Veritelia čakajú na košický súd. Predaj strážskej oceliarne je pripravený

Česká exportná banka, Terrastroj a ďalší hlavní veritelia Slovakia Steel Mills čakajú na verdikt košického okresného súdu. Ten má dať zelenú predaju fabriky

Česká exportná banka, Terrastroj a ďalší hlavní veritelia Slovakia Steel Mills čakajú na verdikt košického okresného súdu. Ten má dať zelenú predaju fabriky.

Konkurzný správca už jedná minimálne s jedným záujemcom, ktorý je pripravený uzavretú fabriku v Strážskom kúpiť v celku. Predaj sa musí vykonať výberovým konaním, na ktoré musí dať súhlas Okresný súd Košice I., ktorý má na starosti celý konkurz Slovakia Steel Mills.

„Správca konkurznej podstaty v súčasnosti čaká na rozhodnutie súdu v Košiciach, ktorý požiadal o udelenie súhlasu na realizáciu výberového konania na predaj podniku SSM ako celku. Súd doteraz svoj súhlas neudelil,“ konštatuje pre biztweet hovorca Českej exportnej banky, ktorá je zabezpečeným veriteľom, jej hovorca Martin Jaroš.

ČEB vraj so žiadnym záujemcov nevyjednáva, ani žiadneho nepreferuje. Všetky právomoci má správca konkurznej podstaty Miroslav Duračinský.

Po krachu a niekoľkoročnej nečinnosti zostalo v oceliarni Slovakia Steel Mills v Strážskom stále dosť majetku. Súpisová hodnota majetku zapísaného do súpisu presahuje sumu 42 miliónov eur.

Správca konkurznej podstaty v súčasnosti čaká na rozhodnutie súdu v Košiciach, ktorý požiadal o udelenie súhlasu na realizáciu výberového konania na predaj podniku SSM

 

„Predmet predaja bude určený na základe záväzného pokynu, ktorý bude uložený príslušným orgánom. Správca požiadal o uloženie záväzného pokynu na speňaženie podniku ako celku,“ hovorí Duračinský. Ako už biztweet informoval, správca kunkurzu sa spoločne s veriteľmi zhodol na predaji podniku ako celku vďaka tomu, že oň prejavili záujem subjekty, ktoré by radi produkciu v oceliarni obnovili.

ČEB v roku 2007 slovenským oceliarňam požičala 4,6 miliardy korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať až v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún a skrachovali.

Koncom roka 2014 vyvolali rozruch trestné oznámenia voči majiteľom skrachovanej oceliarne Slovakia Steel Mills. Ako biztweet informoval, ukrajinská KVV Group obvinila majiteľov továrne Mária Hoffmanna a Branislava Prieložného z údajne zámerného manipulovania účtovných výsledkov továrne a manipulácie tendrov Českej exportnej banky.

Po tom, čo KVV Group odovzdala údajné dôkazy Najvyššiemu štátnemu zastupiteľstvu Českej republiky sa vec dostala na stôl Odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe. „Ve věci nebylo policejním orgánem shledáno podezření ze spáchání trestného činu,“ povedal pre biztweet.eu Marek Bodlák, riaditeľ odboru závažnej hospodárskej a finančnej kriminality VSZ v Prahe.

Čítajte aj:

J&T v konkurze roka. Skupina kúpila od Krúpu pohľadávky voči oceliarňam

Slovakia Steel Mills má hodnotu 42 miliónov. Čaká na predaj

Ožije Slovakia Steel Mills ešte tento rok? Záujem majú finančníci aj cudzinci

--

KVV upozorňovala aj na možnú snahu o manipuláciu tendru Českej exportnej banky. Tá sa pokúšala vydražiť svoju pohľadávku vo výške viac ako štyri miliardy korún. Opakovane sa jej to nepodarilo. Podľa ukrajinskej skupiny, ktorá patrí k záujemcom o továreň vraj preto, že sa účastníci tendru dohodli na jeho manipulácii tak, aby pohľadávku odkúpili za čo najnižšiu cenu. V akcii mal byť údajne aj Pavol Krúpa a jeho finančná skupina Arca Investments, ktorá mala pohľadávku podľa konštrukcie popísanej Ukrajincami odkúpiť a následne predať J&T. Svedčili o tom vraj aj sms správy, ktoré KVV získala, policajné orgány ich však odmietli akceptovať.

Konkurz továrne, ktorá skrachovala v roku 2013 môže hýbať aj českou politikou. Pre riskantnú podporu oceliarňam má totiž na krku nôž celé vedenie Českej exportnej banky (ČEB). Práve pre nevymožiteľné pohľadávky ako je tá, ktorú má česká štátna banka voči Slovakia Steel Mills banke hrozí, že vláda rozpustí jej vedenie a inštitúcia prejde pod prísnejší dohľad ministerstva financií Andreja Babiša.

 

Redakcia

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb