SBA: Vláda by mala prijať zákon o podpore malých a stredných podnikov

Vláda by mala prijať zákon o podpore malých a stredných podnikov. Start up prostredie je však vyhovujúce a byrokracia nepresahuje mieru bežnú v zahraničí. Hodnotí prostredie malých a stredných podnikov Slovak Business Agency (SBA)

Vláda by mala prijať zákon o podpore malých a stredných podnikov. Start up prostredie je však vyhovujúce a byrokracia nepresahuje mieru bežnú v zahraničí. Hodnotí prostredie malých a stredných podnikov Slovak Business Agency (SBA)

 

Biztweet: Koľko je v súčasnosti na Slovensku malých a stredných firiem? Je tento počet v porovnaní s predošlými rokmi rastúci, alebo klesajúci? 

SBA: K 31.5.2016 bolo na Slovensku registrovaných 560 282 malých a stredných podnikov (MSP), z toho bolo 544 660 mikropodnikov (97,1%), 12 846 malých podnikov (2,3%) a 2 776 (0,5%) stredných podnikov. Porovnanie s predchádzajúcimi rokmi nie je technicky možné, nakoľko od r.2015 bola uskutočnená zmena metodiky Eurostatu pre vykazovanie ekonomicky aktívnych subjektov. V predchádzajúcom období boli do štatistiky podnikov zaraďované subjekty podľa administratívnych pravidiel. Od roku 2015 sú vykazované počty za ekonomicky aktívne subjekty zapísané v štatistickom registri organizácií Štatistického úradu, tie, ktoré mali v sledovanom referenčnom období zamestnancov, tržby alebo investície. V predchádzajúcom období do r.2014 bol zaznamenávaný kontinuálny nárast počtu MSP.

Biztweet: V Českej republike počet malých a stredných podnikov výrazne narastá. Prečo v tomto trende Slováci nedržia krok? 

Zatiaľ čo v prípade podnikateľov - fyzických osôb, ktorých reprezentuje hlavne kategória živnostníkov, prebieha od r.2008 postupný pokles, v prípade MSP – právnických osôb- bol až do r.2014 zaznamenávaný pomerne dynamický rast, avšak iba v kategórii mikropodnikov. Pri porovnaní s východiskovým rokom 2008 dobre vidno asymetrický vývoj predstavovaný dynamicky rastúcou kategóriou mikropodnikov (rast až o 90%) sprevádzaný prepadom a následným stagnujúcim vývojom v ostatných kategóriách.

Biztweet: Určite hrá rolu aj zakladanie takzvaných korunových s.r.o. Nebolo by na mieste zjednodušiť zakladanie firiem aj na Slovensku? 

SBA: Administratívny proces súvisiaci so zakladaním nových podnikov nepatrí medzi významné prekážky vzniku podnikov, postupne sú zavádzané opatrenia na jeho zjednodušenie, napr. v poslednom období bola odstránená povinnosť preukazovania splatenia základného imania prostriedkami na účte. V prípade registrácie v online prostredí je proces relatívne rýchly a finančne prístupnejší (napr. v prípade voľných živnosti je bezplatný). Významnejšími problémami pri vstupe do podnikania sú prístup k financovaniu, vysoká administratívna záťaž a nestabilita legislatívneho prostredia.

Biztweet: Česko je krajinou, ktorá je preslávená taktiež významným podielom živnostníkov. Ich podmienky sú neporovnateľne lepšie než na Slovensku. Prečo štátu na tejto skupine obyvateľstva nezáleží?

SBA: Na Slovensku dlhodobo prebieha proces vyrovnávania pracovných podmienok a sociálnych benefitov medzi živnostníkmi a zamestnancami. Dôsledkom toho je zhoršovanie podmienok pre podnikanie živnostníkov. Preto v súčasnosti podnikanie touto formou, s výnimkou podnikania malého rozsahu v oblasti služieb a duševných činností, pri ktorom nevznikajú takmer žiadne reálne výdavky, je menej výhodné oproti podnikaniu vo forme právnickej osoby.

Najýznamnejšími problémami pri vstupe do podnikania sú podľa SBA prístup k financovaniu, vysoká administratívna záťaž a nestabilita legislatívneho prostredia

 

Biztweet: Nie som jediný, čo má pocit, že sa o startupoch iba hovorí, ale reálne neexistujú. Ide hlavne o firmy, ktoré už kapitál majú a iba sa im podarí získať kapitál, napríklad fúziou s finančníkmi. Čo vy na to?

SBA: Dobrý nápad si nájde svojho investora.

Biztweet: Je na Slovensku dosť investorov na to, aby mohli zaistiť financovanie start up prostredia?

SBA: Na Slovensku je dostatok investorov, resp. investičný kapitál je dostupný (aj v rámci voľného pohybu kapitálu v rámci EÚ).

Biztweet: A čo pre ľudí bez akéhokoľvek kapitálu robí štát? 

SBA: Napríklad programy Slovak Business Agency pre záujemcov o podnikanie alebo pre začínajúcich podnikateľov sú bezplatné. SBA rovnako ponúka aj výhodné dlhové financovanie malých podnikov.

Čítajte aj:

Kremský: Predpokladám, že vláda vydrží najviac dva roky

--

Biztweet: Prečo sa start upom nevychádza v ústrety napríklad v prípade štartovných daňových úľav?

SBA: V koncepcii pre podporu startupov, ktorá obsahuje 18 opatrení z legislatívnej, daňovej a finančnej oblasti, sa okrem iného navrhuje aj oslobodenie od povinnosti uhrádzať daňovú licenciu pre startupy na obdobie 3 rokov na základe splnenia kritérií startupu. V prvom roku fungovania sú od licencie oslobodené všetky spoločnosti a predĺženie tohto obdobia môže startupy ďalej pozitívne stimulovať, a to aj vzhľadom na dosahovanie straty v začiatkoch podnikania obvykle počas dlhšieho obdobia než je to u ostatných spoločností. Dodatočnou podmienkou pre uplatnenie tohto opatrenia okrem splnenia parametrov definície startupu však bude, aby konatelia a spoločníci daného startupu nemali zákaz akejkoľvek podnikateľskej činnosti a neboli dlžníkmi daňového úradu, sociálnej poisťovne alebo niektorej zo zdravotných poisťovní.

Biztweet:Pre rast start up prostredia je nutná kvalitná digitalizácia podnikania a verejnej správy. Ako sme na tom? 

SBA: Digitalizácia je dôležitá nielen pre rast startupoveho prostredia.

Biztweet: Kritika dopadá aj na prílišnú byrokraciu..

SBA: To je nielen fenomén Slovenska.

Biztweet: Aké kroky vlády by podľa Vás mohli pomôcť malým a stredným firmám, či startupom v krátkej dobe? Čo by sa dalo spraviť hneď, bezbolestne a efektívne?

SBA: Vláda by mala prijať zákon o podpore malých a stredných podnikov ako zásadný dokument rámcujúci podporu poskytovanú MSP. Zároveň by mala byť prijatá Stratégia rozvoja MSP, ktorá by definovala politiky a opatrenia na zlepšenie podmienok podnikania MSP v súlade s jednotlivými princípmi iniciatívy Small Business Act.

 

 

 

Redakcia