V Novákoch montujú aj brzdy. Pre Strnada a Beljajeva

V štátnom vojenskom opravárenskom podniku vyrábajú brzdy do železničných vozňov, vyrobených firmami Alexeja Beljajeva a Jaroslava Strnada

Spoločnosť CZ Slovensko, ktorá vďaka podpore štátu vznikla spojením síl Excalibur Army a Českej Zbrojovky Uherský Brod vyrába v štátnom opravárenskom podniku v Novákoch výrobky pre civilné potreby spoločnosti DAKO CZ. Tú vlastnia na polovice Optifin Invests Alexeja Beljajeva a Michala Lazara spolu s Excalibur Army Jaroslava Strnada.

„Jedná sa o komponenty do brzdových systémov koľajových vozidiel pre nášho zákazníka DAKO CZ. Z hľadiska technológie sa u nás jedná o trieskovo obrábané výrobky z liatiny, ocele a ľahkých kovov, pričom naše momentálnej portfólio je cez 100 rôznych dielov. V minulom roku mala táto výroba približne 40-percentný podiel na celkových tržbách našej spoločnosti,“ uvádza pre biztweet výkonný riaditeľ CZ Slovensko Dalibor Mikuš.

Na výrobe pracuje asi štvrtina pracovníkov firmy. Behom roka 2016 pritom podnik ráta s rozšírením tohto počtu.

Spoločné využívanie štátneho podniku funguje v Novákoch od doby, kedy českú zbrojovku pustil do VOP Nováky štát. Stalo sa tak po predošlých problémoch, ktoré štátnu prevádzku sprevádzali.

V roku 2007, pri premiestňovaní munície určenej na likvidáciu, vybuchol v skladoch VOP Nováky nezaistený granát. Následná naviazaná explózia usmrtila osem pracovníkov podniku, jedného zranila ťažko a ďalších dvadsať ľahko.

Odvtedy sprevádzala Vojenský opravárenský podnik Nováky iba smola. Zákazky sa rušili a štát nevedel podniku, v jeho vlastníctve nájsť prácu pre viac ako sto zamestnancov špeciálnej výroby.

Čítajte aj:

Penta chystá českú expanziu. Kúpi nové nemocnice

Zbrojári z Krupinej získali nové kontrakty. Sťahovanie do Čiech je pasé

Sky Europe, či Bonus club. Počet sporov o biznisové duševné vlastníctvo každý rok rastie

--

Zvrat nastal až v roku 2013. Vláda vtedy zverila podnik na 20 rokov do rúk súkromnému investorovi MSM Martin. Ten za nájom 240 tisíc eur ročne dostal slobodu vo voľbe smerovania štátneho podniku. Hneď prišli zákazky nielen v zbrojárskom ale aj civilnom strojárstve.

Práve MSM je pritom dcérskou firmou Excalibur Army Jaroslava Strnada. Biztweet následne ako prvý – v apríli 2014 – informoval o spoločnom podniku CZ Slovensko, ktorý v Novákoch založili Česká Zbrojovka Uherský Brod a MSM Martin. Firma pracuje hlavne pre Čechov a napĺňa aj strategickú funkciu pre Českú zbrojovku, ktorá dostala od Ficovej vlády významné zakázky na prezbrojenie armády aj polície.

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb