Ivan Chrenko: Druhý najbohatší Slovák nechce patriť medzi oligarchov

Developer Ivan Chrenko zo skupiny HB Reavis je druhým najbphatším Slovákom. V rebríčkoch bohatstva sa však vidí nerád

Developer Ivan Chrenko zo skupiny HB Reavis je druhým najbphatším Slovákom. V rebríčkoch bohatstva sa však vidí nerád.

Podľa niektorých zdrojov preto, že sa nerád spája s majoritou slovenských najbohatších ľudí, ktorí korene biznisu zapúšťali ešte za komunizmu, alebo tesne po jeho páde, v prostredí bez existujúcich zákonov.

Muž, ktorý aktuálne podľa Forbes vlastní majetok v hodnote 730 miliónov eur však samozejme začínal taktiež v 90-ych rokoch. V Šali mal obchod s audiovizuálnou technikou a venoval sa aj elektromontážnym prácam. Potom sa venoval taktiež výrobe – jeho spoločnosť údajne montovala reproduktory značky Marsyas.

To, čo robí z Ivana Chrenka Ivana Chrenka je však developerská firma HB Reavis Group, nie cédečka, repráky, a svetlá na diskotéke. K developerskej skupine sa pridal po dvoch rokoch jej existencie v roku 1995. Koncom 90-ych sa firma preslávila výstavbou prvých veľkých administratívnych centier v hlavnom meste. Kancelárske areály od nich skupovala firma B.S.R.

Čítajte aj:

Vinár, alebo finančník? Eduard Šebo má radšej súčasnosť než minulosť

Pavol Krúpa: Finančník s čuchom na slabiny súpera

Ladislav Rehák: Bývalý agent, hviezda bulváru a mocný muž minulosti

--

Na budovaní Bratislavy sa potom HB Reavis významne spolupodieľala postavením projektov Apollo a Aupark v Petržalke. Značka obchodných centier je spojená s HB Reavis. Toto obchodné centrum firma postupne postavila v Košiciach, nasledovali a doposiaľ nasledujú ďalšie pokračovania v Českej republike. Spoločnosť HB Reavis Auparky nielen stavia, ale chvíľu aj prevádzkuje. Keď dosiahnú vrcholovú hodnotu, predáva ich zvyčajne zahraničným subjektom.

V roku 2005 HB Reavis odkúpila od samosprávy spoločnosť SAD Bratislava. S firmou developer získal aj bratislavskú autobusovú stanicu Mlynské nivy, kde aktuálne stavia novú štvrť Twin City.

HB Reavis je autorom aj ďalších administratívnych projektov na Slovensku, v Česku, ale aj v Chorvátsku, Poľsku a Maďarsku. Najnovšie sa firma pustila aj do výstavby výškových budov v Londýne.

Podľa bulvárnych médií žije Ivan Chrenko v rezidenčnej štvrti v dedine Marianka pri Bratislave. Tá pripomína hrad obkolesený vodnými priekopami.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb