Slovensko má stopnuté eurofondy. Audit Bruselu ukázal chyby

Brusel zastavil Slovensku preplácanie niektorých eurofondov. Od ministerstva financií žiada nápravu

Ďalší audit a ďalšie zistené pochybenia. Európska komisia zastavila Slovensku preplácanie časti eurofondov.

„V roku 2015 vykonal eurokomisariát pre regionálnu politiku (DG Regio) sériu po sebe idúcich auditov s cieľom kontroly manažmentu a systémov kontroly, v ktorých boli zistené problémy v predošlých rokoch,“ uvádza pre biztweet riaditeľstvo Európskej komisie pre regionálnu politiku.

Výsledky minuloročných auditov Slovákov nepotešia. Napriek dostatočnému času na nápravu predošlých pochybení je preplácanie niektorých eurofondových projektov pozatavené. „Pre väčšinu programov neexistujú žiadne auditové prípady. V súčasosti je ale prerušenie preplácania v prípade jednej priority v Operačnom programe Technická pomoc a štyroch operáciach v Operačnom programe konkurencieschopnosť a hospodársky rast,“ konštatuje riaditeľstvo Európskej komisie pre regionálnu politiku.

Podľa riaditeľstva Európskej komisie je prerušený aj kooperatívny projekt česko – slovenskej cezhraničnej spolupráce. Ministerstvo financií označilo za zodpovedné za previnenia jednotlivé vedenia operačných programov a preto nás s otázkami odkázalo tam.

Biztweet ako prvý informoval o problémoch vlády v Bruseli aj v roku 2014. Audit  Európskej komisie ukázal na netransparentné postupy ministerstva financií a pohrozil zastavením eurofondov.

Čítajte aj:

Potraviny v koši. Reťazce narážajú pri daroch pre charitu na limity

Futbalový klub aj dobrí anjeli v eurolige. Košice rozdajú peniaze na šport

Muž zadržaný na Slovensku po útokoch v Paríži je na dekádu vykázaný mimo Schengen

--

Na slovenskom ministerstve financií mali v oddelení kontroly zadávania zákaziek fungovať čudné pomery. Brusel kvôli tomu Slovákom uzavrel aj peňažné kohútiky. Na základe výhrad Európskej komisie, na ktoré biztweet upozornil bolo potom odvolané vedenie oddelenia auditu na ministerstve financií a vykonaný súbor ďalších zmien. Zdá sa však, že problémy nevyšumeli úplne.

Pre obdobie 2014 – 2020 môže Slovensko čerpať objem 14 miliard eur z fondov Európskej únie. Kľúčové sú najmä pre stavbu diaľnic, regionálny rozvoj, či školstvo a komunitné projekty.

 

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..Získate Biztweet Standard konto na celých 12 mesiacov

 

Fotozdroj: CC/flickr