Slováci predali v tomto roku emisie za viac ako 61 miliónov

Slovensko v tomto roku predalo doposiaľ 8,3 milióna ton podnikových emisných povoleniek. Získané peniaze smerujú na životné prostredie

Slovenská republika obchodovala aj v roku 2015 prebytok emisných povoleniek, po ktorých iné krajiny, prekračujúce emisné limity prahli.

„V roku 2015 predala Slovenská republika prostredníctvom burzy EEX a na základe európskej legislatívy transparentným spôsobom zatiaľ 8 miliónov 343 tisíc ton emisií EUA,“ konštatuje pre biztweet hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

V rámci EU ETS systému obchodovania, cez ktorý Slováci povolenky predali sa obchoduje s „podnikovými“ emisiami skleníkových plynov EUA. Pri priemernej cene 7.42 eur za tonu teda Slovensko zarobilo na predaji povoleniek 61, 9 milióna eur. 

„Všetky finančné prostriedky z výnosov dražby kvót sú nateraz príjmom Environmentálneho fondu a slúžia na podporu projektov zameraných na zlepšenie kvality životného prostredia. Podrobnosti ustanovuje zákon o obchodovaní s emisnými kvótami,“ vysvetľuje hovorca zeleného rezortu Maroš Stano.

--

Čítajte aj:

Česi plánujú predĺžiť a rozšíriť ťažbu štrkopiesku na Považí

Košičania chcú stopnúť plány ťažiarov

Združenia bojujú za zelenú energiu. Komunikujú len dve

Pre diaľnice chystajú pri Bytči rozšírenie ťažby štrkopieskov

--

Ako ďalej vysvetľuje, peniaze sú previazané predovšetkým s projektami zameranými na zvýšenie energetickej efektívnosti, náhradu fosílnych palív obnoviteľnými zdrojmi energie a zavádzanie najlepšie dostupných technológií vedúcich k znižovaniu emisií skleníkových plynov a znečisťujúcich látok.

Peniaze ďalej podajú pomocnú ruku aj financovaním schémy štátnej pomoci prevádzkam, v prípade ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com