Vznik novej superskupiny Mall Group: najvýznamnejšia investícia Rockaway Capital

Investičná skupina Rockaway Capital ohlásila v júli vznik superskupiny Mall Group. Do tohto zoskupenia bude patriť aj druhý najväčší český internetový obchod MALL.cz so slovenskou dcérskou firmou. Ten Rockaway Capital kúpila "v balíku" spolu s Heureka.cz. Obchod bol v júni schválený antimonopolným úradom. Internetový porovnávač cien Heureka však do novej platformy Mall Group patriť nebude.

Rockaway Capital kúpil Mall.cz a Heureka.cz za viac ako 200 miliónov eur. Ide o jednu z najväčších transakcií v maloobchode za posledné roky. Obchod bol financovaný miliardármi Danielom Křetínským, Patrikom Tkáčom a investičnou skupinou PPF Petra Kellnera. Uzatvorenie zmluvy o stopercentnom podiele v spoločnosti Netrail Holding, ktorá prevádzkuje internetové obchody Mall, prebehlo už vlani. Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže sa týmto prípadom zaoberal od januára tohto roku a obchod rozdelil na dve správne konania - akvizície Heureka.cz a MALL.cz.

 "V dôsledku uskutočnenia fúzie síce dôjde k posilneniu postavenia skupiny Rockaway v spojením dotknutých oblastiach. Avšak trhový podiel spojením vzniknutého konkurenta bude stále na väčšine trhov pod 25 percentami, "uviedol predseda ÚOHS Petr Rafaj.

Predaj e-shopu Mall.cz tak bol schválený bez podmienok, naproti tomu u predaja porovnávača cien Heureka.cz úrad určil niekoľko záväzkov. Tie sa týkali napríklad poskytovania informácií o zákazníkoch či uprednostňovania a sankcionovania e-shopov. Služba porovnávača cien "Preverené zákazníkom" teda nesmie požadovať od e-shopov nič iné, než emaily zákazníkov, ktorí služby využili a nakúpili cez ňu. Tieto emaily však nesmie poskytovať nikomu inému, teda ani materskej spoločnosti Rockaway.

Spoločnosť Rockaway Capital je riadená podnikateľom Jakubom Havrlant

 

Heureka tiež bude musieť viditeľne a transparentne uvádzať ktoré e-shopy a cenové porovnávače sú prevádzkované spoločnosťami zo skupiny Rockaway. "Heureka bude fungovať ako nezávislý orgán a nebude prepojená s e-shopmi z našej skupiny. Heureka aj naďalej bude dbať na ochranu dát a ďalších údajov, ako má už dnes zanesené v Kódexe používania dát," uviedla hovorkyňa spoločnosti Rockaway Capital Michaela Papežová.

Spoločnosť Rockaway Capital je riadená podnikateľom Jakubom Havrlant. Jej činnosť spočíva prevažne v investovaní a akvizíciách internetových spoločností. Predtým spoločnosť prevzala napríklad e-shopy Vivantis a tento rok ju ÚOHS schválil kúpu najväčšieho predajcu dovoleniek v tuzemsku Invia.cz.

Rockaway Capital vlastní podiel aj v internetovom obchode s elektronikou CZC.cz. V júli spoločnosť oznámila vznik skupiny Mall Group. Patriť do nej budú ako menšie špecializované obchody, tak aj druhý najväčší český internetový obchod MALL.cz. Zvyšok budú tvoriť už skôr zoskupené e-shopy E-commerce Holding, v spoluvlastníctve Havrlanta a Křetínského. Ide práve o CZC, kozmetický Vivantis a ďalšie e-shopy ako napríklad Big Brands, Bux, Športy, Rozbalené, či Kolonial. Do dozornej rady sa posadí napríklad Ondřej Fryc, ktorý doteraz riadil Netrail - materskú skupinu MALL.cz.

Čítajte aj: 

Finančníci zaberajú tiež virtuálny priestor. Zarábajú miliardy

--

"Som hrdý na to, čo sme spolu s tímom za 16 rokov práce vytvorili. Zároveň som rád, že skupina bude mať znova české vedenie a plnú podporu akcionárov a teším sa na to, čo všetko ešte dokáže. Do ďalšieho rozvoja skupiny už nebudem exekutívne nijako zasahovať, ako každý "otec" však budem svojmu dieťaťu z diaľky držať palce," uviedol Fryc v oficiálnej tlačovej správe.

Skupina e-shopov patriacich do Mall Group vlani utŕžila takmer 13 miliárd korún. Ambície jej akcionárov aj jej nového výkonného riaditeľa Jakuba Havrlanta siahajú oveľa vyššie. "Ja do firmy prichádzam s víziou, že ju dostanem za veľmi krátku dobu na miliardu dolárov obratu. Odborov, v ktorých máte taký potenciál rastu veľa nie je," uviedol Havrlant v poslednom rozhovore pre MF DNES. Ide tak o skutočne o zásadnú zmenu slovenskej a českej elektronickej komercie a doteraz najvýznamnejšiu investíciu Rockaway Capital.

"Príležitosť, ktorá je pred nami, je absolútne unikátna. Máme šancu nadviazať na silnú pozíciu Malle a postaviť okolo neho ďalšie služby a produkty. Cielime nielen na Čechy, ale aj na európsky región a budeme sa snažiť vytvoriť zásadný projekt v rámci európskej internetovej ekonomiky," povedal Havrlant.

V tlačovej správe sa zároveň uvádza, že cenový porovnávač Heureka pod Mall Group nepatrí, pretože má vlastné vedenie a odlišnú stratégiu aj ciele a z tohto dôvodu spoločnosť nemá v úmysle Heureku akokoľvek prepájať s novou platformou Mall Group.

Poslednou investíciou Rockaway Capital je podiel v kosovskom internetovom prehliadači Gjirafa.com, ktorý je albánskou obdobou českého Sezname. Start-up Gjirafa sa zameriava na vyhľadávanie v albánčine, zároveň sa ale jedná aj o obsahovú a komunitnú platformu. V tlačovej správe spoločnosť Rockaway uviedla, že jej stratégiou je zamerať sa na internetovú ekonomiku regiónu CEE, preto sa rozhodla investovať vyše 2 milióny dolárov do vybudovania online vyhľadávača, ecommerce platformy a infraštruktúry pre reklamné systémy. Práve tá podľa nej v tomto európskom regióne chýba.

 

 

Izabela Niepřejová