Alan Suchánek pre biztweet: Politické špičky chcú zamiesť kauzu CT pod koberec

Politické špičky chcú zamiesť kauzu CT pod koberec, pretože hrozí pri výške trestu 10 až 15 rokov, že by ľudia na súde začali pravdivo vypovedať. E-Health doteraz stál 62 miliónov eur a NKÚ tvrdí, že k 31.12.2015 to bola suma 125 miliónov eur. Poslanec Alan Suchánek v rozhovore pre biztweet

Politické špičky chcú zamiesť kauzu CT pod koberec, pretože hrozí pri výške trestu 10 až 15 rokov, že by ľudia na súde začali pravdivo vypovedať. E-Health doteraz stál 62 miliónov eur a NKÚ tvrdí, že k 31.12.2015 to bola suma 125 miliónov eur. Poslanec Alan Suchánek v rozhovore pre biztweet.

Biztweet: Do Národnej rady ste vstúpil ako aktivista. Kedy ste sa rozhodol ísť do politiky? Uvažoval ste o tom dávnejšie, alebo až po takzvanej kauze CT?

Alan Suchánek: Ja som nebol aktivista programovo. Aktivistom som sa stal až na základe vlastnej skúsenosti s korupciou a neefektivitou. Ponuku na kandidatúru OĽANO som dostal pár dní pred uzávierkou zoznamu kandidátov do volieb. Vypýtal som si čas na premyslenie a aj na popud mojich kolegov v nemocnici som sa rozhodol ju prijať.

Biztweet: Po vstupe do parlamentu ste upozorňoval na to, že pre kauzu majú v Piešťanoch stále zastaralé CT, ktoré malo byť kritizovaným predraženým nákupom nahradené. Je situácia stále rovnaká?

Alan Suchánek: Situácia v našej nemocnici je stále rovnaká a dúfam, že kroky nového ministra pomôžu pri zaobstaraní nového CT pre nemocnicu. Asi pred rokom sme sa s kolegyňou magistrou Kovačovičovou obrátili na premiéra s prosbou o pomoc pri získaní CT prístroja pre nemocnicu.

Biztweet: Aká bola jeho reakcia?

Alan Suchánek: Premiér nám odpovedal, že situáciu dá preveriť ministerstvu a viac sa nám neozval.

Biztweet: Na situácii je zarážajúce aj to, že jedna z najmedializovanejších káuz poslednej Ficovej vlády stále nebola stále uzavretá a nikto v nej nebol obžalovaný. Ako tento fakt vnímate?

Alan Suchánek: Celú situáciu vnímam tak, že deviati ľudia, ktorí už boli obvinení v tejto kauze a v podstate bola vypracovaná obžaloba dali sťažnosť na Krajskú prokuratúru, ktorá im nevyhovela. Až prvý námestník generálneho prokurátora zrušil tieto obvinenia. Zrušenie odôvodil nepoužiteľnosťou znaleckého posudku, ktorý vypracovala znalecká organizácia. Z posudku vyčítal, že porovnával ceny prístrojov predaných v Čechách a nie na Slovensku. Ja sa pýtam, že čo by tak mohol zistiť na Slovensku, keď vieme, že v posledných rokoch sa tu nakupovalo predražene. Preto túto vec hodnotím tak, že politické špičky chcú zamiesť kauzu pod koberec, pretože hrozí pri výške trestu 10 až 15 rokov, že by títo ľudia na súde začali pravdivo vypovedať.

Biztweet: Generálny prokurátor rozporoval znalecký posudok, ktorý porovnával cenu obstarávaného prístroja s prístrojom v Česku. Šlo posudok urobiť inak?

Alan Suchánek: Posudok vypracoval znalecký ústav. Generálna prokuratúra tvrdí, že znalecký ústav mal porovnávať ceny prístrojov predaných na Slovensku. Je verejným tajomstvom, že na Slovensku sa tieto prístroje predávali za predražené ceny. Keď by takéto bežné predražené ceny znalecký ústav porovnal s predraženým CT prístrojom v Piešťanskej nemocnici, čo by zistil? Asi to, čo chce počuť generálny prokurátor.

Čítajte aj:

Katarína Droppová: Trh PR agentúr sa čístí a kryštalizuje

Dodávateľ pokladní pre EET: V Česku bude potrebné dodať zhruba 550 tisíc kusov nových pokladníc

Pavol Múdry: Neodpovedať či utekať pred novinármi je nedôstojné

--

Biztweet: Aké kroky, okrem medializovania priebehu vyšetrovania a kontroverzií okolo kauzy CT ste v parlamente od vášho príchodu realizoval?

Alan Suchánek: Venoval som sa práci v zdravotníckom výbore, robili sme poslanecký prieskum v NCZI ohľadom E-Healthu a tam sme zistili diskrepanciu. Predstavitelia NCZI tvrdia, že E-Health doteraz stál 62 miliónov eur a NKÚ tvrdí, že k 31.12.2015 to bola suma 125 miliónov eur. Napriek takémuto  rozporu sa zdravotnícky výbor tejto téme nevenoval a zvolal mimoriadny výbor na podnet koaličných poslancov, ktorý mal riešil VO na CT prístroj v roku 2012 v Piešťanskej nemocnici. Ja som sa nemal čas venovať E-Healthu, lebo už niekoľko týždňov sa musím venovať premiérovi a koaličným poslancom v zdravotníckom výbore. Zdravotnícky výbor spravil aj poslanecký prieskum v Záchrannej zdravotnej službe Bratislava. Dostali sme množstvo materiálov, ale nemal som sa čas im venovať, lebo premiér ma úkoluje inými vecami.  Plánujeme ešte poslanecký prieskum v Záchrannej službe Košice. Zúčastnil som sa na workshope poisťovne Union, kde holandskí odborníci prezentovali svoje skúsenosti so štandardným a nadštandardným poistením v Holandsku. Okrem toho som sa zúčastnil na sympóziu o transparentnosti v slovenskom zdravotníctve, ktorý organizovala Európska komisia pre Slovensko.

Biztweet: Čo bude vašou agendou vo zvyšku štvorročného obdobia?  

Alan Suchánek: Sám som si dal úlohu vypracovať a pokúsiť sa presadiť zmenu zákona o prioritnom majetku neziskových organizácii. Mnohé nemocnice, ktoré sú neziskovými organizáciami majú prioritný majetok, ktorý nemôžu alebo nedokážu využívať, nemajú finančné prostriedky, aby ho mohli udržovať, musia za neho platiť dane a nemôže sa toho majetku ani zbaviť. To im robí veľké problémy ako finančné tak aj technické a právne.

Mal som v pláne spoluprácu s ministerstvom na zavedení transparentných pravidiel pri VO v zdravotníctve. Tejto problematike som sa však teraz nemohol venovať. Chcem v spolupráci s LOZom a so Slovenskou lekárskou komorou a so Slovenskou lekárskou spoločnosťou a aj s Asociáciou nemocníc Slovenska presadzovať potrebné zmeny v zdravotníctve.

Biztweet: Ako sa cítite medzi politikmi, je to také ako ste si predstavoval?

Alan Suchánek: Na túto otázku sa veľmi ťažko odpovedá. Medzi politikmi hlavne v opozícii je veľa múdrych šikovných a slušných ľudí, s ktorými sa dá spolupracovať. Nerozumiem však prístupu koalície, ktorá  návrhy opozičných poslancov a priori neguje. Z toho som veľmi sklamaný.

Biztweet: Na Slovensku žiaľ stále pozerajú na ľudí, ktorí upozorňujú na korupciu "cez prsty". Máte s tým skúsenosť? Aký vzťah máte s kolegami zo zdravotníctva?

Alan Suchánek: S kolegami zo zdravotníctva, až na výnimky, som vychádzal vždy dobre. Ľudia, ktorí na Slovensku upozorňujú na korupciu a na neefektivitu sú následne škandalizovaní a osočovaní, čo zneisťuje verejnosť a hrá do karát nečestným politikom, pretože ľudia ktorí danú problematiku podrobnejšie nepoznajú nevedia na koho strane je pravda.

 

 

red