ján Ducký bol tesne po podpísaní kontroverzných zmeniek zavraždený. V januári 1999 ho vo vchode domu zavraždil strelnou zbraňou neznámy páchateľ. Podľa všetkého nájomnú vraždu na pokyn niektorého z majiteľov zmeniek vykonal ukrajinský páchateľ.

Okolo kontroverzných zmeniek kolujú tiež nejasnosti ohľadom procesu na Európskom súde pre ľudské práva. Počas sporu bol totiž zastrelený ústavný právnik Ernest Valko, ktorý vo veci zastupoval Slovensko. Jeho poprava, priamo pred jeho domom, nebola dodnes vyriešená a policajné postupy vzbudzujú na slovenskom podozrenie zo zámerného ignorovania dôkazov.

 

 

Tomáš Lemešani

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb