Kto chce kúpiť Kofolu: Gumárenský kráľ a známy Miroslava Kalouska

Patrí k najbohatším Čechom a to vďaka predaju Českého gumárenského holdingu. Peniaze z obchodu chce naliať do Kofoly

Patrí k najbohatším Čechom a to vďaka predaju Českého gumárenského holdingu (ČGS Holding). Skôr nie príliš viditeľný muž sa dostal do TOP rebríčka, keď spoločne so svojím partnerom Tomášom Nemcom predal gumárenský holding švédskej spoločnosti Trelleborg za 31,4 miliardy korún. Novembrový obchod bol v júni tohto roku schválený protimonopolnými úradmi.

Príbeh budovania gumárenského impéria začal ešte pred revolúciou, kedy sa obaja obchodní partneri stretli. Oldřich Šlemr a Tomáš Nemec sa spoznali na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe. Podľa serveru Aktuálně.cz prišli prvé zárobky z dovozu kozmetiky z Nemecka. Prvý "väčší" krok však prišiel až po roku 1989, kedy sa obaja rozhodli zapojiť do privatizácie spoločnosti Mitas, firmou zaoberajúcou sa výrobou poľnohospodárskych pneumatík. Okrem výroby tak Česká gumárenská získala aj vývoj a obchod v Hannoveri. Do kresla riaditeľa Mitas sa na začiatku 90. rokov usadil práve Tomáš Němec.

Tým začala cez dvadsať rokov dlhá cesta budovania gumárenského holdingu. Tu sa taktiež Šlemr a Nemec zoznámili s bývalým podpredsedom, súčasným predsedom TOP09 a exministrom financií Miroslavom Kalouskom, ktorý pracoval v Mitas Praha ako technológ a vedúci investičného útvaru. Nie je preto prekvapením, že firma ČGS v minulosti podporila prezidentskú kampaň Karla Schwarzenberga. "Sú to chalani, s ktorými som začínal v Mitas po škole. To, že si spomenuli na starého kolegu, s ktorým sa tu a tam vídajú, a rozhodli sa podporiť jeho stranu, beriem ako prejav mimoriadne kolegiálnej solidarity medzi nami starými gumármi,"vyjadril sa vtedy k podpore Miroslav Kalousek.

Po nedávnom predaji holdingu ČGS Oldřich Šlemr rozbieha svoj ďalší projekt. Jedná sa o investičnú firmu s názvom R2G

 

Ako uviedol týždenník Euro, na prelome tisícročí sa potom obaja partneri spojili s majiteľmi firmy S.K.I. Trust a tak začalo budovanie gumárenského holdingu na plné obrátky. Pôvodne pod názvom Barum Holding. Počas niekoľkých rokov sa tak podarilo vybudovať skupinu, ktorá takmer ovládla celý odbor. Vytrvalosť oboch "kolegov" Jiřího Šlemra a Tomáša Nemca ich dostala až na pomyselné výslnie. Ostatní spolumajitelia začali postupne odchádzať a predávať svoje účasti a tak v roku 2007 odkúpili Šlemr s Nemcom podiely od dvoch posledných zostávajúcich spolumajiteľov. Stali sa tak jedinými vlastníkmi gumárenského kráľovstva.

Po viac ako dvadsiatich rokoch budovania ČGS Holding, tak prišla miliardová odmena z jej predaja. Švédska strojárska skupina Trelleborg sa tak stane svetovým lídrom na trhu poľnohospodárskych pneumatík. Súčasťou gumárenského holdingu je totiž mimo spomínaný Mitas aj Rubena, ktorá sa zaoberá výrobou produktov z technickej gumy, americký Mitas Tires alebo slovinský Savatech, ktorý sa špecializuje na výrobu gumárenských zmesí, či gumových profilov a motocyklových plášťov. Oldřich Šlemr a Tomáš Nemec si však "neužijú" plnú sumu z predaja, ako uviedol týždenník Euro, bude znížená o úvery a hotovosť. Aj tak sa však jedná o slušnú sumu okolo 15 miliárd korún pre každého.

Po nedávnom predaji holdingu ČGS Oldřich Šlemr rozbieha svoj ďalší projekt. Jedná sa o investičnú firmu s názvom R2G, ktorá má spravovať práve peniaze získané z predaja ČGS Holding. Podľa Hospodárskych novín chce Šlemr hlavne uchovať hodnotu nadobudnutých peňazí a plánuje do spoločnosti investovať zhruba 15 miliárd korún. Mladá fronta DNES zasa informovala o jeho zámeroch investovať prevažne do dlhodobých a zahraničných projektov. Známy je plán R2G prevziať majoritu vo výrobcovi obľúbeného nápoja Kofola. 

V súčasnosti dáva Šlemr dohromady svoj "hviezdny" investičný tím. A ide o skutočne zvučné mená. Do čela spoločnosti by sa mal postaviť Michal Smrek, na českej biznis scéne známy advokát a partner White & Case. Podieľal sa napríklad na predaji menšinového podielu T-Mobile a radil aj PPF s predajom Generali. Do kresla poradcu zasadne Jakub Dyba, ktorý už v minulosti robil hlavného poradcu ČGS. Tretí dôležitý post by mal zastať Daniel Heler, významný český bankár, ktorý cez pätnásť rokov stál vo vedení Českej sporiteľne. Ako informujú Hospodárske noviny, investície spoločnosti R2G budú skôr konzervatívne - najmä teda do nákupu firiem, ktoré si bude chcieť dlhodobo udržať. Doložka s Trellerborgem Šlemra aj Nemca navyše zaväzuje k tomu, že nesmie podnikať v gumárenskom priemysle.

Oldřich Šlemr je podľa bulvárnych informácií známy svojou láskou k umeniu. Sám je vášnivým zberateľom umeleckých diel a v januári 2015 prebehla médiami správa o stavbe jeho vlastnej galérie na Malej strane. Tá by mala stáť v ulici Trhovisko, kúsok od americkej ambasády, ako uviedol denník E15. Malo by sa jednať o galériu kombinovanú s luxusnými bytmi. Posledné informácie hovoria o čakaní na územné rozhodnutie.

 

Izabela Niepřejová

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb