Oceliarsky protest: Košičania chcú, aby Brusel pridal plyn

Zamestnanci U.S.Steel Košice chcú na proteste v Bruseli upozorniť na pomalú reakciu EÚ v boji proti čínskemu dumpingu

Niekoľko tisíc zamestnancov, odborárov, ale aj šéfov európskych oceliarských firiem sa zúčastňuje protestu v Bruseli, ktorým chcú upozorniť na hrozbu prepúšťania vyvolanú tvrdým bojom s čínskou oceľou. Tá prúdi do Európy vo výrazne vyšších množstvách ako v minulosti a tlačí ceny oceľových výrobkov prudko nadol.

Medzi protestujúcimi sú aj stovky zamestnancov slovenských a českých oceliarní. Aj u nich totiž čínsky dumping a znížené ceny výrobkov znížili tržby, zastavili investície a obnovili riziko prepúšťania. „Európska komisia už pod týmto tlakom začala konať a uvalila clá. Zároveň prešetruje ďalšie dovážané výrobky, či nie sú taktiež dovážané za dumpingové ceny. Trvá jej to však velmi dlho. Zároveň predpokladáme že tento tlak vyústi v rozhodnutie, že EÚ Číne neudelí štatút trhovej ekonomiky,“ hovorí pre biztweet šéf odborárov U.S.Steel Košice Mikuláš Hintoš.

Štatút trhovej ekonomiky by z Číny privolal ešte výraznejšie čínske importy. V dôsledku podliezania cien čínskymi výrobcami sa v roku 2015 zvýšil import čínskej ocele na európsky trh až dvojnásobne. Tempu zlacňovania by nemali Európania šancu dlhodobo odolať.

Musia preto regulovať čínske ceny a nedovoliť čínskym výrobcom vytláčať Európanov z trhu. Oceliarov sa naviac bytostne dotýka aj dlhodobý plán na znižovanie emisií v Európskej únii. Spoločne tento koktejl faktorov vyvoláva škrtanie investícií, obmedzenia výroby a riziká prepúšťania.

Čítajte aj:

Bosch investuje a naberá ľudí v Maďarsku

V Novákoch montujú aj brzdy. Pre Strnada a Beljajeva

Penta chystá českú expanziu. Kúpi nové nemocnice

--

To je stále aktuálne aj v U.S.Steel Košice. Pre dohodu s vládou síce v Košiciach nesmie prísť k hromadnému prepúšťaniu, firma sa však zamestnancov rozhodla motivovať k dobrovoľnému odchodu ponukou štedrého odstupného. „Čísla prihlásených na predčasný odchod nepoznám. Dôležité bude koľkým sa umožní odísť,“ komentuje aktuálny vývoj Mikuláš Hintoš.

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia