Vláda je s financovaním politických strán spokojná. Limity na dary nerieši

Štát nastavil limity na financovanie politických kampaní. To odkiaľ peniaze pre politikov prúdia ani výšku darov však nerieši

Slovenská republika nezvažuje nastavenie limitov pre súkromné finančné dary venované politickým stranám. Zatiaľ, čo v Českej republike aktuálna vláda nastavila limit (tri milióny korún) pre súkromné financovanie politických strán, Slovensko nad takýmto ohraničovaním výšky daru, ktorý smie fyzická alebo právnická osoba politikom venovať neuvažuje.

„Volebné kódexy, o ktorých sme osem mesiacov viedli diskusiu s opozíciou, limitujú iba výšku výdavkov na volebnú kampaň pre politické strany a tretie strany. Nezaoberajú sa limitmi pre výšku sponzorských darov. O zmene zatiaľ neuvažujeme,“ konštatuje hovorca ministerstva vnútra Slovenskej republiky Ivan Netík.

Na volebnú kampaň pri parlamentných voľbách je limitom pre jednu stranu 3 milióny eur. „Všetky náklady na volebnú kampaň 180 dní pred vyhlásením volieb sa zaratávajú do týchto limitov,“ vysvetľuje Ivan Netík.

--

Čítajte tiež:

Slovensko a Česko rajom pre varičov drog. Lekárne predaj nekontrolujú

Chronológia kauzy: Rath ako precedens. Na Slovensku nemysliteľné

S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

Politici taja, koľko míňajú na kampane

Daňový systém ako vtip. Korporácie si robia zo štátov EU žarty

--

Slovenská aj Česká republika však majú rovnaký problém. Dodržiavanie pravidiel kontroluje podľa vlád „nezávislá“ komisia, zložená z ľudí, ktorých nominujú samotní politici. Dodržiava sa pomerný systém, preto gro komisie tvoria ľudia dosadení vládou.