Beljajevova kľučka nevyšla. RCC z Prakoviec je v konkurze

Pokus zbaviť sa dlhu skrachovanej továrne RCC nevyšiel. Majetok firmy Alexeja Beljajeva ide do konkurzu

Skrachovaná továreň Railway Casted Components chcela presadiť odpustenie značnej časti dlhu a sľubovala, že po oddlžení výrobu obnoví. Snaha firmy ovládanej Alexejom Beljajevom takmer vyšiel v lete tohto roka, kedy prešovský súd zrušil predtým nariadený konkurz a spustil reštrukturalizačné konanie.

Aktuálne však snaha narazila na nový verdikt súdu. Ten potvrdil, že reštrukturalizácia Railway Casted Components nedáva zmysel. „Okresný súd Prešov v právnej veci navrhovateľa - veriteľa: STEMP - M & G o návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka: Railway Casted Components a.s. vyhlasuje konkurz na majetok dlžníka Railway Casted Components a.s.,“ uvádza súd v stanovisku.

Firma teda sľuby nepodložila reálnymi agrumentami a jej majetok rozpredá konkurzný správca. Veritelia musia pohľadávky prihlásiť do 45 dní.

Prešovský súd v lete vyhovel návrhu spoločnosti a prerušil konkurzné konanie, ktoré voči zlievarenskej firme zahájila popradská firma Stemp M&G. Reštrukturalizačný plán firmy však nedával nádej na oživenie výroby. Spoločnosť bez odbytu, zamestnancov a s obrovskými dlhmi sa snahou zrejme iba pokúsila zbaviť sa časti dlhov.

Ako biztweet informoval, firma Railway Casted Components, podnikateľa ruského pôvodu Alexeja Beljejava stále nevrátila ani štátnu dotáciu vo výške takmer desať miliónov eur, ktorú dostala na projekt výroby železničných vagónov.

Railway Casted Components dostala daňovú úľavu vyše 4,3 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 3,1 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 2,5 milióna eur.

--

Čítajte aj:

Západoslovenské žriedla dostali šancu. Toplimo sa potápa

Rakúšania naberú v Žarnovici 320 ľudí

U.S.Steel žiada zavedenie cla na čínsku oceľ. Prepúšťanie v Košiciach nie je vylúčené

Ďalšia obeť Skyside. Výrobca Slatiny je v konkurznom konaní

--

Tieto peniaze spustili výrobu železničných vozňov hlavne pre ruský trh. Zákazka, ktorú majiteľ továrne vybavil však prišla v čase, kedy začal sankčný boj medzi EU a Ruskom. V tom istom čase navyše krachoval aj ďalší podobný projekt – Dubnický metalurgický kombinát. Ani to slovenskú vládu od podpory podniku neodradilo.

Firma už po desiatich mesiacoch prevádzky skrachovala. Najprv prestala vyplácať mzdy zamestnancov, potom ich aj prepustila. Nie je tajomstvom, že Alexej Beljajev, ktorý ovláda aj firmu Tatravagónka, či kontroverznú IT spoločnosť vyšetrovanú z podvodov Columbex, podporuje vládnu stranu SMER – SD. 

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..