Austrálska legenda Midnight Oil

Jedna z najobľúbenejších kapiel austrálskej histórie vynikala hlavne textami a známymi baladami. Spevák skupiny časom prešiel do politiky a dnes je austrálskym ministrom životného prostredia.

Jedna z najobľúbenejších kapiel austrálskej histórie vynikala hlavne textami a známymi baladami. Spevák skupiny časom prešiel do politiky a dnes je austrálskym ministrom životného prostredia.   

 

Midnight Oil bola austrálska rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1972 pod názvom Farm. Jej pôvodnými členmi boli Rob Hirst, Andrew James, Jim Moginie, Peter Garrett a Martin Rotsey. Svoj názov na Midnight Oil si zmenili v roku 1976.

Skupina počas svojej existencie vydala jedenásť štúdiových albumov a vyprodukovala štyri single, ktoré sa dostali do prvej desiatky v Austrálii: „Power and the Passion“, „The Dead Heart“, „Beds Are Burning“ a „Blue Sky Mine“. Skupina počas svojho pôsobenia získala jedenásť cien ARIA Music Awards a v roku 2006 ju uviedli do Siene slávy ARIA. Najslávnejším hitom bola „Beds Are Burning“, ktorej text obhajoval právo pôvodných obyvateľov Austrálie na pôdu a územie.

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Dvojča Deep Purple White Snake

Legendárny koncert na víkend: Biblia každého južana Lynyrd Skynyrd

Legendárny koncert na víkend: Hardrocková Deep Purple

--

Ich album Diesel and Dust bol roku 2010 zaradený na 1. miesto v zozname "100 najlepších austrálskych albumov".

Po tom, ako sa spevák Peter Garrett rozhodol venovať svojej politickej kariére, sa Midnight Oil v roku 2002 rozpadli. Ku krátkodobému obnoveniu činnosti skupiny došlo v rokoch 2005 a 2009 pri príležitosti benefičných vystúpení. (wikipedia)