Mýtus, alebo americký sen? Kto je Jan Telensky

Jan Telensky sa prezentuje ako filantrop a mocný muž. Ako je to v prípade tajomného podnikateľa naozaj?

Počet prípadov, keď českým, alebo slovenským matkám odoberú úrady v cudzine dieťa zo starostlivosti narastá. Dotknutým ženám často nemá kto pomôcť. Práve v týchto prípadoch zasahuje tajuplný donor. Neznámy český podnikateľ Jan Telensky.

"Našiel som najlepšieho právnika v Anglicku na tento prípad a sľúbil som matke a dcére, že do Vianoc budú obaja chlapčekovia doma v Šamoríne. No ale neuspel som, pretože oni dorazili 1. januára, takže môj sľub sa oneskoril o nejaký týždeň," povedal Telensky v reportáži ČT. Právna pomoc ho vraj stála dva milióny korún.

Kvôli týmto tvrdeniam došlo ku konfliktu medzi Jánom Telenskym a vedením OS Deti patria rodičom. "Dr. Telensky už nie je činiteľom ani členom tohto združenia od marca 2015," uvádza v stanovisku OS Deti patria rodičom.

Zverejnilo aj dokument podpísaný Janom Telenskym, v ktorom vyhlasuje, že zo združenia vystupuje. "Zároveň sme požiadali pána Telenského, aby stiahol klamlivé informácie z internetu, pretože jeho vyjadrenia sú jednostranné a nezakladajú sa na pravde. Výrazne poškodili meno občianskeho združenia Deti patria rodičom. Zároveň sme požiadali o verejné ospravedlnenie na jeho webe," uvádza občianske združenie.

Ospravedlnenia sa však nedočkalo. Ako Deti patria rodičom uvádza, Telensky ďalej zneužíva názov združenia a tým zavádza klientov.

Keď sme sa pokúšali skontaktovať s Janom Telenskym, neuspeli sme. Z jeho firiem neodpovedal nikto. Na naše otázky reagovala iba na facebook účte Deti Patria rodičom/Deti patří rodičům Lucie Boddington, ktorá v médiách vystupuje ako pracovníčka občianskeho združenia. "Budem hovoriť s pánom Telenskym a dám vám vedieť." Na žiadnu z ďalších otázok už však nereagovala.

"Dostávame stovky žiadostí každý týždeň. Dr Telensky je tak veľmi veľmi zaneprázdnený, takže buďte trpezliví,"odpovedala nám anglická digitálna agentúra, ktorá sa stará o prezentáciu Jána Telenského navonok.

Práve prezentácia tajomného mecenáša vzbudzuje niekoľko kontroverzií. Nikde nemožno do nájsť ani profesionálny životopis českého podnikateľa. Známy je len príbeh, ktorý o sebe hovorí sám.

Jan Telensky, narodený v roku 1948, vyrastal v komunizme, kde mu bolo predurčené stať sa robotníkom. Bol vraj nadšeným stúpencom Pražského povstania a o svoju slobodu bojoval hádzaním kameňov na tanky ruských okupantov.

Beznádej podľa jeho slov Telenského donútila v roku 1969 imigrovať do Veľkej Británie s falošným pasom. A tu to už naozaj začína znieť ako taký malý americký sen vo Veľkej Británii.

Do Británie vraj prišiel s dvoma librami vo vrecku. "Nevedel som anglicky, nemal som kde bývať. Dva týždne som preto spal na cintoríne v Dunstable," povedal Telensky pre Daily Telegraph.

Rodinný priateľ mu potom našiel prácu na montážnej linke v továrni na výrobu autodielov Vauxhall v Lutone, neskôr prácu ochranky na londýnskom letisku.

Po tom čo sa zlepšil v angličtine a ušetril peniaze, kúpil podľa jeho slov malé lahôdkarstvo na Barry Road v meste Luton. Už po štyroch rokoch od príchodu do Británie tak obchodoval najmä s Talianmi, Poliakmi a Východoeurópanmi. Po ďalších dvoch rokoch lahôdkárstvo predal za 200 tisíc libier.

Zo získaných peňazí nakúpil štyri domy na okraji Londýna, čo možno považovať za začiatok jeho developerskej kariéry. Neskôr nakúpil desiatky malých bytov, ktoré po páde komunizmu predával v Českej, no hlavne Slovenskej republike. Kúpil tiež britskú stavebnú spoločnosť Scheideggers, neskôr založil jej slovenskú dcérsku firmu.

Na Slovensku teraz podľa obchodného registra vlastní 13 firiem. Väčšina z nich sídli v Poprade. Povráva sa, že jedným z dôvodov je jeho blízkosť vedeniu mesta. Telensky je totiž rodinným priateľom dlhoročného primátora Popradu Antona Danka. Spájajú sa s tým tiež kontroverzie. Český podnikateľ totiž obchoduje s pozemkami v Poprade a Danko od neho údajne kúpil súkromný byt v Londýne.

Čítajte aj:

Alexej Beljajev: Kráľ strojárstva začínal s Babišom. Biznisom prerastá takmer 30 rokov

Jozef Majský: Keď sú moc a peniaze viac ako spravodlivosť

Ivo Valenta: Hazardér so svätožiarou

-- 

V Poprade sídli aj pýcha Jana Telenského - termálny vodný park Aquapark Poprad. Spoločnosť so 150 zamestnancami utŕžila za rok 2014 cez osem miliónov eur. Okrem toho na seba nadväzuje ďalšie projekty. Napríklad futbalové ihrisko, na ktoré dostal Telensky dotáciu od Ficovej vlády.

Tajomný mecenáš sa rád chváli známosťami s politikmi. Okrem obdivných rečí o Robertovi Ficovi sa tiež chváli fotografiami s poprednými britskými politikmi, alebo dokonca tým, že stretol anglickú kráľovnú.

Ľudia pod Tatrami na neho majú rozporuplné názory. Na jednej strane kvitujú, že postavil akvapark v Poprade na nohy, alebo podporil šport. Na strane druhej je o Janovi Telenskom známe, že veľa projektov, o ktorých hovorí nezrealizuje. "Spomínam si na príhodu z kongresu, keď pán Telensky prezentoval, ako má rozpracovaný a dohodnutý zámer postaviť v Poprade hotel Hilton. V tom vstal zástupca Hiltone Vladimír Masár, ktorý sa ohradil, že o ničom takom nevie. Telensky vtedy nereagoval, len zmenil tému a pokračoval ďalej vo vystúpení," povedal anonymný podnikateľ slovenským Hospodárskym novinám.

Ďalšími nenaplnenými sľubmi podnikateľa sú stavba výškového hotela v Poprade, investície do akvaparku v Tornali, alebo vytvorenie 200 pracovných miest v závode na šitie uniforiem pre anglických policajtov.

Známou kauzou, v ktorej bol Telensky zapojený je financovanie Slovenského olympijského domu v Londýne. Slovenská agentúra pre cestovný ruch cez Jana Telenskeho prenajala sídlo Institute of Director priamo v centre Londýna. Následná kontrola ministerstva dopravy však odhalila porušenie zákona. Zmluva nebola zverejnená na webe, preto nenadobudla platnosť a peniaze Telenskeho firme JT Consultancy boli vyplatené nezákonne.

Známe sú tiež jeho spory s Finančnou správou, ktorú obvinil "z buzerácie", alebo s poslankyňou Helenou Mezenskou, ktorá kritizovala obchody Jana Telenskeho s mestom Poprad.

Český podnikateľ vlastní v jeho domovine organizačné zložky jeho podnikov na Slovensku. Rozsah podnikania v Českej republike je však ťažko definovateľný, pretože veľa z jeho firiem nejaví významnejšie známky akékoľvek aktivity.

Na Slovensku je Telensky známy tiež ako podporovateľ hokeja. Po tom, čo mesto prišlo krachom HC Lev Poprad o ruskú súťaž KHL sľuboval, že prestížnu ligu Popradu vráti. Jeho slová sa však opäť nenaplnili. Aktuálne podporuje popradský ligový klub. Jeho financovanie je však kvôli vysokým dotáciám zo strany mesta kritizované.

 

 

 

 

Fotozdroj: jantelensky.co.uk