Slováci majú radi značku Apple. Zvyčajne majú aj viac produktov

Najväčšia sieť špecializovaných predajní Apple privítala v uplynulom roku vyše milióna zákazníkov. Vášeň pre Apple produkty priniesla medziročný rast predaja až 15 percent v predajniach iStores. Najpredávanejším produktom je iPhone s nadpolovičným podielom v objeme Apple produktov

Najväčšia sieť špecializovaných predajní Apple privítala v uplynulom roku vyše milióna zákazníkov. Vášeň pre Apple produkty priniesla medziročný rast predaja až 15 percent v predajniach iStores. Najpredávanejším produktom je iPhone s nadpolovičným podielom v objeme Apple produktov.

Pridaním troch predajní v Čechách v máji sa iStores stáva najväčšou sieťou v česko-slovenskom meradle, čo znamená jedenásť predajní v oboch krajinách  a najvyšší podiel na spojenom trhu.

„Zásadný rozdiel v preferencii produktov medzi krajinami nie je. Rozdiely sú skôr viditeľné pri porovnávaní regiónov tej istej krajiny. Od kúpyschopnosti regiónu sa odvíja aj priemerná hodnota nákupu ako aj skladba samotného portfólia produktov. Na českom trhu vidíme silný potenciál, keďže je tam vyššia kúpyschopnosť,“ hovorí Matej Sršeň, konateľ spoločnosti WESTech, spol. s r.o.

Mnohí zákazníci iStores si prídu každý rok po nový iPhone, každý druhý rok po nový iPad a raz za tri až štyri roky po nový Mac. „Apple pozitívny zákazník“ má spravidla tri a viac výrobkov Apple a ak ich ešte nemá, uvažuje aj o Apple Watch. Apple častejšie láka mužov, ale ženy majú k týmto produktom rovnako kladný vzťah a okrem ich skvelej funkčnosti oceňujú najmä vzhľad a štýl.

„Fanúšikovia značky dnes tvoria takú početnú skupinu, že ich nie je ľahké charakterizovať jedným, dvoma spoločnými znakmi. Zvyčajne sú usmievaví ľudia, ktorí si život spríjemňujú väčšími či menšími radosťami. Ak im má technika pomáhať pri práci, štúdiu, či vo voľnom čase, chcú jej veriť a ešte ju aj mať radi,“ dodáva Matej Sršeň. Podobne ako vo svete, aj pred predajňami iStores na Slovensku a v Čechách sa tvoria rady na začiatku predaja nového modelu. „Špecializované predajne s odborne vyškoleným tímom poskytujúcim komplexnú zákaznícku skúsenosť  sa tešia veľkej popularite.Zákazník, ktorý si kupuje akékoľvek zariadenie Apple alebo príslušenstvo k nemu, uprednostňuje kvalitu a osobnú starostlivosť už od prvého kontaktu,“ uzatvára Matej Sršeň.

Predajne iStores kladú veľký dôraz na spokojnosť zákazníka. Pravidelne prebieha Apple certifikácia predajcov, čo je podmienkou toho, aby si iStores udržal štatút Apple Premium Reseller, Apple Solution Expert Education a bol expertom na predaj do oblasti B2B.

Prevádzkovateľom obchodov iStores je spoločnosť WESTech, spol. s r.o., ktorá bola založená v roku 2000 a zamestnáva 70 ľudí na Slovensku a 30 v Čechách. Firma je súčasťou nadnárodnej IT skupiny ELKO a úspech siete iStores na Slovensku chce zopakovať aj v Českej republike.

Rozšírenie siete iStores na 11 predajní oslávia aj zákazníci. Od 20. do 22. mája ušetria v Čechách aj na Slovensku až desať percent na počítačoch Mac a príslušenstve alebo iPhone získajú už od 329 Eur, čo je ponuka, aká tu doposiaľ ešte nebola.