Slovenské polia ovládli cudzinci a oligarchovia

Poľnohospodárstvo na Slovensku prakticky ovláda osem firiem. Polovicu tvoria dánski farmári, zvyšok bohaté skupiny z juhu Slovenska a oligarchovia

Poľnohospodárstvo na Slovensku prakticky ovláda osem firiem. Polovicu tvoria dánski farmári, zvyšok bohaté skupiny z juhu Slovenska a oligarchovia.

K veľkému skupovaniu poľnohospodárskych pozemkov došlo hlavne počas druhej Dzurindovej vlády a poslednej Ficovej vlády. Na pozemky sa viažu významné poľnohospodárske dotácie, a tak sa aj tento sektor stal zaujímavým taktiež pre podnikateľov zvyknutých stavať biznis na obchode so štátom a dotáciach.

Skutočnými priekopníkmi podnikania v slovenskom poľnohospodárstve sú však Dáni. Ich farmy expandovali pod Tatry už roky pred oligarchami. Lacnú zem a kvalitné podmienky vedia na rozdiel od Slovákov, ktorí za zlým hospodárením hľadajú neustále cudzie pochybenia, pretaviť do slušných ziskov.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hodnotí minulé roky ako neúspešné a viac optimizmu nemá ani pre blízku budúcnosť. Ako uvádza agentúra Symsite, osem silných skupín dosahuje slušné výsledky a relatívne vysoké zisky. „Tieto skupiny často vstupovali do fariem v existenčných problémoch a pomerne rýchlo sa im ich darí ozdravovať. Pomáha im zameranie na kvalitu, investície a inovácie. Za kľúčové pri hospodárení považujú dôraz na efektivitu všetkých procesov a úspory z rozsahu. Pri vstupe do družstiev redukujú počet zamestnancov zhruba o tretinu, obmedzujú živočíšnu výrobu, investujú do nových poľnohospodárskych technológií a skladovacích kapacít. Na rozdiel od SPPK, ktorá neustále poukazuje na zlé počasie, zlé úrody alebo zlé ceny, ako aj nízke dotácie, zástupcovia týchto skupín ukazujú, že farmy môžu byť dlhodobo stabilným podnikateľským sektorom,“ uvádza štúdia Symsite.  

Poľnohospodárski giganti na Slovensku dosahujú naozaj mimoriadne tržby. Stojí za tým veľká rozloha pozemkov, na ktoré čerpajú eurodotácie, ale aj na rozdiel od iných farmárov racionálne podnikateľské hospodárenie. Napríklad spoločnosť Gamota patriaca dvojici komárňanských podnikateľov Jozefovi Oszimu a Antonovi Zigovi  dosiahla vlani tržby 2873179 eur.

Čítajte aj: 

Ekologické trendy v slovenskom stavebníctve: Drevo, slama a hlina

Takmer polovičný nárast. Slovensko zarobilo čistým vzduchom desiatky miliónov

Slovensko vyvezie na talianske veľkonočné stoly 87 tisíc jahniat. Stúpa domáca spotreba

--

Skupina fariem okolo známeho podnikateľa Jána Sabola zaznamenala tržby presahujúce milión eur. Napriek tomu sa slovenské skupiny nedokážu porovnávať s tým, čo na území vlastných fariem dokážu vytvoriť dánski investori. Tí na Slovensko hromadne prichádzali hlavne v minulosti. Menšie dánske farmy tu dokázali získať pozíciu, o ktorej sa im mohlo v domovine iba snívať.

First Farms ovládaná dánskými investormi dosiahla tržby viac ako 11 miliónov eur, Slovakia Agrar s podobnou štruktúrou vedenia takmer tri milióny, Donau Farm 6 miliónov eur a skupina Pigagro zhruba 13 miliónov eur.

Aj vo farmárčine, podobne ako v ďalších sektoroch súvisiacich s potravinárstvom však dominuje iný hráč. Je ním slovenský oligarcha a český minister financií Andrej Babiš. „Nekonsolidované tržby slovenských zemědělských firem z koncernu Agrofert činily v roce 2015 348722000 eur,“ dokladuje hospodárenie Agrofertu hovorca Karel Hanzelka.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb