Red Hot Chili Peppers: Americkú legendu milujú po celom svete

Desiatky miliónov predaných albumov, davy na štadiónoch a neutíchajúca energia vystúpení. Skupina Red Hot Chili Peppers patrí medzi tie, ktoré počúvajú dve generácie. Ich elán možno osloví aj tretiu.

Desiatky miliónov predaných albumov, davy na štadiónoch a neutíchajúca energia vystúpení. Skupina Red Hot Chili Peppers patrí medzi tie, ktoré počúvajú dve generácie. Ich elán možno osloví aj tretiu.

Red Hot Chili Peppers je americká rocková skupina založená v Los Angeles v roku 1983. Hudobný štýl skupiny pozostáva hlavne z rocku s dôrazom na funk, a takisto na prvky ďalších žánrov ako punk rock a psychedelický rock.

Keď hrajú naživo, začleňujú do vystúpení prvky jam band a to hlavne kvôli improvizácii prirodzenosti svojich vystúpení. V súčasnosti pozostáva skupina z Anthonyho Kiedisa (vokály) a Michaela "Flea" Balzaryho (basová gitara), dlhoročného bubeníka Chada Smitha a gitaristu Josh Klinghoffera, ktorý je v skupine od roku 2009, potom ako odišiel zo skupiny John Frusciante.

Skupina Red Hot Chili Peppers dodnes vyhrala sedem cien Grammy a patrí medzi najpredávanejšie hudobné skupiny všetkých čias, s predajom 80 miliónov nahrávok po celom svete. V roku 2012 bola skupina uvedená do Rock and Roll Hall of Fame. Pôvodná zostava skupiny pozostávala z gitaristu Hillela Slovaka a bubeníka Jacka Ironsa, popri Kiedisovi a Fleovi.

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Rocková biblia od Soundgarden

--

Hudobný štýl skupiny Red Hot Chili Peppers je charakterizovaný ako funk rock, alternatívny rock a funk metal, s vplyvmi hard rocku, psychedelického rocku a punk rocku. Medzi interpretov, ktorí ovplyvnili tvorbu skupiny patria Defunkt, Parliament-Funkadelic, Jimi Hendrix, Misfits, James Brown, Gang of Four, Bob Marley, Big Boys, Sly and the Family Stone, Ohio Players, Queen, Stevie Wonder, Elvis Presley, The Beach Boys, Black Flag, Ornette Coleman, Led Zeppelin, Bad Brains, Fugazi, Fishbone, Marvin Gaye, Billie Holiday, Santana, Elvis Costello, The Stooges, The Clash, Siouxsie and the Banshees, Devo a Miles Davis. (wikipedia)