Jana Kiššová pre biztweet: Pád vlády bol popravou Ivety Radičovej

Pád poslednej pravicovej vlády zariadili ľudia, ktorí sa chceli zbaviť Ivety Radičovej. Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová v rozhovore pre biztweet

Pád poslednej pravicovej vlády zariadili ľudia, ktorí sa chceli zbaviť Ivety Radičovej. Súčasná vláda pokrivuje trh a nové strany zakrývajú pramene ich financovania. Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová v rozhovore pre biztweet.

Biztweet: V strane SaS ste boli po jej vzniku generálnou manažérkou. Ako ste vnímali rýchlo rastúcu popularitu strany a následný pád vlády?

Jana Kiššová: Rýchlo rastúca popularita nás, samozrejme, veľmi tešila, no aj prekvapila. Strana získala po 15tich mesiacoch fungovania vyše 12%, teda 22 mandátov v parlamente a účasť vo vládnej koalícii. Keďže SaS vznikla na zelenej lúke organicky, teda nie štiepením alebo spájaním nejakých iných politických strán alebo politikov, boli sme v politike noví a neskúsení. Nestačilo, že za každým z nás bol kvalitný a úspešný podnikateľský alebo pracovný príbeh, politika je proste iná. Niekedy sa nerieši s cieľom vyriešiť, nerokuje s cieľom dosiahnuť dohodu a ak k dohode dôjde, neznamená to, že dôjde k jej plneniu. A keď sa k tomu pridajú intrigy a zákulisné boje, je ťažké v tom fungovať a kým tieto „pracovné metódy“ spoznáte, urobíte kopu chýb. A tie sa v politike cez médiá multiplikujú. Je to inak úsmevný paradox - na jednej strane ľudia chcú v politike nové tváre, no začiatočnícke chyby neodpúšťajú. Pád vlády bol výsledkom niečoho podobného. Celé mesiace sme jednoznačne deklarovali vo veci eurovalu zamietavé stanovisko, navyše to bola téma mimo koaličnej zmluvy, čo znamenalo právo veta každého z partnerov. Zrazu to však neplatilo a my dnes vieme, že viac ako o euroval išlo o intrigy v rámci SDKÚ. Ich cieľom bolo odstaviť Ivetu Radičovú a ak by sa to neudialo pri eurovale, padla by vláda na niečom inom. Dôležité ale bolo nechať niekomu v ruke „čierneho Petra“, a na to je nováčik ako stvorený. Spojenie hlasovaní bol absurdný nezmysel, ak by im vtedy išlo o euroval, mohli ho schváliť so SMERom bez toho, aby padla vláda. So SMERom ho nakoniec aj schválili. Nuž, vtedy som to vnímala ako veľkú krivdu, dnes viem, že to bolo „školné“. Drahé školné.

Biztweet: Podieľala ste sa aj na tvorbe volebného programu strany. Ten v bode o odmietnutí eurovalu napokon položil vládu. Nešlo v období 2010 – 2011 nájsť kompromisné riešenie s SDKÚ - DS?

Jana Kiššová: Stačilo, ak by partneri dodržiavali vlastné dohody. A ak už SDKU nechcela dodržiavať dohody, aj tam sa dalo diskutovať a ustáť to. Kompromis by sa našiel. Aj hraničný, teda že by si euroval silou mocou schválili naši partneri so SMERom bez toho, aby padla vláda. Koniec koncov Iveta Radičová sa deň pred hlasovaním vyjadrila, že hlasovanie nespojí.

Biztweet: Ako vnímate následný hlboký prepad vašich preferencií. Čo podľa vás sklamalo voličov najviac?

Jana Kiššová: Dôvodov je určite viac, ten najzásadnejší je zrejme pád vlády a návrat Roberta Fica k moci. Ľudia mali od našej vlády veľké očakávania, rozbehli sa pozitívne reformy, ktoré sa, žiaľ, nestihli dotiahnuť. Toto nám ľudia zazlievajú, no som presvedčená, že neprávom. Pád vlády vonkoncom nie je naše maslo na hlave, hoci chápem, že naša schopnosť vysvetliť tie perfídne intrigy mala rezervy. Ďalším dôvodom boli určite turbulencie v strane v roku 2013, kedy od nás po neúspešnej kandidatúre Jozefa Kollára za predsedu strany odišla takmer tretina ľudí. Nezaobišlo sa to, žiaľ, bez prania špinavého prádla na verejnosti, čo úplne pochopiteľne ľudia nemajú radi. Našim preferenciám nepridáva ani vznik rôznych „nových“ strán.

Biztweet: K Jozefovi Kollárovi. Nebolo aj vašou chybou, že zo strany v nasledujúcich rokoch odišlo niekoľko výrazných osobností? Nebolo vašou úlohou ako generálnej manažérky, udržať ich v SaS?

Jana Kiššová: Mojou snahou vždy bolo a je, či už to bolo v pozícii generálnej manažérky alebo teraz podpredsedníčky strany, prispieť k stabilite v strane, k jej rozvoju a jej čistému a životaschopnému fungovaniu. To po neúspešnej kandidatúre Jozefa Kollára možné nebolo, hoci sme sa o to snažili. Naši bývalí kolegovia blokovali rozhodnutia Republikovej rady, v ničom nespolupracovali, vytvárali dusno, robili naprieky a svojimi vyjadreniami do médií škodili strane. Neposúvali sme sa vpred, preferencie klesali. Ja sama som v tom čase prispela k urýchleniu vyzvať ich buď na spoluprácu alebo na odchod. Hoci mi to bolo akokoľvek ľúto, som presvedčená, že to bolo správne rozhodnutie. Niekedy je možné spraviť dva kroky vpred len tak, že spravíte jeden vzad.

Hoc nám v tom 2013-tom niekoľko ľudí odišlo, dnes sme posilnení o viacerých mimoriadne kvalitných odborníkov, napríklad Eugen Jurzyca alebo Martin Klus.

Biztweet: Trúfate si aj s „oklieštenou“ zostavou atakovať preferenčného hodnoty nad piatimi percentami?

Jana Kiššová: Určite áno. Sme zocelenou stranou postavenou na slušných a čestných ľuďoch. Máme odborníkov schopných prevziať zodpovednosť za správu  krajiny a máme riešenia, ktoré by významne prispeli k lepšiemu životu na Slovensku každého jedného občana, ktorý sa čestným spôsobom snaží k tomu prispieť. Žiadna sľubotechna typu „od zajtra trojnásobné platy“, ale poctivé riešenia. Zhrnuli sme ich do ekonomického reformného programu pod názvom Agenda 2020. Je to 6 krokov, aby sa doma oplatilo pracovať, podnikať a žiť. Tento ekonomický reformný program bude našou vlajkovou loďou do budúcoročných volieb, pretože sme presvedčení, že len významné ekonomické reformy naštartujú na Slovensku ekonomiku. A ešte k tej „oklieštenej“ zostave. Hoc nám v tom 2013-tom niekoľko ľudí odišlo, dnes sme posilnení o viacerých mimoriadne kvalitných odborníkov, napríklad Eugen Jurzyca alebo Martin Klus.

Biztweet: Čo má byť politikou, ktorá vás odlíši od zvyšných pravicových strán, ktoré neustále akcentujú boj proti Robertovi Ficovi?

Jana Kiššová: Keď tak sledujem začínajúce kampane jednotlivých strán, tak mám pocit, že aj čisté financovanie. Ľudia to síce pre neznalosť súvislostí podceňujú, no práve v tom sú obrovské riziká. Strana s nejasným, zahmleným alebo nepreukázaným financovaním je pre spoločnosť nášľapnou mínou. Ďalšou významnou odlišnosťou je bezpochyby kvalitný a odborný program. Ekonomické reformy Slovensko potrebuje ako soľ, a my ich ponúkame. Nie sú to len veľké reformy ako napríklad návrat k rovnej dani a jej zníženie na 15% alebo zavedenie odvodového bonusu. Je to aj množstvo konkrétnych aj drobných opatrení, ktoré zlepšia život každému, kto čestným spôsobom v tejto krajine vytvára hodnoty. O kvalite a odbornej stránke nášho programu nehovorím len ja, zhodujú sa na tom nezávislí odborníci. No bude jednoduché, aby nás konkurenti kopírovali, čo sa už tak trochu aj deje. To nám  neprekáža, naopak, vnímame to skôr ako potvrdenie potenciálu na budúcu spoluprácu. A treťou vecou je fakt, že sa ako jediní nevykrúcame pri otázke možnej budúcej koalície so stranou SMER. V tomto máme od vzniku strany SaS jasno, jednoznačne a zrozumiteľne povolebnú koalíciu so SMERom odmietame a určite to dodržíme. Žiadne vykrúcačky alebo reči o podmienkach a o tom, ako sa uvidí. Vždy sme boli a sme zásadoví a pre voliča čitateľní.

Biztweet: V súčasnosti máte na starosti otázku podnikateľských slobôd. Súčasná vláda je na podnikateľov prísna. Argumentuje nutnosťou očistenia trhu a zvýšenia výberu daní. Považujete argumenty vlády za oprávnené?

Jana Kiššová: Prísnosť je na mieste, ale to, čo robí súčasná vláda, nie je prísne, ale deformujúce a demotivujúce. Prísne opatrenia by boli v poriadku, no musia byť aj spravodlivé a konzistentné. Napríklad dať jednej firme daňové prázdniny 60 miliónov eur a tie zobrať cez dane tisíckam drobných podnikateľov nie je ani prísne, ani spravodlivé a vonkoncom nečistí trh. Naopak, demotivuje tých, čo vytvárajú hodnoty, deformuje trh a likviduje konkurenciu. Ani zavedené daňové licencie nie sú prísne, sú  opatrením uplatňujúcim prezumpciu viny. Mnohé povinnosti podnikateľov nie sú výsledkom prísnosti, ale nezmyselnej buzerácie, často plynúcej z toho, že si niekto (možno nejakí skrytí sponzori) vylobovali štátom garantovaný biznis. A tak pribúdajú povinnosti, ktoré si podnikatelia musia u niekoho kúpiť. Aj o tom som hovorila pri tom (ne)čistom financovaní.

Alebo daňové licencie. Sú oprávnené dôvody, prečo môže byť firma v strate alebo nemať zisk a vonkoncom nemusí ísť o podvodníka, ktorého treba potrestať, možno zlikvidovať, takouto platbou.

Biztweet: Podnikateľské prostredie dostalo behom posledných siedmich rokov zabrať. Myslí si to gro slovenských podnikateľov. Ktoré tri opatrenia, ktoré spravil SMER – SD v oblasti podnikania boli podľa vás najtvrdšie a najviac neférové?

Jana Kiššová: Neférové je rozhodne zvýšenie daní, teda plošné zvýšenie výberu peňazí od tých, ktorí vytvorili hodnoty a ich selektívne rozdávanie vo forme sociálnych balíčkov ako súčasti predvolebnej kampane vládnej strany. Nie je to nič iné ako „zoberiem pracujúcim a kúpim si za to isté skupiny vyvolených“. Alebo daňové licencie. Sú oprávnené dôvody, prečo môže byť firma v strate alebo nemať zisk a vonkoncom nemusí ísť o podvodníka, ktorého treba potrestať, možno zlikvidovať, takouto platbou. Alebo umelé predlžovanie daňových kontrol a zadržiavanie DPH štátom. Štát síce vybral na daniach viac, ale fakt spravodlivo? A fakt to boli dane, teda odvod štátu z príjmu? Je daňová licencia odvod z príjmu? Efektívne a spravodlivé by bolo robiť daňové kontroly napríklad na základe rizikových analýz a sankcionovať skutočných podvodníkov.

--

Čítajte tiež:

Ivan Štefanec: Smer sa o malých podnikateľov zaujíma len keď ide o preferencie

Jozef Mihál pre biztweet: Ako minister som „zapchal“ mnoho dier

Šéf Terichemu na Ukrajine: Putin cielene ekonomicky a politicky ničí svojho suseda

Šéf ČEB Bureš: Slovakia Steel Mills intenzívne riešime

--

Biztweet: Aké základné zmeny by v oblasti podnikania priniesla vláda, ktorej by ste hypoteticky boli súčasťou?

Jana Kiššová: Rozhodne by to bolo zavedenie rovnej dane a zníženie jej sadzby na 15%. Nie je to číslo „z brucha“, priviedli nás k nemu solídne prepočty. Ďalej by to bola reforma odvodov, ktorá by rovnako viedla k zníženiu odvodového zaťaženia. V oblasti zamestnávania máme pripravené opatrenia, ktoré by viedli k uvoľneniu zamestnávania, a teda k znižovaniu nezamestnanosti a následne zvyšovaniu platov. Určite by sme zrušili daňové licencie a povinnú pracovnú zdravotnú službu pre I. a II. kategóriu. Potom je to množstvo opatrení na odbúranie bariér v podnikaní, na zníženie finančnej a administratívnej záťaže zamestnávateľov. Pripravujeme aj zmeny v oblasti reštrukturalizácií, aby sa neopakoval žiadny Váhostav, a mnohé ďalšie. Všetky sú uvedené v Agende 2020.

Biztweet: A aké sú vaše osobné ambície? Chcela by ste si niekedy skúsiť aj ministerskú stoličku? Aké sú plány B v prípade neúspechu?

Jana Kiššová: Moje osobné ambície vždy vychádzali z princípov robiť všetko čestne, poriadne, zodpovedne, s primeranou odbornosťou a podporou ľudí, ktorých si vážim. Smerovali viac k náplni a významu práce ako k názvu stoličky. Tá ministerská by bola určite veľkou a zaujímavou výzvou, ktoré sa neodmietajú.

Nad plánmi B neuvažujem, som presvedčená, že SaS má svojich podporovateľov a že sa do parlamentu dostane. No a ak náhodou nie, ďalšie plány budú musieť zohľadniť mnohé, aj stranícke okolnosti. V každom prípade sa svojej pracovnej budúcnosti neobávam, dlhé roky som pracovala v súkromnom sektore a myslím si, že som bola úspešná. Nemala by som problém vrátiť sa k práci, ktorá je mimo politiky.