Česká firma odhalila mizernú kontrolu pravidiel na slovenských letiskách

Zatiaľ čo dve letiská nedovoľujú spoločnosti SkyPort činnosť v ich areáli, v Košiciach s ňou problém nemajú. Do priestoru letiska sa vedia dostať aj nebezpečné firmy a letištné spoločnosti povinnú certifikáciu nesledujú

Zatiaľ čo dve letiská nedovoľujú spoločnosti SkyPort činnosť v ich areáli, v Košiciach s ňou problém nemajú. Do priestoru letiska sa vedia dostať aj nebezpečné firmy a letištné spoločnosti povinnú certifikáciu nesledujú.

Ako biztweet informoval, bratislavské Letisko M.R. Štefánika prerušilo spoluprácu so spoločnosťou SkyPort nielen pre nevýhodne podpísané zmluvy, ale aj pre chýbajúce bezpečnostné povolenia českej firmy s nejasnou vlastníckou štruktúrou. SkyPort už nespolupracuje ani s letiskom v Piešťanoch, ktoré uvádza vo svojich referenciách.

Problémom pri spoločnosti SkyPort je jej veľmi pedantne skrytá majiteľská štruktúra. Ľudovo povedané, jej vlastníkom by hypoteticky mohla byť pokojne aj Al-Káida, či Islamský štát.

Spoločnosť, ktorá sa voľne pohybuje a operuje v priestoroch letiska nielen s nákladom, ale aj personálom a samotnými lietadlami musí mať potrebné bezpečnostné povolenia. Tie SkyPortu chýbajú, no zdá sa nie všetkým to vadí. „Skyport na letisku Košice služby poskytuje a podľa našich informácií disponujeme všetkými potrebnými certifikátmi,“ stručne odkazuje marketingový manažér košického letiska Juraj Toth. 

Podľa týchto vedomostí je teda posudzovanie bezpečnostnej certifikácie na slovenských letiskách značne voľné. Lepšie povedané, zrejme závisí od chcenia letištných spoločností zmluvné podmienky kontrolovať.

Spoločnosť SkyPort sa zameriava na predaj leteniek a služby pre firemnú klientelu na českom a slovenskom trhu. SkyPort teda na Slovensku aj v Česku ponúka lety medzinárodných aj tuzemských dopravcov do celého sveta, nízkonákladových leteckých spoločností, či charterov. Na letiskách však robí prakticky celý servis. Je zároveň partnerom pri odbavení nákladu na niektorých významných letiskách. Českým aerolíniám a ďalším spoločnostiam zaisťuje aj catering – dodáva jedlo pre cestujúcich.

Napriek chýbajúcim povoleniam však letiská pred problémami SkyPortu zatvárali oči. Zmena nastala až minulý rok, kedy ako biztweet informoval, letisko pre chýbajúci certifikát od dopravného úradu obmedzilo SkyPortu pohyb v jeho priestoroch.

Čítajte aj: 

Milión eur pre Borbélyho. Úrady dávajú verejné peniaze SBS spájanej s mafiou

Wikileaks: Harabin výrazne zhoršil situáciu v slovenskej justícii. Fico s Mečiarom to podporujú

Savov prišiel o zakázku v Bratislave. Na letisku si už neškrtne

--

Bezpečnostné povolenia chýbajú spoločnosti SkyPort pre jej neprehľadnú vlastnícku štruktúru. Podľa obchodného registra je majiteľom českého a slovenského SkyPortu firma, ktorá sa volá Skyport Group (UK) a sídli v Londýne. Ani tá ale ešte nie je konečným majiteľom. Tým je až firma Laemco z Cypru, ktorá sa údajne zaoberá reklamou. Je však spravovaná iba jednou osobou – právnikom. Pozoruhodný je fakt, že jej dlhy výrazne prevyšujú jej majetok.

Dlhodobo sa špekuluje aj o prepojení spoločnosti SkyPort s Františkom Savovom. Ten sa dlhodobo odmieta priznať k vlastníctvu leteckej firmy. V jednom z mála rozhovorov však priznal, že v minulosti poskytol kapitál na založenie SkyPortu. Jednou z ďalších indícií, ktoré firmu priraďujú Savovovi je spoločnosť Gastro – Hroch. Ide práve o cateringovú firmu, ktorá poskytovala stravovanie na letiskách aj v lietadlách. Firma vlastnená SkyPort Gastro LTD. poskytuje jedálenské služby aj v ďalších spoločnostiach patriacich Savovovi.

František Savov je v Česku obvinený z dvoch trestných činov. Prípad rozsiahlych podvodov začala protikorupčná polície vyšetrovať pred viac ako tromi rokmi na základe trestného oznámenia Finančného analytického útvaru Ministerstva financií Českej republiky. Štátu vďaka týmto údajným podvodom mala vzniknúť škoda 3 až 4 miliardy korún, za ktoré hrozí podnikateľovi trest od 5 do 10 rokov väzenia.