Trumbo: Podobnosť so skutočnými postavami je neuveriteľná

Americký lov na komunistov v druhej polovici 20. storočia patril medzi tie kratšie, menej temné a hlavne nie tak veľmi známe obdobia. Vtedy si to odniesla desiatka známych hollywoodskych veľkých mien

Ľudstvo má za sebou veľa temných období, niektoré sú dlhšie, iné zase temnejšie. Americký lov na komunistov v druhej polovici 20. storočia patril medzi tie kratšie, menej temné a hlavne nie tak veľmi známe obdobia. Vtedy si to odniesla desiatka známych hollywoodskych veľkých mien. Je však dobré povedať, že je rozdiel medzi fúzatým ruským komunistom a fúzatým americkým komunistom. Jeden pošle do gulagov milióny ľudí a ten druhý je iba prehnaný idealista. A ešte je tu jeden rozdiel – jeden sa volá Stalin a obdivujú ho, druhý sa volá Trumbo a chcú mu zničiť život.

Ako odstaviť špičku z brandže

Výbor pre neamerickú činnosť sa rozhodol kontrolovať amerických komunistov. Bolo po Druhej svetovej a pre zmenu sme boli vo vojne Studenej. Lebo aj keď Rusi boli na strane armády, ktorá pomohla oslobodiť Európu pre fašistami, ich štátne zriadenie také slobodné nebolo. Lenže americká mutácia komunizmu bola tak rojkovsky naivná, že aj hipíci vyzerali krvilačnejší.

A aký bol Dalton Trumbo? Zatrpknutý a zároveň plný ideálov, génius plný ješitnosti, boháč, ktorý bojoval za strednú triedu. Človek, ktorý si sadol k písaciemu stroju, niekedy do vane, kde sa dopoval whisky a benzedrínom a za tri dni napísal scenár k oscarovému filmu. Lenže stále to bol komunista, a táto drobná americká inkvizícia ho dostala na rok do väzenia. Skvelá inšpirácia na scenár, lenže komu ho predať, keď s vami najväčšie filmové štúdia odmietajú spolupracovať a Oscara získate iba pod cudzím menom.

 

Čo urobíte po návrate z basy, keď ste bez peňazí, musíte živiť rodinu a jediné, čo viete robiť, je písať a zhodou okolností práve toto nemôžete robiť. Ja neviem, čo by som robil, ale Dalton Trumbo začal písať. Pre najhoršie filmové štúdio v Hollywoode, pre dvoch gangstrov, ktorí predtým mali biznis s výhernými automatmi a točia jeden brak za druhým. A tak pre nich píšete desiatky filmov, zamestnáte svojich priateľov a rodinu a píšete scenáre o gorilách či mimozemšťanoch, ktorí súložia s farmárkami.

Síce za to nemáte Oscara, ale máte peniaze. Síce máte peniaze, ale nemáte život. A nič nenasvedčuje tomu, že prenasledovanie komunistov by malo prestať. Tak sa vzbúrite a napíšete oscarový film.

- Tu je ten scenár. Je tu však jeden problém.
- Je drahý?
- Horšie. Je dobrý.

Ten film sa volá The Brave One. Ozaj a viete, že toto všetko sa naozaj stalo? Film získa Oscara a s vami začne spolupracovať tvrdohlavý Kirk Douglas a pološialený Otto Preminger. Síce vaše meno v titulkách nebude, ale konečne robíte kvalitu.

Pozrite si aj:

Suburra: Vryje sa pod kožu hlbšie ako ihla injekčnej striekačky

Fúsi nie je film, Fúsi je človek

Spotlight: Ide z neho napätie ako pred začiatkom boja na fronte

--

Až po tom, čo Kennedy povie o Spartakovi s Douglasom a Trumbovým scenárom, že bol dobrý, sa priznáte, že ste ich napísali vy. A neohrozili ste svojím komunistickým názorom morálku USA. Dokonca ani ten slávny Úrad pre neamerickú činnosť si nevšimol, že ich napísal komunista. A zrazu je po bubline a čo je horšie, aj po filme. Pretože Dalton Trumbo je zábavný, inteligentný a veľmi milý film, hoci sa tu dejú nemilé veci. Mimochodom, človeka, ktorý robil casting, pozývam na pivo. Skvelé herecké výkony sú samozrejmosť, ale tá podobnosť! Tá podobnosť so skutočnými postavami je neuveriteľná.

 

 

Tomáš Turek