Eustream s rekordom. Ohrozuje ho však Putin a Fico

Slovenský prepravca zemného plynu posúva do Európy najvyššie objemy plynu od roku 2013. Budúcnosť je však plná otáznikov. Plány firmy ohrozuje trenie medzi Ruskom a Ukrajinou, nový plynovod, či zvýšenie odvodov na Slovensku

Slovenský prepravca zemného plynu posúva do Európy najvyššie objemy plynu od roku 2013. Budúcnosť je však plná otáznikov. Plány firmy ohrozuje trenie medzi Ruskom a Ukrajinou, nový plynovod, či zvýšenie odvodov na Slovensku.

Rekordné objemy plynu prúdia cez potrubie Eustreamu na Západ vďaka dočasnej odstávke konkurenčného plynovodu Nord Stream. Preprava cez plynovod Nord Stream bola kvôli technologickej údržbe zastavená 9. augusta. Údržbové práce potrvajú do 17. augusta a plná kapacita Nord Streamu by mala byť k dispozícii 19. augusta. Z Ukrajiny cez Slovensko na Západ Európy vďaka tomu tečie vyše 180 miliónov metrov kubických plynu. Čo je asi o 30 miliónov viac než obvykle.

Projekt Nord Stream 2 zdvojnásobí kapacitu, ktorú môže Rusko vyvážať bez rizika, že by Ukrajina mohla využiť svoje tranzitnej siete ako politický nástroj

 

„V súvislosti s plánovanou odstávkou plynovodu Nord Stream došlo k skokovému nárastu požiadaviek na prepravu zemného plynu. Môžeme potvrdiť, že všetky požiadavky na prepravu aj v tejto situácii plníme bez akýchkoľvek problémov,“ potvrdzuje hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

Ako Biztweetu prezradil, firma ovládaná finančníkmi Danielom Křetínským a Patrikom Tkáčom využíva naplno aj prepravu plynu na Ukrajinu. Cez reverzný tok v Budinciach od začiatku augusta denne prejde zhruba 39 miliónov metrov kubických zemného plynu.

„Riadne plníme požiadavky našich zákazníkov aj na prepravu zemného plynu v smere na Ukrajinu, a sme pripravení tieto požiadavky na nediskriminačnej báze plniť naďalej,“ hovorí Pavol Kubík.

Blížiaca sa zima však zrejme prinesie vyostrenie sporu medzi Ruskom a Ukrajinou. S tým budú súvisieť aj prípadné skoky objemu plynu dodaného z Ruska. Veľkým rizikom pre prepravcu však naďalej zostávava snaha ruského Gazpromu vybudovať Nord Stream II – plynovod, ktorého aj proklamovaným účelom je snaha vyhnúť sa prepravnej trase cez Ukrajinu a Slovensko.  

„Spoločnosť Eustream rokovala s predstaviteľmi Gazpromu o potenciálnych dosahoch projektu Nord Stream 2 na toky zemného plynu cez centrálny koridor a strednú Európu. Spoločnosť Eustream víta ubezpečenie zo strany Gazpromu, že slovenská, ako aj česká prepravná sieť, bude dlhodobo využívaná aj v prípade vybudovania plynovodu Nord Stream 2. Eustream takisto vysoko oceňuje porozumenie oboch strán v tom, že vstupný bod z Ukrajiny na Slovensko ostane zachovaný v plnej funkčnosti aj v prípade realizovania projektu Nord Stream 2,“ uvádza v stanovisku Eustream.

Diplomatické stanovisko sa však zrejme pokúša iba upokojiť situáciu. Gazprom až taký diplomatický nie je. „Je to najkratšia a najjednoduchšia cesta exportu našich zdrojov plynu z Jamalu na naše kľúčové trhy," uviedol v rámci propagácie projektu Nordstream 2 šéf Gazpromu Alexej Miller.

Čítajte aj:

Najviac daní zaplatil Eustream. Kia sa prepadla o dve priečky

EPH sa brexitu neobáva. Neistá situácia sa však finančníkom nepáči

Poľsko sa prekope do Nórska. Buduje plynové prepojenie aj so Slovenskom a Českom

Na Dunaji plánujú postaviť LNG terminály. Vrámci európskeho projektu

--

Projekt Nord Stream 2 zdvojnásobí kapacitu, ktorú môže Rusko vyvážať bez rizika, že by Ukrajina mohla využiť svoje tranzitnej siete ako politický nástroj proti krajine Vladimira Putina.

Ďalším významným rizikom pre podnikanie finančníckeho biznisu s plynom je chystaná novela z dielne ministerstva financií, ktorá má zasiahnuť odvody z regulovaných odvetví. Zatiaľ čo doteraz firmy zo sektorov ako energetika, telekomunikácie alebo poisťovníctvo odvádzali každý mesiac do štátnej kasy 0,363 percenta ziskov, od 31. decembra tohto roku sa má tento odvod zdvojnásobiť.

„Pokiaľ ide o osobitný odvod, s aktuálnym návrhom zákona sú podľa nášho názoru spojené pre Slovenskú republiku vážne reputačné, právne aj ekonomické riziká,“ kritizuje vládny návrh Pavol Kubík. Firma svoje pripomienky odovzdala do pripomienkového konania. Či ju Ficova vláda vypočuje však v súčasnej politickej situácii možno odhadovať iba ťažko.

 

 

Tomáš Lemešani

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb