Kobry a užovky: Vydarená sociálna sonda

Príbeh ťahajú bratia Hádkovci, zaujímavý soundtrack a neuveriteľne precízna režisérska robota. Nazvime to český Trainspotting, aspoň nachvíľu

Dlho som nevidel dobrý český film. Nie preto, že by som nechcel, skôr preto, že v poslednom období sa tak trochu prestali točiť. Skvelé trabanťácke road movie a dokumenty o Karlovi Zemanovi či Zikmundovi nerátam. Až sa sem odniekiaľ doplazili Kobry a Užovky alebo aj The Snake Brothers. Konkrétne z dielne Jana Prušinovského, ktorý zrežíroval film o tom, že prostredie, v ktorom vyrastáš, ťa vždy dobehne. Aj vtedy, ak uteká ako korytnačka po obede v all you can eat.

Hadí bratia

Priznám sa, keď som nedávno videl prvýkrát Samotárov, bol som sklamaný. Ževraj sociálna sonda do duše mladej generácie, teda tak nejako som sa dočítal. Keď som zahliadol aj o Kobrách a Užovkách, že sú tiež sociálnou sondou, úprimne som sa bál. Pretože pri Macháčkovi s Rašilovom som mal neskutočne vzdialený pocit. Zrejme ich sondovala nejaká nasleplá družica. Ale Kobry a Užovky sú film, ktorému verím. Skvelé herecké výkony, uveriteľné dialógy, z ktorých dýcha súčasnosť.

- Zuzka je hodná ženská, jen si k ní musíš najít cestu.

- Jak jako?

- Ja jí občas zbiju.

Dvaja bratia. Jeden pije, druhý fetuje. Jeden má prácu za pásom, druhý má pákové kliešte a opustené záhradné chatky. Jeden ešte vie používať rozum, druhý si ho zresetoval okenou a pikom. Jeden má známky charakteru, druhý má lepkavé prsty. Jeden sa volá Užovka, druhý Kobra. A to všetko v šedom Kladne, kde je veľkou udalosťou aj otvorenie obchodu s oblečením.

Hadích bratov hrajú bratia Hádkovci a robia to naozaj skvele. Scéna, keď si mladší z nich, Kobra, fúkne piko v herni na záchode a vyjde odtiaľ ako šampión v ťažkej váhe, je skvelá. Nazvime to český Trainspotting, aspoň nachvíľu. Skvelý je aj Užovka, ktorý vďaka svojej nemčine získa franšízovú licenciu na oblečenie. Thunderlife, handry, ktoré vlievajú aspoň trochu farieb obyvateľom Kladna do ich životnej šede.

Nový život so starými ľuďmi

Dostať výpoveď vo fabrike, prehovoriť babičku, aby založila barák, nech si môžeš rozbehnúť franšíz, je začiatok nového života. Aj vtedy, keď skladuješ lieky medzi topánkami, ktoré tam dováža tvoj „partner“ z Číny. Keď však začne za tebou chodiť do obchodu sfetovaná Kobra, stále sa vraciaš tam, kde si začal. Tvoje prostredie ťa dobieha.

Najprv zmlátiť s najlepším kamarátom svojho brata, ktorý ukradol babičke nový televízor, potom tvrdiť, že rodina musí držať spolu, a nakoniec poslať kamaráta do basy, lebo si si vybavil falošné alibi. To sú slušné predpoklady na to, aby si neskončil iba pri obchode s oblečením. Ale aj tak tam niekde vzadu cítiš, ako búcha na lebku charakter, a tak opustíš podnikateľské baroko a postaráš sa o rodinu kamaráta v base.

Pozrite si aj:

Orol Eddie: Ľudia milujú outsiderov

Barani: Islandskú zimu zažijete na vlastnej koži

Trumbo: Podobnosť so skutočnými postavami je neuveriteľná

--

To všetko je také skutočné, že sa nebránim povedať: „Takto by mala vyzerať sonda do života.“ Ibaže to nie je žiadna sonda, je to obyčajný príbeh, ktorý ťahajú bratia Hádkovci, zaujímavý soundtrack a neuveriteľne precízna režisérska robota. Niekto tento film nazval „české Requiem za sen“, ale preháňal. Ja to nazvem skromnejšie – skvelý český film. Konečne.

 

 

Tomáš Turek