Legalizácia marihuany na Slovensku nie je témou ani pred aktuálnymi voľbami

Zatiaľ čo česká strana spustila predaj liečebnej marihuany pred rokom, Slováci sa nad podobným krokom nezamýšľajú

Pacienti s AIDS, roztrúsenou sklerózou, Alzheimerom, či druhmi rakoviny, s ktorými sa spája veľká bolesť. Liečebná marihuana má spomaľovať vývoj niektorých ochorení, tlmiť bolesť a skvalitňovať život pacientom s neľahkým osudom.

Práve preto zaviedli v niektorých krajinách možnosť jej predpisovania na recept u lekára. Jednou z krajín, ktoré sa na cestu dekriminalizácie marihuany vydali je aj Česká republika, ktorá konope na predpis zaviedla do praxe pred rokom.

„Aktuálne sa pripravujeme na prvú dodávku v Česku vypestovaného konope, to by malo byť k dispozícii vo februári,“ konštatuje hovorkyňa Státního ústavu pro kontrolu léčiv Českej republiky Lucie Šustková.

Doposiaľ bolo v lekárňach k dispozícii iba konope dovezené zo zahraničia. „V roku 2015 bolo vydaných 846 gramov liečebného konope. Bolo predpísané celkom 30 pacientom,“ hovorí Šustková.

Relatívne malé množstvo predpisov je zapríčinené nefunkčným registrom, ktorý na predpis špeciálneho liečiva slúži. České úrady ho tento rok sfunkčnili a očakávajú nárast počtu „zelených predpisov“.

Čítajte aj:

Slovákom dlhuje najviac Juhoslávia a Alžírsko. Z Kuby prídu desiatky miliónov

Slovenské penzie poberajú Slováci z Nemecka, Rakúska, Švajčiarska aj Kanady

Zbytočný zákon? Štát hlásenie pobytu nerieši

--

Zatiaľ čo Česi novinku uvítali a miesto dekriminalizácie sa začína hovoriť viac o legalizácii marihuany, na Slovensku nie je ani pred týmito voľbami lekárska marihuana témou. Dekriminalizácia nie je v programe žiadnej z politických strán. Výnimkou je SaS, tam je však dlhodobo okrajovou témou.

„Ministerstvo zdravotníctva aktuálne neeviduje podnet z odborných lekárskych kruhov a pacientskych organizácií na legalizáciu liečby marihuanou, či vyradenie kanabidiolu zo zoznamu omamných a psychotropných látok,“ konštatuje hovorca ministerstva zdravotníctva  Peter Bubla.