PR agentúry zažívajú rozmach. Detaily biznisu taja

Rasty tržieb aj hodinových sadzieb za služby. PR agentúry, starajúce sa o mediálnu tvár spoločností, ale aj organizácií, či osobností zažívajú dobré obdobie. Môže za to fakt, že prevzali úlohy lobbistov

Rasty tržieb aj hodinových sadzieb za služby. PR agentúry, starajúce sa o mediálnu tvár spoločností, ale aj organizácií, či osobností zažívajú dobré obdobie. Môže za to fakt, že prevzali úlohy lobbistov.

Nielen PR články, ale aj lobbing. PR agentúry už nie sú len o pasívnom vytváraní mediálního obsahu. Čoraz silnejšie prerastajú v hybnú silu pracujúcu pre záujmové skupiny.

Ich tržby vďaka tomu medziročne narastajú. Podľa údajov Asociácie PR agentúr, ktorá združuje deväť agentúr a jednu agentúru so štatútom pozorovateľa, majú jej ôsmi členovia (Grayling výsledky nezverejňuje) honorárové tržby za rok 2015 na rekordnej úrovni 10,5 milióna eur. Ide o 18percentný medziročný nárast.

„PR profesionáli bývajú nad vecou, nie sú až tak ponorení do problematiky podnikania klienta a preto sa vedia objektívne pozrieť a zhodnotiť jeho kvality a benefity. Súčasne poznajú druhú stranu, ktorou sú žurnalisti, vedia odhadnúť ich potreby a očakávania a tak komunikáciu posunúť tým správnym smerom,“ povedala v rozhovore pre biztweet prezidentka Asociácie PR agentúr v SR.

PR agentúry čoraz viac riešia aj krízový manažment. Zameriavajú sa v ňom často na zneisťovanie a informačné zahlcovanie novinárov. Aj keď sa to redaktorom nepáči, často táto praktika funguje. Vzťahy novinárov sú s PR prostredím kvôli komerčnému tlaku inzerentov čoraz previazanejšie.

K finančním výsledkom, klientom a plánom sa nám nechcela vyjadriť ani napriek opakovaným otázkam žiadna z deviatich oslovených elitních agentúr

 

Veľa novinárov naviac prechádza do PR agentúr a využíva svoje staré kontakty a poznatky. „Je to celkovo dosť pochopiteľné, nakoľko žurnalisti najlepšie chápu prácu PR špecialistov, vedia pracovať so slovom, komunikovať, vedia, čo by oslovilo verejnosť a akou formou. Preto je to najlogickejšia voľba, keď už novinára práca v médiu nenapĺňa. Samozrejme, aj vysoké školy pripravujú budúcich PR profesionálov, ktorí však nie sú v takej miere pripravení na prax,“ hovorí Droppová.   

Najvyššie tržby za honoráre v minulom roku zaznamenali agentúry Seesame Communication Experts -2, 3 milióna, Dnamic Relations 2000 – 1,5 milióna a PR Clinic – taktiež 1,3 milióna eur.

V prípade PR Clinic je tiež zaujímavý rozdiel údaju, ktorý zverejňuje v rámci výkazov pre asociáciu PR agentúr a údajmi, ktoré poskytuje finančnej správe v účtovnej závierke. Agentúra v skutočnosti utržila až o 700 tisíc eur viac, čo z nej robí najvýkonnejšiu agentúru. Vedenie spoločnosti sa nám k tomuto faktu nechcelo vyjadriť. Podľa neoficiálních informácií je však rozdiel v tom, že účtovný výkaz pre finančnú správu zahŕňa súčet výsledkov viacerých právnických osôb, ktoré pracujú pod značkou. Detaily však PR Clinic nevysvetľuje.

Čítajte aj:

Katarína Droppová: Trh PR agentúr sa čístí a kryštalizuje

--

K finančním výsledkom, klientom a plánom sa nám nechcela vyjadriť ani napriek opakovaným otázkam žiadna z deviatich oslovených elitních agentúr. V iných prípadoch pritom agentúry komunikujú veľmi proaktívne.

To len potvrdzuje vysoko konkurenčné prostredie na trhu. „V rámci našej asociácie je združených 9 agentúr, ktoré sa dajú považovať za tie najväčšie a najlepšie na Slovensku. V tomto roku však očakávame ďalšie zväčšenie našej základne, nakoľko sa nám ozvali ďalšie PRagentúry, ktoré by mali záujem byť súčasťou Asociácie. Asociácia je totiž zárukou a garanciou etických princípov v realizácii PR a komunikačných aktivít. Samozrejme, okrem toho pôsobia na trhu ďalšie menšie, či lokálne PR agentúry, častokrát jednoosobové,“ dodáva Katarína Droppová. 

 

 

Redakcia

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb