Uznesenie, ktorým zastavili vyšetrovanie kauzy CT putovalo na prokuratúru tri mesiace

Doručenie uznesenia generálnej prokuratúry o prerušení vyšetrovania kauzy CT trvalo tri mesiace. Polícia teraz rieši čo ďalej.

Doručenie uznesenia generálnej prokuratúry o prerušení vyšetrovania kauzy CT trvalo tri mesiace. Polícia teraz rieši čo ďalej.

Generálna prokuratúra rozhodla začiatkom apríla o tom, že zruší obvinenia v rámci takzvanej kauzy CT. Prvý námestník generálnej prokuratúry René Vanek zrušil obvinenia bývalej riaditeľky nemocnice Márie Domčekovej a ďalších ôsmich obžalovaných. 

Čo je možno ešte prekvapujúcejšie ako samotné rozhodnutie úradu Jaromíra Čižnára, je dĺžka doručovania uznesenia o kroku generálnej prokuratúry na dozorujúcu prokuratúru. Doručenie dokumentu, ktorý je potrebný k prípadnému obnoveniu vyšetrovania trvalo tri mesiace.    

Podľa uznesenia prokuratúry, ktoré z Bratislavy do Trenčína putovalo takmer tri mesiace, bol porušený zákon v neprospech obvinených

 

„Uznesenie o vznesení obvinenia konkrétnym osobám vydané vyšetrovateľkou Národnej kriminálnej agentúry bolo dňa 8.4.2016 zrušené prokurátorom Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. Upovedomenie o zmene dozorovej prokuratúry, tým že dozor nad zákonnosťou vykonáva Krajská prokuratúra Trenčín, bolo doručené dňa 29.6.2016 aj s pokynmi prokurátora, ktoré vyšetrovateľka  policajného zboru dôsledne plní. Vzhľadom na neukončený proces vyšetrovania, bližšie informácie poskytneme po meritórnom rozhodnutí vyšetrovateľky,“ uvádza pre Biztweet hovorkyňa prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Podľa uznesenia prokuratúry, ktoré z Bratislavy do Trenčína putovalo takmer tri mesiace, bol porušený zákon v neprospech obvinených. Polícia pripravila obvinenia v novembri 2015 pre pokus obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Hrozí za to trest od desať do pätnásť rokov.

Čítajte aj:

Alan Suchánek pre biztweet: Politické špičky chcú zamiesť kauzu CT pod koberec 

--

Za nepoužiteľný považuje generálna prokuratúra znalecký posudok, ktorý porovnával cenu obstarávaného CT s cenou prístroja s inými parametrami kúpeným v Česku. Podobné prístroje sa totiž podľa prokuratúry kupovali aj na Slovensku.

„Celú situáciu vnímam tak, že deviati ľudia, ktorí už boli obvinení v tejto kauze a v podstate bola vypracovaná obžaloba dali sťažnosť na Krajskú prokuratúru, ktorá im nevyhovela. Až prvý námestník generálneho prokurátora zrušil tieto obvinenia. Zrušenie odôvodil nepoužiteľnosťou znaleckého posudku, ktorý vypracovala znalecká organizácia. Z posudku vyčítal, že porovnával ceny prístrojov predaných v Čechách a nie na Slovensku. Ja sa pýtam, že čo by tak mohol zistiť na Slovensku, keď vieme, že v posledných rokoch sa tu nakupovalo predražene. Preto túto vec hodnotím tak, že politické špičky chcú zamiesť kauzu pod koberec, pretože hrozí pri výške trestu 10 až 15 rokov, že by títo ľudia na súde začali pravdivo vypovedať,“ kritizuje pre Biztweet rozhodnutie prokuratúry poslanec Alan Suchánek, ktorý na kauzu upozornil.  

 

 

Red