Stabla: Konopná lekáreň otvorí pobočku v Žiline

Budúci mesiac vznikne prvá kamenná pobočka v Žiline a verím, že budú ďalšie mestá čoskoro nasledovať. V súčasnej dobe prebiehajú rokovania s ďalšími nadšencami do konope. Generálny riaditeľ Carun Pharmacy Jiří Stabla v rozhovore pre Biztweet

Budúci mesiac vznikne prvá kamenná pobočka v Žiline a verím, že budú ďalšie mestá čoskoro nasledovať. V súčasnej dobe prebiehajú rokovania s ďalšími nadšencami do konope. Generálny riaditeľ Carun Pharmacy Jiří Stabla v rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: Carun oznámil expanziu do USA. Čo firmu k tomuto kroku priviedlo?

Jiří Stabla: Bol to hlavne nápad môjho kamaráta z detstva Patrika Bortla, ktorý v Amerike dlhodobo žije a podniká a je master franšízista pre trh. Vyrastali sme spolu a od tej doby, čo je v zahraničí, si píšeme cez sociálne siete. Videl fotografie lekární u nás, dozvedel sa, ako začíname expandovať. Povedali sme si, že to skúsime. Už je to myslím rok. Najprv to bol klasický eshop, testovali sme, ako sa zachovajú úradníci, študovali legislatívu, aké sú možnosti dopravy a čo všetko musíme podstúpiť, aby sa tovar dostal v pravidelnom termíne k partnerom. Zisťovali sme, čo je dovolené a čo nie a konečne zajtra - 24. augusta otvárame oficiálne prvú konopnú lekáreň v Amerike. Ak sa na to mám pozerať osobne, tak americký sen si možno splniť len v Amerike.

Biztweet: Na rozdiel od nášho regiónu je vo väčšine regiónov Spojených štátov evidentná snaha rozvíjať a rozširovať legálnosť konopného biznisu, tak čo sa týka marihuany samotnej, ako aj výrobkov z nej. Vidíte v tom príležitosť?

Jiří Stabla: Pochybuje snáď dnes ešte niekto, že konope lieči? Hoci s malým či väčším obsahom účinných cannabinoidov? Čiže odpoveď je: samozrejme, že má konope obrovský potenciál, hoci tam existujú veľmi podobné, snáď aj rovnaké prekážky, s akými sa stretávame v Česku, vidíme v tom veľkú príležitosť a potencionálni partneri tiež. Vyčkávajú, ako sa bude dariť prvým lekárňam a ak sa všetko podarí, začneme ich, verím, že čoskoro otvárať aj v ďalších mestách v USA.

Biztweet: Ako sa k zahraničnej firme operujúcej v citlivom biznise chová americká vláda?

Jiří Stabla: Musím povedať, že sa chová skvele a doposiaľ nám nerobili žiadne veľké problémy, okrem štandardnej kontroly tovaru. Ide to skvele. Myslím, že sa nám podarilo vypilovať spoluprácu v zmysle transportu, ako správne dostať tovar na trh, už o tom máme prehľad a vedomosti. Čo je najlepšia cesta k otvoreniu ďalších lekární našimi partnermi v Amerike, s ktorými rokujeme.

Budúci mesiac vznikne prvá kamenná pobočka v Žiline a verím, že budú ďalšie mestá čoskoro nasledovať. V súčasnej dobe prebiehajú rokovania s ďalšími nadšencami do konope

 

Biztweet: Koľko lekární teraz máte a v ktorých krajinách?

Jiří Stabla: Novo otvára Florida, čo som neskutočne rád. V Česku ide o cirka 14 Konopných lekární franšízovým systémom. Ďalšia je Londýn, v Poľsku už máme sedem a čoskoro pribudne Slovensko, plánujeme aj Nemecko. Vo všetkých krajinách chystáme ďalšie pobočky.

Čítajte aj:

Legalizácia marihuany na Slovensku nie je témou ani pred aktuálnymi voľbami

--

Biztweet: Kedy plánujete expandovať na Slovensko?

Jiří Stabla: Budúci mesiac vznikne prvá kamenná pobočka v Žiline a verím, že budú ďalšie mestá čoskoro nasledovať. V súčasnej dobe prebiehajú rokovania s ďalšími nadšencami do konope a záujemcami o koncept Konopnej lekárne.

Biztweet: Neobávate sa problémov so slovenským konzervatívnym prístupom ku konope?

Jiří Stabla: Absolútne nie, už historicky prebiehal biznis so Slovenskom. Slováci patrili vždy medzi našich najlepších zákazníkov, takže určite to bude tak aj naďalej a ešte sa to s kamennými pobočkami zdvihne.

 

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb