Sulíkov populizmus: O čom je v skutočnosti európske obmedzenie držby zbraní?

Richard Sulík plamenným prejavom v Európskom parlamente odviedol pozornosť od skutočného zmyslu návrhu o obmedzení držby zbraní

Európska komisia chce pod zámienkou boja proti terorizmu odzbrojiť slušných ľudí, aby sa nemohli brániť. Takéto obvinenia vzniesol koncom novembra v Európskom parlamente Richard Sulík.

V jeho prejave kritizoval návrh Európskej komisie na novelu smernice č. 91/477/EEC o kontrole získavania a vlastnenia zbraní. Brusel ňou reagoval na tragické udalosti z Paríža z 13.11.2015.

Ako slovenský europoslanec upozorňoval, teroristické útoky nie sú páchané legálne držanými zbraňami. A práve na ne má podľa chápania návrhu Richardom Sulíkom návrh novely smernice mieriť. Podľa europoslanca má ďalej každý európsky „slušný“ občan právo brániť svoju bezpečnosť s legálne držanou zbraňou.

Hoci ťažko dedukovať koho považuje Richard Sulík za slušného a koho za neslušného občana a ťažko predpokladať, že každý slušný človek vie kedy a ako správne strelnú zbraň použiť, europoslancove slová narážajú aj na faktický nesúlad.  

Ako ukázal prieskum znenia návrhu novely smernice, ktorý urobil server Hlidacipes.org, Brusel nechce nijak významne zasahovať do súčasného systému legálnej držby strelných zbraní.

Hlavným zmyslom návrhu je sťaženie, prípadne úplný zákaz, prístupu civilných osôb k automatickým a poloautomatickým zbraniam (útočné pušky, samopale) a snaha zabrániť tomu, aby sa znehodnotené či napríklad poplašné zbrane a repliky dali spätne premeniť na skutočné strelné zbrane .

--

Čítajte aj:

Bratislava na Hlavnú stanicu rezignovala. Počká na zánik zmluvy

Na Fortischem podali exekúciu. Firma sa bráni

Poór sklárne v Poltári neplánuje. O dotácii však mlčí

Štát peniaze od Rattaja nemá. NCHZ stále čerpajú nepovolenú pomoc

--

Brusel tak plánuje viac dohliadať na to, aby zbrane, ktoré v súčasnosti úrady registrujú ako športové, alebo zberateľské, nebolo možné prerobiť na zabíjanie ľudí. Práve expanzné zbrane legálne nakúpené na Slovensku pritom podľa podozrení použili teroristi pri masakri v redakcii Charlie Hebdo.

Expanzné zbrane, teda napríklad airsoftové pištole a pušky, používajú aj samozvané polovojenské združenia ako Slovenskí branci, či Vzdor. Extrémistické organizácie, ktoré sa otvorene hlásia k neznášanlivosti voči ukrajinským a americkým štátnym príslušníkom, či Muslimom, pritom disponujú zbraňami, ktoré možno prerobiť, alebo už sú prerobené tak, aby dokázali zavraždiť človeka aj na vzdiaenosť desiatok metrov.

Takéto zbrane priniesli ozbrojení mladíci legálne registrovať behom zbraňovej amnestie. Podľa slovenskej polície je to v poriadku. „V súvislosti s témou zbraňovej amnestie môžeme vo všeobecnosti uviesť, že vami spomínaná „miera znehodnotenia“ zbraní sa podľa zákona o zbraniach a strelive neskúma ani sa neposudzuje a takýto pojem zákon nepozná,“ odpovedal biztweetu hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Podľa logiky ministerstva vnútra i Richarda Sulíka je teda fakt, že na Slovensku držia stovky, možno aj tisíce občanov smrtiace strelné zbrane v poriadku. Aj napriek tomu, že sa otvorene hlásia k nenávisti rasy a vierovyznania.