Americký veľvyslanec poprel Wikileaks. Výboh stále podozrivý

Nákup obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu sprevádzalo neetické konanie. Skloňuje sa aj Ficov priateľ Výboh

Nákup obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu sprevádzalo neetické konanie. Pred pražským mestským súdom to povedal bývalý veľvyslanec USA v Česku Richard Graber, ktorý sa prostredníctvom videkonference vyjadroval k údajnej korupčnej kauze lobistu Marka Dalíka.

V súvislosti so zákazkou však bývalý veľvyslanec Dalíkovo meno neuviedol, vraj sa nezmieňovalo. Podľa ČTK povedal len, že zbrojárska firma Steyr neverila vtedajšiemu námestníkovi ministerky obrany Martinovi Bartákovi. Graber tak poprel informácie, ktoré uvádzal v správe zverejnenej Wikileaks. Tú adresoval ako tajnú depešu do Washingtonu.

Policajti vyšetrovali bývalého poradcu niekdajšieho premiéra Mirka Topolánka (dnes manažér slovenskej Nafty) Dalíka na základe svedectva bývalého zamestnanca firmy Steyr Stephana Szűcsa, ktorý v marci 2011 uviedol, že lobista požadoval 18 miliónov eur za pokračovanie v nákupe „pandúrov“. Podľa spisu si o úplatok povedal na neformálnom stretnutí v novembri 2007 v pražskej reštaurácii U malířů. Prezentoval pritom blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády a to, že môže ovplyvniť ich rozhodovanie, hoci podľa žalobcu nemohol. Dalík vinu odmieta.

Bývalý veľvyslanec vypovedal z USA prostredníctvom videokonferencie. V súdnej sieni bola inštalovaná veľká obrazovka a zvukový aparát. Zariadenie bolo umiestnené pred trestným senátom, a svedka tak okrem súdu videl len Dalíkov advokát a prokurátor.

Graber v úvode svojej výpovede uviedol, že sa o neetickom konaní dozvedel pri telefonickom rozhovore so šéfom firmy Steyr Johnom Ullrichom, ktorý vraj neveril Bartákovi. "Nespomínam si na to, že by priamo uviedol meno pána Dalíka," povedal súdu Graber.

Zahraniční zbrojári tvrdia, že úplatok bol potrebný na to, aby kontrakt pre českú armádu pokračoval. Česko však nakoniec zrušilo pôvodnú zmluvu na 199 obrnencov a nechalo si ich dodať len 107.

Graber pri výpovedi doplnil, že si nespomína na žiadnu konverzáciu, ktorá by sa týkala priamo úplatkov. "Boli tam náznaky, že k niečomu takému mohlo dôjsť. Nespomínam si na to, že by bolo diskutované meno pána Dalíka," uviedol tiež Graber.

Čítajte aj:

České lesy platia veľkým firmám, najviac Unilesu Andreja Babiša

Brusel skúma Babišove dotácie. Na rad prišli miliardy tečúce do jeho poľnohospodárskych firiem

Firma spájaná s pyramídou v USA vyhlásila konkurz

Firmy bojujú o kontrolu nad konkurzom Slovakia Steel Mills

--

Žiadosť o milióny vraj presadzoval aj slovenský lobista Miroslav Výboh. Pri skoršom rokovaní to tvrdil ďalší exmanažer zbrojovky Steyr Lutz Kampmann. Ponuka slovenských lobistov údajne padla zhruba mesiac po stretnutí, kde vraj o rovnakú čiastku žiadal Dalík. Výboh takisto na súde úplatky poprel. Podľa indícií však bol obvinený rakúskou políciou, ktorá sa jeho častí kauzy zaoberá.

V súdnom procese, ide o dokazovanie korupčného vplyvu lobistu Marka Dalíka na vrcholných úradníkov a politiky z českého ministerstva obrany. V predmetnom prípade súd rieši, či Dalík nenavádzal štátnych úradníkov na podpis zmluvy s firmou Steyr, ktorá vyrába obrnené vozidlá Pandur, aj s vedomím nevýhodnosti obchodu. Vo veci už vypovedali priateľ slovenského premiéra Roberta Fica - Miroslav Výboh - bývalí manažéri Steyr alebo exminister obrany Českej republiky Alexander Vondra. Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až desať rokov väzenia. Súd však môže jeho konanie prekvalifikovať na trestný čin prijatia úplatku, u ktorého hrozí až dvanásť rokov väzenia.

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..