Milióny vo vzduchu. Operátorov strašia nové dane

Plán vlády Roberta Fica, zaviesť daň z dividend je strašiakom veľkých firiem. Pre operátorov by sa situácia zhoršila aj v odvode z príjmu a prišli by o desiatky miliónov eur

Plán vlády Roberta Fica, zaviesť daň z dividend je strašiakom veľkých firiem. Pre operátorov by sa situácia zhoršila aj v odvode z príjmu a prišli by o desiatky miliónov eur.

Slovenská vláda pred pár dňami prerušila rokovania o zmenách zákona o dani z príjmov, ktorých súčasťou je pripravované zdanenie dividend. Vláda nerozhodla ani o zdvojnásobení sadzby odvodu firiem z regulovaných odvetví ako napríklad energetika, telekomunikácie, poisťovníctvo a farmácia.

Táto daň mala byť zrušená na konci tohto roka, ministerstvo financií ale navrhlo predĺžiť jej platnosť na neurčito a zároveň zdvojnásobiť sadzbu na 8,712 percenta zo zisku nad tri milióny eur.

Pre operátorov by sa situácia zhoršila aj v odvode z príjmu a prišli by o desiatky miliónov eur

 

Dočasne si tak smú vydýchnuť hlavne veľké firmy. Tými, ktorých by nové opatrenia zasiahli najviac sú aj telekomunikační operátori.  „Mimoriadne a dodatočné daňové či odvodové zmeny majú negatívny dopad na hospodárenie našej spoločnosti, bez ohľadu na výšku percent. Celkové dodatočné daňové zaťaženie sa premieta do čistého zisku našej spoločnosti – pri vyšších nákladoch máme v tomto prostredí aj náročnejšie podmienky na potenciálne investície do trhu a zákazníkov, hoci sa neustále snažíme udržať vysokú mieru rozvoja trhu,“ povedal pre Biztweet hovorca pre korporátne záležitosti Slovak Telekom Peter Kimijan.

Spoločnosť, ktorá vypláca dividendy v hodnote cez sto miliónov eur by zavedenie 15percentnej dane z dividend zasiahla výrazne. Ešte trpkejšie zafunguje plánované zdvojnásobenie odvodu z príjmu. Operátori preto protestujú.

Čítajte aj: 

Dáta? Áno, ale operátor zarába na hlase

Orange rokuje s Netflixom. Na Slovensku by mohli predávať spoločný produkt

Slovenská pošta chce byť virtuálnym operátorom. Najala top manažéra z Telekomu

--

Nielen Telekom. Orange plánuje vyplatiť medzi rokmi 2015 až 2018 dividendu v hodnote 0,6 eura na akciu a O2 Slovakia aktuálne vypláca akcionárom dividendy vo výške 41,1 milióna eur. Obe firmy plány vlády komentovať nechcú, ale nádejajú sa, že k pretaveniu návrhu noviel nepríde.

"Chceme ešte viesť rokovania s firmami, ktorých sa dotýka tento odvod. Potvrdzujem, že tento odvod bude schválený, riešia sa len technické detaily. Rovnako sa doťahujú veci ohľadom dane z dividend. Môžem potvrdiť, že dane z dividend budú," nedáva im veľkú nádej premiér Robert Fico.

 

 

Redakcia