Savov prišiel o zakázku v Bratislave. Na letisku si už neškrtne

Spoločnosť SkyPort, spájaná s českým miliardárom Františkom Savovom už služby na bratislavskom letisku nevykonáva. Podľa letiskovej spoločnosti bola vzájomná zmluva nevýhodná

Spoločnosť SkyPort, spájaná s českým miliardárom Františkom Savovom už služby na bratislavskom letisku nevykonáva. Podľa letiskovej spoločnosti bola vzájomná zmluva nevýhodná. 

V priestore letiska už neposkytuje služby nákladným lietadlám ani predaj leteniek, či catering pre vybrané súkromné linky, ako tomu bolo v minulosti.

„V minulosti mala spoločnosť SkyPort s BTS podpísanú zmluvu o prístupe do vyhradeného bezpečnostného priestoru letiska pre svoju samostatnú obchodnú činnosť. Táto zmluva uplynula v čase a nebola obnovená. BTS je v otázke poskytovania služieb úplne sebestačná a dodávateľa činností, ktoré súvisia s predmetom podnikania letiska, nehľadá,“ hovorí pre biztweet generálny riaditeľ letiska BTS Ivan Trhlík.

Ako ďalej vysvetľuje, Letisko M.R.Štefánika poskytovalo spoločnosti SkyPort špeciálne mechanizmy a ďalšie technológie, ktoré spoločnosť SkyPort nikdy nevlastnila a bez ktorých by nemohla svoje služby poskytovať. Tento druh spolupráce bol však podľa vedenia BTS nevýhodný.

Spoločnosť SkyPort sa zameriava na predaj leteniek a služby pre firemnú klientelu na českom a slovenskom trhu. SkyPort teda na Slovensku aj v Česku ponúka lety medzinárodných aj tuzemských dopravcov do celého sveta, nízkonákladových leteckých spoločností, či charterov. Na letiskách však robí prakticky celý servis. Je zároveň partnerom pri odbavení nákladu na niektorých významných letiskách. Českým aerolíniám a ďalším spoločnostiam zaisťuje aj catering – dodáva jedlo pre cestujúcich.

Ako v minulosti upozornila reportáž Českej televízie, ďalším problémom je, že firma nedisponuje dostatočnými bezpečnostnými povoleniami. Tie potrebuje preto, aby ostali dodržané medzinárodné pravidlá letových prevádzok.

Napriek chýbajúcim povoleniam však letiská pred problémami SkyPortu zatvárali oči. Zmena nastala až minulý rok, kedy ako biztweet informoval, letisko pre chýbajúci certifikát od dopravného úradu obmedzilo SkyPortu činnosť.

Bezpečnostné povolenia chýbajú spoločnosti SkyPort pre jej neprehľadnú vlastnícku štruktúru. Podľa obchodného registra je majiteľom českého a slovenského SkyPortu firma, ktorá sa volá Skyport Group (UK) a sídli v Londýne. Ani tá ale ešte nie je konečným majiteľom. Tým je až firma Laemco z Cypru, ktorá sa údajne zaoberá reklamou. Je však spravovaná iba jednou osobou – právnikom. Pozoruhodný je fakt, že jej dlhy výrazne prevyšujú jej majetok.

Čítajte aj: 

Americká firma žiadala ambasádu o pomoc pri snahe získať akcie Transpetrolu

Petrimex: Ako šťuka zhltla Istrochem

Utajené dotácie? Štát skartoval dokumenty o podpore U.S.Steelu

--

Dlhodobo sa špekuluje aj o prepojení spoločnosti SkyPort s Františkom Savovom. Ten sa dlhodobo odmieta priznať k vlastníctvu leteckej firmy. V jednom z mála rozhovorov však priznal, že v minulosti poskytol kapitál na založenie SkyPortu. Jednou z ďalších indícií, ktoré firmu priraďujú Savovovi je spoločnosť Gastro – Hroch. Ide práve o cateringovú firmu, ktorá poskytovala stravovanie na letiskách aj v lietadlách. Firma vlastnená SkyPort Gastro LTD. poskytuje jedálenské služby aj v ďalších spoločnostiach patriacich Savovovi.

František Savov je v Česku obvinený z dvoch trestných činov. Prípad rozsiahlych podvodov začala protikorupčná polície vyšetrovať pred viac ako tromi rokmi na základe trestného oznámenia Finančného analytického útvaru Ministerstva financií Českej republiky. Štátu vďaka týmto údajným podvodom mala vzniknúť škoda 3 až 4 miliardy korún, za ktoré hrozí podnikateľovi trest od 5 do 10 rokov väzenia.

K tomu sa Františkovi Savovovi pridal ďalší vážny čin. Obvinený vraj ponúkol štvormiliónový úplatok počítačovému znalcovi súdu, ktorý skúmal počítačové súbory, ktoré majú podľa kriminalistov obsahovať kľúčové dôkazy proti podnikateľovi. Od znalcu údajne chcel, aby nerozkľúčoval dôležité dáta. Znalec však ponuku ohlásil polícii. Savovovi za tento čin hrozí šesť rokov.

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb