Firemné logo: V čom je jeho význam?

Názov a logo firmy sú symbolom úspešného biznisu. Sú to veci, ktoré môžu veľmi pomôcť rastu vašej firmy. Naopak ak ich tvorbu podceníte, môže vás to zabrzdiť

Názov a logo firmy sú symbolom úspešného biznisu. Sú to veci, ktoré môžu veľmi pomôcť rastu vašej firmy. Naopak ak ich tvorbu podceníte, môže vás to zabrzdiť. 
 
Vymyslieť dobré logo neznamená sadnúť si k počítaču, otvoriť si Word, napísať tam názov firmy a skúšať ktoré písmo sa vám najviac zapáči. Ak chcete aby vaše logo bolo legendou prinajmenšom desiatky rokov, budete musieť urobiť niečo viac. 
 
Nad logom firmy by sa mal zamyslieť každý podnikateľ bez ohľadu na to, či má malú miestnu firmu alebo úspešnú nadnárodnú spoločnosť. Rozpočet, ktorý si dovolia vyčleniť na navrhnutie loga tieto dve firmy bude samozrejme veľmi odlišný, no v tomto prípade sa dá aj za malé peniaze urobiť zázrak v podobe úspešného firemného loga. 
 
Ak však máte dostatok financií a chuť posilniť identitu svojej firmy, môžete si navrhnúť celú značku firmy a s tým súvisiace náležitosti ako sú vizitky, obálky, hlavičkový papier, perá, poháre a množstvo ďalšieho.

Dobre  a profesionálne spracované logo môže vašej firme pomôcť pôsobiť na ľudí dôveryhodnejšie a vaša firma tak bude predstavovať seriózny podnik. Veľa začínajúcich podnikateľov robí chybu v tom, že pozerá na logo ako na náklad a nie ako na investíciu, ktorá sa mu po čase vráti. Pokiaľ je vašim cieľom konkurovať aj zahraničným firmám, určite by ste nemali zabúdať sledovať súčasné trendy v marketingu, ktoré sa neustále posúvajú vpred. 

Dôležitým faktorom v biznise sa stáva aj celkový pozitívny dojem z firmy. To znamená, že zákazníci sa pre produkt rozhodujú aj na základe vizuálu, imidžu, príbehu či skúsenosti s produktom. 

Zmyslom loga je  pozitívne pôsobenie na zákazníkov a vzbudzovanie pocitu a istoty, že firma je solídnym predajcom. Cieľom každého loga by malo byť vyvolanie emocionálnej odozvy u zákazníkov, preto aj výber farby by nemal byť len podľa vašej aktuálnej nálady. Farby vašej firmy by mali  v ľuďoch vyvolávať pocity identické s filozofiou vašej firmy, ktoré budú rovnaké aj po rokoch pôsobenia na trhu. 

Nielen farba loga je dôležitá, ale závažným rozhodnutím je aj výber vhodných tvarov či fontu. Prostredníctvo týchto vecí dokážete v ľuďoch vyvolať napríklad pocity bezpečia, spoľahlivosti, pokoja, vzrušenia či optimizmu. 

Ako vytvoriť správne logo? 

  1. Ak máte vymyslený názov spoločnosti, spíšte si všetko, čo vaše podnikanie vystihuje. Môžu to byť farby, symboly, slová, osoby či zvieratá. 

 

  1. Keďže dnes sa väčšina biznisu posúva už aj na internet, je vhodné pri vytváraní loga či názvu myslieť už aj na doménu a jej umiestnenie. 

 

  1. Čitateľnosť loga je veľmi dôležitá. V tomto prípade treba myslieť na to, že logo sa bude používať pri rôznych druhoch reklamy, čo znamená, že sa vyskytne na malej ale aj na obrovskej ploche. 

 

  1. Zvoľte správnu veľkosť loga. Pomer veľkosti loga a symbolu v ňom musí byť taký, aby ste pri rôznych veľkostiach neprišli o dôležitú informáciu. 

 

  1. Súčasný dizajn loga sa uberá smerom v zmysle čím jednoduchšie, tým lepšie. Do loga preto nevkladajte slogany, označenie alebo zameranie spoločnosti. Tento druh informácií je vhodný na prezentovanie sa mimo loga napríklad na vizitkách alebo na webe.

 

Čítajte aj:

Hľadáte prácu po štúdiu? Prečítajte si pár tipov ako na to

Ako založiť "eseročku"? Pozrite sa čo musíte splniť

Verný zákazník nad zlato. Nemíňajte, ale starajte sa

--

 

  1. Je na vás aký sklon textu si vyberiete. No vodorovný text zľava doprava je klasika, ktorou nič nepokazíte.

 

  1. Nápad a inšpiráciu na logo môžete čerpať z rôznych portálov, čo je dnes obrovskou výhodou. Dajte si ale pozor, aby ste nikoho nekopírovali a radšej si vymysleli vlastný a originálny nápad. Na načerpanie nápadov môžete použiť rôzne metódy ako napríklad brainstorming s ľuďmi okolo vás. 

 

  1. Otestujte svoje logo predtým než ho začnete používať. Ukážte logo svojim známym, rodine, kolegom, no nehovorte im, že je to vaše logo. Len tak vám povedia pravdu čo si o logu myslia. 

 

  1. Ak máte aj viac nápadov na nové logo, urobte si najviac dve varianty, ktoré budú stáť za to. Ak sa rozhodnete vytvoriť si viacej variant, môže sa vám stať, že začnete spájať nápady z viacerých návrhov do jedného. Vznikne vám tak logo, ktoré bude väčšinou horšie ako pôvodné návrhy. 

 

  1. Ak sa rozhodnete, že si logo vytvoríte sami, naštudujte si základy, ktoré vás pri tvorbe usmernia. Nebojte sa ani experimentovať a osloviť profesionálov, ktorí vám dajú rady, ktoré inde nenájdete. Keď sa vám vytvorenie loga zdá byť príliš ťažké, druhou možnosťou je osloviť profesionálov, ktorí za vás urobia všetku prácu. 

 

Aj keď nie je dobré logo vždy zárukou úspechu, pre úspešnú firmu by malo byť podmienkou. Firemné logo totiž  predstavuje prvý kontakt zákazníka s identitou vašej firmy, preto by ste ho určite nemali podceňovať a posúvať ho na druhú koľaj. 

 

 

Veronika Petrášová