Martin Blaškovič: Kto je tajomný majiteľ Zetoru?

Jeden z nejbohatších Slovákov a majiteľ legendárneho Zetoru je záhadou. O Martinovi Blaškovičovi sa aj napriek majetku vo výške cez sto miliónov eur nevie veľa

Jeden z nejbohatších Slovákov a majiteľ legendárneho Zetoru je záhadou. O Martinovi Blaškovičovi sa aj napriek majetku vo výške cez sto miliónov eur nevie veľa.

Svedčí to aj o jeho chytrosti, keď si narozdiel od iných milionárov a oligarchov nepúšťa ústa „na špacír“.

Nepatrí ani k tým slovenským boháčom, ktorí sa radi vidia v Smotánke, alebo na titulke bulvárných časopisov. To mu iste slúži ku cti. A, čo je hlavné, vypláca sa.

Keď totiž niekto hľadá informácie o začiatkoch Martina Blaškoviča, nenarazí na mnoho kontroverzií. Morálnu aj trestnú bezúhonnosť si pritom Blaškovič udržuje aj napriek tomu, že je pobočníkom Zoroslava Kollára, ktorého biznisové projekty vzbudzujú morálne polemiky a média ho označujú aj za takzvaného konkurzného mafiána.

Podľa slovenského obchodného registra pôsobil Martin Blaškovič na začiatku 90-ych rokov aj vo firme Teleaxis. Spoločne s ďalším známym finančníkom Petrom Lukešom, Blaškovič ovládol známe herné štúdio Pixel Federation. Držia v ňom 68-percentný podiel, pričom podľa Trendu Blaškovič vlastní 34 percent.

Blaškovič spolu so Zoroslavom Kollárom a Michalom Hirjakom ovláda HTC holding. Táto spoločnosť je známa tým, že si vyberá krachujúce podniky, získava ich podhotene počas konkurzov, následne čistí od majetkov a predáva ďalej často jako prázdne značky.

Ako sa ukazuje, Martin Blaškovič hrá významnú úlohu vo vzťahoch HTC s politikmi

Výnimkou konkurzného biznismodelu HTC holding je podnikanie skupiny v známej českej továrni na traktory – Zetor. Českú legendu získali Slováci z HTC za 310 miliónov českých korún. Firma sa v čase transakcie potácala na hranici krachu. Finančné problémy vtedy prinútili Zetor zastaviť produkciu na devätnásť mesiacov. Až v októbri 2000 sa firma oživila vďaka 700miliónovému úveru od Konsolidačnej banky.

A práve o takúto lacnú firmu s veľkým potenciálom prejavili Kollár s Blaškovičom záujem.

Spoločnosť Zetor česká vláda poslala do medzinárodnej dražby. Slovenská firma v súťaži porazila tureckého konkurenta Uzol Makina Sanayi. "Prvou magickou hranicou oproti dnešnému stavu je 7 tisíc traktorov," uviedol vtedy pre Pravdu k plánom výroby Blaškovič. Kúpnu cenu označil za dobrú.

Napriek počiatočnému kľudu o sebe Slováci nechali počuť po dvoch rokoch od kúpy legendárnej firmy. HTC holding podalo žalobu českého štátu o náhradu škody 808 612 489 korún. Finančníci sa sťažovali, že im štát pri privatizácii zatajil aké dlhy Zetor z Brna má. Situácia sa ukľudnila až po rokoch. 

Čítajte aj:

Zoroslav Kollár: Milovník histórie a rýchlych áut je označovaný za konkurzného mafiána

Pavol Krúpa: Finančník s čuchom na slabiny súpera

--

Ako sa ukazuje, Martin Blaškovič hrá významnú úlohu vo vzťahoch HTC s politikmi. Za dlhoročného priateľa ho označuje napríklad nejbohatší Slovák a český minister financií Andrej Babiš. Dobrý vztah mal aj so sociálnými demokratmi. Preto sa v minulosti zúčastňoval diplomatických misií. Napríklad v Iraku.

Do Iraku vďaka nej dodal až 3000 českých traktorov. Hodnota kontraktu dosahovala 27 miliónov dolárov. Firme sa vtedy otvorila možnosť na účast v dodávkach rozložených traktorových zostáv, ktorých konečná montáž prebieha v meste Iskandería.

Dlhodobé podnikanie HTC v Zetore je pre finančníkov netypické. Blaškovič dodnes vystupuje ako šéf a majiteľ firmy a rozvíja jej podnikanie.  

Cesty Martina Blaškoviča sa v niektorých projektoch pretli aj s finančnou skupinou Arca Investments kontroverzného obchodníka s pohľadávkami Pavla Krúpu. Majetok Blaškoviča odhaduje Forbes na 115 až 130 miliónov eur. 

 

 

red